ADATLAP
Csillagpor
Neil Gaiman könyve is úgy kezdődik, ahogyan a legjobb történetek általában: egy fiúval, egy lánnyal meg egy beteljesületlen szerelemmel. De aztán egyáltalán nem úgy folytatódik, ahogyan a mesék folytatódni szoktak. Neil Gaiman ezzel a regényével is bebizonyítja, hogy nem véletlenül tartják őt a modern fantasy egyik legnagyobb alakjának.

Falva falva egy aprócska település Angliában. Arról a falról kapta a nevét, amely a falu határában húzódik, és elválasztja az emberi világot a varázslatok birodalmától. Egy hűvös októberi estén a fiatal Tristran Thorn hullócsillagot lát a falon túl a földre zuhanni, és hogy elnyerje a gyönyörűséges Victoria kezét, megígéri a lánynak: elhozza neki a lehullott csillagot. Tristran elindul hát élete nagy kalandjára a falon túli varázslatos világba, amelyet a legfurcsább teremtmények és soha nem látott lények népesítenek be. Hűséges társak, halálos ellenségek várják, és ha Tristran elég kitartó, olyasmit találhat meg, amire egyáltalán nem számított....
Névte Lenke véleménye:
A Csillagpor című filmet évekkel ezelőtt láttam, és azóta is nagy kedvencem. A könyv pedig az első találkozásom Neil Gaimannal, de biztos, nem az utolsó. Bár ismerős mesebeli elemekkel rendelkezik, még soha nem olvastam ehhez foghatót, mintha egy dallam lett volna az egész könyv, ami a fejemben áradt napokig. Minden karakter, helyszín, leírása kedves, humoros anekdóta formájában lett bemutatva.
Kolozsi Etelka véleménye:
Nem vagyok a műfaj kifejezett kedvelője, de egy könnyed délutáni olvasmánynak pont megfelelt a Csillagpor. Varázsvilág, tündék, gonosz boszorkák, egyéb varázslények, meg minden ami még ezzel jár. A történet pedig népmesébe illő, hiszen itt is pont úgy történt, hogy a fiú elindult világgá, rátalált a "hercegkisasszonyra" és megmentette az életét, ami pont akkor került veszélybe, amikor odaért. Övé lett a lány meg a teljes királyság, és boldogan éltek, amíg meg nem halt.
Kaulics Krisztina véleménye:
Sokat hallottam már az íróról, de sokáig nem vettem a kezembe egyetlen könyvét sem. A Csillagpor egyszerű olvasmány, a stílusa szép, kifejező, de a közepe táján kissé ellaposodik a történet. Az alapvető fantasy elemek természetesen benne voltak, és bár felnőtt témák is helyett kaptak benne, gyakran gyermeki hangon szólalt meg. Összességében véve tetszett.
Molnár Henrietta véleménye:
Féltem ettől a könyvtől, hogy nehezen fog menni az olvasása. De kellemesen csalodtam, egyszerűen elvitt engem is abba a meseszerû világba,ahol boszorkányok, manók, szellemek, hullócsillagok élik furcsa mindennapjaikat. Tetszett Gaiman stílusa, olvastatja magát, olyan meseszerű az egész, teljesen elvarázsolt. Most már jöhet a film.
Kapitány Zita véleménye:
Először nagyon nehéz volt elvonatkoztatni a filmtől, ezért nem is tetszett. Aztán valahogy mégis sikerült, szerencsére! Igazi tündérmese, van benne 1-2 jó poén, amin nagyokat nevettem. Még több Gaiman-t akarok olvasni.
Liebich Orsolya véleménye:
Igaznak hit szerelem vezérelte kutatás egy másik világban egy hullócsillag után, mely megváltoztatja hősünk és a csillag életét is. Reménykedés, hogy a megfelelő örökös kapja a trónt, és, hogy a boszorkányok királynője is méltó ellenfélre talál.
Németh Réka véleménye:
Ami egyszerre megfogott benne, az maga Gaiman stílusa volt. A meseszerű előadásmód, ami azonnal a laphoz szegezett, mintha egy gyerekkönyvet olvastam volna. Már filmen is nagyon tetszett a történet, de könyvben még jobban. Valahogy meseszerűbb volt, nem nagyított ki részeket, és a szereplők is szerethetőbbek voltak.
