ADATLAP
Csaba
'A haza elveszett!' – sóhajtanak föl Móruc kicsiny székely falucska lakói 1918 végén. Fileki Márton fia nem érti. Ugyan hogyan veszhetett volna el, hiszen minden a helyén maradt, minden a régi. Ferkó csak a kolozsvári egyetemen döbben rá a valóságra, hogy milyen sors jutott a magyarságnak saját hazájában. De azt is látja, hogy minden feszültség, mely a különböző nemzetiségűek között támad, a politika műve. Emberi sorsok, futó szerelmek, kényszerű meghajlás a hatalom előtt, dacos helytállás, összefogás a nehéz időkben – így zajlik a kis falu élete. Ferkó férfiként érti meg, hogy hiába is vár a nagyapja meséiből ismert Csaba királyfira, a szebb jövőt neki magának kell megteremtenie. A Székelyföld gyönyörű tájait bemutató leírásokban, élményszerű jelenetekben és jellemrajzban gazdag történet az emberség szép példája. Beszerzése a meglévő állomány figyelembe vételével minden nagyobb általános gyűjtőkörű könyvtárba javasolt....
Bedekov Angéla véleménye:
Ha abban a világban úgy érezték,hogy valami elromlott, akkor mit mondanának a mai világra az akkori emberek? Szép és elgondolkodtató történet, amikor csak becsületre, belátásra, igazságra vágytak az emberek. Nem erre a felszínes, sekélyes világra, ami lett. Wass Albert író óriás számomra. Kár, hogy ma már elveszett a haza fogalma, amit mindig minden könyvében tökéletesen megfogalmaz. Remélem sokan elolvassák!
J Csilla véleménye:
Wass Albert nagyon közel áll a szívemhez, imádom a stílusát, eddig minden könyve nagyon tetszett. A tájleírásai gyönyörűek, mintha az ember ott járna éppen azokon a meseszép erdélyi tájakon. Ez a könyv ráadásul, amennyire lehet a pozitív oldaláról próbálja megközelíteni Trianont, hangsúlyozza az összefogást, és hogy ha alulmaradsz is egy helyzetben, kemény küzdelemmel egy reménytelen helyzetből is mindig felül lehet kerekedni. Imádtam a könyv szereplőit, Bandi úr szövegeit különösen, meg úgy az egészet.