ADATLAP
Csillagok háborúja
...
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
A történet röviden: Darth Vader gonosz nagyúr fogva tartja Leila hercegnőt és uralma alá akarja hajtani a csillagrendszert. Luke Skywalker akaratán kívül belekeveredik a háborúba. A jedi Obi Van Kenobi és a a simlis Han Solo segítik útján.

Véleményem: Ha nem láttam volna a filmet, közel sem tetszett volna a könyv. Illetve a kettő kiegészíti egymást. Könnyebben el tudtam képzelni azt a világot, a szereplőket. Furcsa volt kicsit a nyelvezete, és a fonetikusan leírt nevek. Összességében véve jobb volt, mint amire számítottam.

5/4
Kissné Bugyi Vivien véleménye:
Sokáig berzenkedtem a könyv elolvasása ellen, annak ellenére, hogy könyvpárti vagyok. Meggyőződésem volt, hogy egy teljesen gagyi, tőmondatos, lényegre törő, a filmet szóról szóra lemásoló könyvet fogok olvasni. Szerencsére tévedtem.
Igaz, hogy a képzeletem nem sokat dolgozott közben, mivel csukott szemmel, kívülről-belülről fújom a filmeket, és még meglepetésre sem számíthattam, valahogy mégsem tudtam letenni. Ugyanazt az élményt adta számomra, mint a film, csak OLVASTAM közben, és ez így még jobb volt.
Az egyetlen zavaró dolog a helyenként fonetikusan leírt nevek voltak, de az új kiadások borítói miatt ezt számításba sem veszem....
Péterfai Beatrix véleménye:
Sosem gondoltam volna, hogy valaha a kezembe veszem ezt a könyvet. Teljesen érdektelenül álltam hozzá a "star Wars-lázhoz", ami az utóbbi időben kitört. Aztán mégis (nagy nehezen) rávettek, hogy megnézzem a filmet. És érdekes módon tetszett. És eztán már elkezdett érdekelni a könyv is, hátha többet ad. Hát nem sokkal, de pont eleget. Pont annyit, amennyi a filmből épphogy csak hiányzott, néhány összefüggést, apró részleteket, amitől kerekebb lett a történet. Tervbe van véve a többi része is...
Czinege Anett véleménye:
Sokáig keresgéltem, hogy melyik lehet az a könyv, ami akkor jelent meg, amikor születtem. Megtaláltam, és azt hiszem időszerű is volt újra elővenni. Fiatalon olvastam először a könyvet, és filmben (videón) csak évekkel később jutottam hozzá, hiszen mozikban már nem játszották, a videólejátszó pedig luxus kategóriának számított. Ha jól emlékszem az első fantasyk között volt,a mit olvastam, és nagyon tetszett. Most újra elővettem (nemsokára megnézem az új filmet is a moziban) és azt kell, hogy mondjam, könyvben sokkal jobban tetszett, mint filmben. Talán azért, mert Lucas bele tudta írni azokat az apró részleteket, összefüggéseket, amik a filmbe nem fértek bele. Jó volt újraolvasni.
Ling Edina véleménye:
Bár a történet úgy kezdődik, hogy egy réges régi galaxisban.., de ez a mesélő szemszögéből és jóval későbbi jövőre vonatkozik. Úgy gondolom, hogy ez az év, és valószínűleg az elkövetkező 2 is a star wars-ról fog szólni, pont mától játszák a mozikban. Szerintem nincs ember, aki nem ismerné a történetet. A könyv számomra legkedvesebb eleme, hogy magyarosan írják a robotok nevét (pl.: Artu) R2D2 helyett. Megjegyzem gyerekkoromban azt hittem Arturnak hívják.
Elek Henriette véleménye:
Nagyon aktuális most Csillagok háborúját olvasni, bár én azért olvastam, mert abban az évben jelent meg, amikor születtem.
Nem volt számomra a legjobb olvasmány, mert a filmet már tucatszor láttam, így nem sok újat tudtam meg a könyvből, ráadásul ebben az esetben még azt sem mondhatom, hogy a könyv jobb lenne, mint a film. Egyébként nem volt rossz, de nem is hagyott nagyon mély nyomot bennem. Kicsit fura volt, hogy a kis robot hol Artu, hol R2-D2 volt, de ez annyira nem is érdekes...
Nagy Ferenc véleménye:
Ahh… hol is kezdjem…? Star Wars: a kedvenc filmem! Itt viszont a könyvről van szó, amit csak a filmmel tudok összehasonlítani. Na, hát akkor a párbeszédek szeintem valamivel jobban kidolgozottak mint a filmben. Ami viszont rettentő fura, hogy C-3PO-ék gazdája Colton kapitány volt és Luke a kék 5-ös kódnéven fut. Összegezve tehát remek könyv. Aki szereti a Star Warst annak kötelező, aki nem annak meg hiába mondanék bármit.

A hely pedig ahova szívesen eljutnék az a füstös kis csehó Mos Eisley-ben.
Ibrányi Márta véleménye:
Elolvastam. Mit tagadjam. Nem először. Gyermekkorom nagy kedvence volt és az első azon könyvek közül, amelyek megszerettették velem az olvasást. Ma már nem igazán olvasok fantasztikus könyveket, de a Csillagok háborúja nagyon szép emlékeket hordoz magában. Bármikor újra tudom olvasni, annak ellenére is, hogy most már más szemmel nézem a benne történő cselekményeket. Mégis úgy érzem, hogy van tanulsága. Főleg a fiatalok számára. Az Erő bennünk van. Mindenki maga dönti el, hogy elindul-e megkeresni a mesterét és legyőzve minden nehézséget a fejlődés útjára áll.
Orosz Cintia véleménye:
Őszintén nem tudom, hogy miért döntöttem úgy, hogy elolvasom. Talán azért, mert a bátyám ajánlotta. Amikor olvastam, volt, aki kerek szemekkel nézte, és volt, aki kinevetett, mert szerinte vacak. Ő persze csak a film alapján ítélte meg, és az nekem se volt éppen a kedvencem, de a könyv tetszett. Nem lett a kedvencem, de nem bántam meg, hogy elolvastam, mert jobb volt, mint amire számítottam.