Sándor Anita (AniTiger) véleménye:
Élvezetes, nagyon jól felépített és kitalált sztori. Imádtam Tristran történetének kezdetét, az útját a Falon túlra és a találkozását a titokzatos „kis, szőrös alakkal”. Igazából a csillaggal való találkozás, a 81. uralkodó halálának felvezetésével elinduló harc a trónért és még a Lilim boszorkányok története is tetszett. Aztán végre megérkezett a filmbéli kedvenc jelenetem: Johannes Alberic kapitány (a filmben Shakespeare kapitány?!) és Perdita Szabadhajóval és… sajnálatra méltóan rövid volt, illetve elkeserítően MÁS. Amíg a Tündeföldi vásárok, a bő lére eresztett utazás és Tristran apjának a története a fiú anyjával érdekesek és hosszan elregéltek voltak, addig a szintén érdekes villámvadászó expedíció semmiség volt…

Igazából valahol a film és a könyv összevegyítése, bővítése lenne az IGAZI, de én mindenhogyan szeretem a sztorit. <3
Marton Gabriella véleménye:
Egy igazi szivmelengeto mesekonyv, melto utodja a Grimm testverek torteneteinek, de egyben mai es modern vonalai is vannak. Ebbol a tortenetbol is a filmet ismertem elobb, ami egy kicsivel sotetebb helyenkent, mint a konyv, viszont a filmnek picit mas a befejezese... a konyv engem kicsit szomoruva tett, ennek ellenere barmikor ujra olvasnam. Elvarazsolt.
Nagy Georgina véleménye:
Neil Gaiman könyve is úgy kezdődik, ahogyan a legjobb történetek általában: egy fiúval, egy lánnyal meg egy beteljesületlen szerelemmel. De aztán egyáltalán nem úgy folytatódik, ahogyan a mesék folytatódni szoktak. Neil Gaiman ezzel a regényével is bebizonyítja, hogy nem véletlenül tartják őt a modern fantasy egyik legnagyobb alakjának.

Falva falva egy aprócska település Angliában. Arról a falról kapta a nevét, amely a falu határában húzódik, és elválasztja az emberi világot a varázslatok birodalmától. Egy hűvös októberi estén a fiatal Tristran Thorn hullócsillagot lát a falon túl a földre zuhanni, és hogy elnyerje a gyönyörűséges Victoria kezét, megígéri a lánynak: elhozza neki a lehullott csillagot. Tristran elindul hát élete nagy kalandjára a falon túli varázslatos világba, amelyet a legfurcsább teremtmények és soha nem látott lények népesítenek be. Hűséges társak, halálos ellenségek várják, és ha Tristran elég kitartó, olyasmit találhat meg, amire egyáltalán nem számított....
Nyúl Nóra véleménye:
Ez a mű valóban varázslatos a szó szoros értelmében. Meglepő volt számomra, hogy akit először főhősnek hittem (Dunstan Thorn) csak a könyv elején lényeges szereplő, utána viszont 18 évet ugrik a történet és Tristran kalandjai kerülnek a középpontba. Érdekes, hogy mindkét férfi téved abban, hogy mi a " szíve vágya" valójában, de ez Tristran esetében csak a mű végén derül ki. Sokszor számomra népmesébe illő elemek is vegyülnek a fantasyvel (boszorkányok, emberek állattá változtatása, keresztút, a jó elnyeri jutalmát...). A mű mondanivalója: Sokan nem vesszük észre, hogy amit szeretnénk, ami szívünk vágya, már ott van egy karnyújtásnyira tőlünk, csupán észre kell vennünk.
Nagy Rebeka véleménye:
Nagyon varázslatos felnőtt "mese". A történet, hogy Tristran szerelmes lesz Victoriába, aki viszont ezt az érzését nem viszonozza, majd mikor Tristran ezzel szembesül rájön, hogy igaz szerelme mindvégig mellette volt az utazása során. A "kirándulás" leírásai szépek voltak. A mellékszereplők szerethetőek voltak, még szerintem azok is, akik gonoszok voltak. Ajánlom mindenkinek, hiszen néha kell egy kis varázslat!
Tóth Nóra Beatrix véleménye:
Először a filmet láttam, ezért kellemes meglepetésként ért az attól való eltérés. Örültem, hogy Tristan szüleinek kapcsolata több figyelmet kap, a hangulat is eltért a filmben látottól.
Buczkó Judit véleménye:
Csodaszép és varázslatos történet Tristan beteljesületlen szereleméről Victoria iránt akiért képes egy hullócsillagot is elhozni hogy elnyerje szívét. Végül Tristan mikor rájön hogy Victoria nem lehet az övé, ráébred arra hogy igaz szerelme ott volt a szeme előtt a hullócsillag személyében. Nagyon tetszett a fantasy világa.
Sárkány Eszter véleménye:
Falva falva egy aprócska település Angliában. Arról a falról kapta a nevét, amely a falu határában húzódik, és elválasztja az emberi világot a varázslatok birodalmától. Egy októberi estén a fiatal Tristran Thorn hullócsillagot lát a falon túl a földre zuhanni, és hogy elnyerje a gyönyörűséges Victoria kezét, megígéri a lánynak: elhozza neki a lehullott csillagot. Tristran elindul hát élete nagy kalandjára a falon túli varázslatos világba, amelyet a legfurcsább teremtmények és soha nem látott lények népesítenek be.
Gazsóné Bodor Györgyi véleménye:
A fülszöveg szerint ez a történet klasszikusan kezdődik, ahogyan a legjobb történetek általában: egy fiúval, egy lánnyal meg egy beteljesületlen szerelemmel. Hát igen, már alig vártam, hogy átlépjek ezen a klasszikusnak mondott határon. Gyorsan sikerült is, nagyon olvasmányos és nem véletlenül a varázslatos könyv kategóriába soroltam be. Egyáltalán nem csalódtam, Minden betűjét élveztem ennek a fordulatos és nem kevés humorral átszőtt regényt. A főhős a főhősnő mellett számomra Shakespeare Kapitány is nagyon szimpatikus volt. Olvassátok!
Paller Péter véleménye:
Először a filmet láttam. Ezeknél a könyveknél ez nem jó mert elhúzza a képzeletem az ottani látványvilágba, de miután túlléptem rajta már nagyon jó volt a könyv. Mást eddig nem olvastam még tőle. Nagyon betudja húzni az embert a világa. Két délután elég volt a könyvre. Egy nagyon kedves történet bárkinek ajánlom aki szereti a meséket.
Tóth Patrícia véleménye:
Ezek a Gaiman-i világok, mint pl. Falva falva és az egész Csillagpor, annyira le tudnak venni a lábamról! Az a szerencséje a mesekedvelő felnőtteknek, hogy vannak ilyen történetek! :D Nagyon szép, nagyon emberi és minden jót eszünkbe juttat, amit valaha a Nagymamáktól, Anyukáktól hallottunk „estimesélés” közben. :)
Nem ragozom tovább, inkább biztatok mindenkit, hogy maga is merüljön el a szép emlékek világában! :D
Bukovics Réka véleménye:
Egy mese, mely a végére teljesen szerethetővé válik. Kezdetben nehezen fogadtam a mesebeli közeget, de végül is ez egy tündérmese felnőtteknek, csak be kell engedni, illetve gyermeki énünket elővenni.
Gaál Emese Dorottya véleménye:
Szerettem. Igaz, a filmet (évekkel) előbb láttam, mint ahogy a könyvet olvastam. Egy igazi tündérmese felnőtteknek. Tetszett. Lehetett volna hosszabb is, de így is imádtam. Nagy örömmel vettem a kezembe a könyvet, és szinte le sem tettem, amíg el nem olvastam. A történet nagyon megfogott, a csillag, a varázslat, a szerelem...
Barabás Patricia véleménye:
A filmet előbb láttam, mint a könyvet olvastam volna és úgy egészen megfogott. Így is szerethető történet volt, bár nem teljesen egyezett meg a kettő. A film mozgalmasabb és varázslatosabb volt szerintem, a könyvben sok helyen úgy éreztem, mintha az író igyekezne mielőtt befejezni a történetet. Kicsit összecsapottnak találom, sok izgalmas kalandot le lehetett volna még írni. Örültem, hogy Tristan nem Victoriát választotta, bár a szerelmi szál nem igazán érződött ki a történetből. Jobb is lehetett volna, mivel nem gyakori kategóriáját tekintve.
Farkas Dániel véleménye:
Neil Gaimantól olvastam már mást, és bár nem ez lesz tőle a kedvencem, ezzel is el lehetett ütni az időt. Az amerikai isteneket ajánlom inkább tőle, bárkinek, idősebbnek fiatalnak.
A mozi éppen elég ebből, nem kell a könyvet végignyálazni...
6/10
Varga Réka Dóra véleménye:
Jajj, hát imádtam. Sajnos előbb láttam a belőle készült filmet, mint hogy alkalmam lett volna olvasni a könyvet, de így is imádnivaló volt. Egy kedves tündérmese, szerethető karakterekkel és imádnivaló ötletekkel.
Kecsmár Kitti véleménye:
A film nagyon tetszett, ezért esett a választásom ebben a kategóriában erre a könyvre. Nem volt rossz a könyv, de a film sokkal-sokkal jobban megfogott (és ez talán az első ilyen eset). A könyv olvasása közben volt egy olyan érzésem, mintha az összes mellékszálba belekaptunk volna, de nem ismertük volna meg egyiket sem igazán. Ez a film esetében fel sem merült bennem.
Csizmarik Anikó véleménye:
A könyv egy felnőtteknek szóló tündérmese. Régies stílusban íródott, és bár nem az ilyen jellegű könyvek a kedvenceim, nehezen ugyan, de elolvastam. Minden megvan a könyvben, ami a múltban megvolt, viszont a jelenben is megvan. Maga a történet végtelen egyszerű, és elvonatkoztatva attól, hogy a film mennyire különbözik a könyvtől, egy délutáni olvasmánynak tökéletes, mivel nem hosszú, és nem kell nagyon gondolkodni.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Nem igazàn szeretem a fantasztikus, varàzslatos könyveket. Ebben a mesèben volt minden: boszorkàny, tündèr, unikornis, kaland, szerelem.... mesèsen megìrva. Az ìrò ügyesen szövi a törtènetet, nehogy màr letegyük a könyvet, hanem olvvassuk màr tovàbb, vàrva a vègèt. Èpp ezèrt egy nap alatt el is olvastam. Tanulsàgos felnőttmese testvèrviszàllyal, igazi szerelemmel- egyszeri olvasàsra jò, de nem ez lesz a kedvenc könyvem.
Podhorszky-Nagy Orsolya véleménye:
Kedves tündér mesének indult, jól kitalált szereplőkkel, helyszínekkel, a harccal a földre hullott csillagért, de be kell vallanom a felétől már kicsit erőltetett a története és számomra az olvasása is lassabban ment. Mindenesetre összeszedett fantasy történet, aki kedveli ezeket mindenképpen ajánlom.
Kulcsár Réka véleménye:
Amikor elkezdtem olvasni azt hittem, hogy ez a könyv gyerekeknek írodott. Majd jott 1-2 rész, melyek szexjelenetet írtak le, majd a közepe felé az ölés részletes leírása... Tristran története nagyon esemènydús. Örülök, hogy a nem vette el feleségül Victoriat, és annak is, hogy ő lett az uralkodó. Végül minden jól alakult.
Juhász Ildikó véleménye:
Neil Gaiman nagyon jó kis fantáziavilágot teremtett. Egyszerűen imádtam.
Tele volt kalanddal, érzelmekkel, színesebbnél színesebb karakterekkel,
misztikus lényekkel és tárgyakkal. Mindez meseszerűen tálalva. Csak úgy habzsoltam a könyvet! Szerintem a vége kicsit túl melankolikusra sikeredett. Sajnos a filmet jóval előbb láttam, mint ahogy olvastam a könyvet, így a végére én akció-dúsabb lezárást vártam, de az biztos, hogy Neil Gaimantől még fogok olvasni regényeket.
Szauer Emese véleménye:
Nagyon jó kis történet. Csodálatos szereplők egy csodálatos világban.
Tündérmese.......felnőtteknek :)
A filmet még nem láttam, de mindenképpen meg szeretném nézni.
Szerettem a szereplőket, még a gonoszkákat is. Mesés tájakon át, különleges kalandok során ismerhettük meg a történet valóságát.
Nagyon ajánlom mindenkinek :)