ADATLAP
Csodák kora
Káprázatos látomás egy eltűnőben lévő világról...
Kasza Dóra véleménye:
Érdekes könyv. Annak ellenére, hogy nem egy eseménydús, fordulatokkal teli történet nem tudtam letenni. A történet lényege, hogy lelassul a Föld forgása, így folyamatosan hosszabbodnak a napok, és egy iskolás lány szemszögéből láthatjuk, hogy ez milyen változásokat is hoz az emberek életében.
Antal Margit véleménye:
Nagyon nehezen vont be a világába a történet, ezért eleinte sokszor le is kellett tennem, de aztán mégiscsak megfogott és akkor már nem tudtam abbahagyni... Nem nagyon szoktam fantasy típusú könyveket olvasni, talán ezért is nem tudtam mire is számítsak. Amit kaptam viszont meglepett, mert annyira borzongatóan valószerű, akár be is következhető jövő. Igazából jó lett volna valami megfelelő választ kapni, hogy a történetben mi okozta a Föld lassulását, amitől egyre jobban hosszabbak lettek a nappalok és a sötétség is. Dehát a jövő már csak ilyen, kiszámíthatatlan. Érdekes volt követni egy 11 éves lány szemével a történéseket, azért a leírásokból sejthető volt, hogy egy későbbi 23 éves önmaga a " a mesmondó", hiszen ilyen bonyolult tudományos okfejtéseket egy 11 éves sem tudott volna produkálni. A társadalom reagálása a valós időben élő embertársakra nem lepett meg, ha bekövetkezne ez az esemény szerintem akkor is ez lenne a reakció. Azért, ha annyira nem is szippantott be ez a történet, mindenképpen sok mindenen elgondolkodtatott : Melyik oldalra állnék , ha lenne ilyen lassulás ? Megköszöntem e elégszer, ami az életben szép jutott?Mit fogok épp tenni,amikor bekövetkezik a világvége? ..stb. Szép volt A Julia és Seth között bimbózó igazi gyermekszerelem. Sajnáltam, hogy így lett vége. Azt hiszem a lényeg mégiscsak az egyéni idő , az hogy " itt voltunk". Ha megvolt az a nagy pillanat akkor bármelyik korban érdemes volt végigcsinálni.
Zsuzsanna Volford véleménye:
Nagyon érdekes utópisztikus regény arról, hogy az emberek hogyan viselik majd, ha bekövetkezik egy nem várt katasztrófa, vagyis lelassul a Föld, és nagyon tanulságos is, hogy a különböző emberek hogyan próbálnak meg majd alkalmazkodni ehhez a problémához.
Gyuricza Györgyné véleménye:
Nagyon jó könyvnek találtam, szinte letehetetlen volt számomra. Ha nem volt módomban olvasni, akkor is ott motoszkált az agyamban, hogy vajon mi fog történni. Érdekes, hogy milyen másképp reagáltak az emberek az adott helyzetben, még családon belül is. Apuka nem nagyon fél a kialakult helyzettől, anyuka viszont már az első perctől teljes félelemben él. A főhősünk az elején igazán nem tudja még eldönteni, hogy félnie kellene-e úgy mint az anyuka vagy inkább az apja nézeteit vallja. Nem értettem a barátnője viselkedését, miért változott meg ennyire miután visszaköltöztek.
Aranyos volt mikor összejöttek Shet-tel, igazi ártatlan szerelemmel élték mindennapjaikat. Nagyon sajnáltam mikor elköltözött az apjával és megszakadt teljesen a kapcsolatuk.
Magával ragadó történet volt, olyan valóságszerű volt az egész leírás,de még jó hogy csak kitaláció az egész.
Kolozsi Etelka véleménye:
Ez a könyv nagyon nem nyerte el a tetszésemet. Egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld forgása lelassul, ezzel a 24 órából álló napok egyre hosszabbak lesznek. A könyv végére már napokig tartanak a "nappalok" és az "éjszakák", elpusztulnak a növények és több állatfaj is kihal. Az emberek megpróbálnak élni, vagy inkább túlélni.
Hogy miért lassult le a forgási sebesség? A történet elején még csak 11 éves főhős lányból hogyan lett az a felnőtt nő, aki elmeséli ezt a törénetet? Nem derül ki.
Ezért is olyan összecsapott, kidolgozatlan és érthetetlen nekem ez a könyv.
Kvárta-Papp Zsuzsanna véleménye:
Letehetetlen könyv, amíg a végére nem érsz. Nekem befejezetlennek tűnik a történet. Az elejétől kezdve izgalomban tartott, hogy mi okozza a Föld lassulását. (Egyébként egy közelben lévő feketelyuk is lehetne, de azt észre vették volna a csillagászok...) Reméltem, hogy a sztori végén megkapom a választ, de nem. Nekem ilyen szempontból totális csalódás a könyv. Igazából elgondolkodtató és alapjában véve nem rossz könyv. ÁÁÁ, csak a vége, be lehetett vonal fejezni, mert az utolsó fejezetben Julia 23 éves és nem hiszem el, hogy 10 év alatt semmire sem jöttek rá!
Ladinszki-Kiss Nóra véleménye:
Nem vagyok egy nagy fantasy rajongó, de ez a disztópia kezdetnek jó volt: semmi zombik, semmi vér, csak egy elképzelt, de szomoran valóságosnak tetsző jövő. Nincs befejezése, de hát a jövőnknek sincs :D
Knap Marianna véleménye:
Az elején nem igazán tetszett a könyv, ebben valószínűleg szerepet játszott az hogy a borítója és a címe alapján nem igazán egy ilyen világvége történetre számítottam. Karen Thompson Walker megdöbbentő jővőképet vázolt fel az eljövendő világról, amelyet egy 11 éves kislány beszámolóján keresztül ismerhetünk meg. A föld forgásának lassulása következményeként, egyre hosszabbá váltak a napok, 24 óra már nem pontosan 24 óra volt többé....de nem csak a napok hossza változott.....az egész addigi világrend átalakult.
Pető Katalin véleménye:
Erre a könyvre nincsenek szavaim......
"Ezek közt a valószínűleg soha fel nem fedezett dolgok között – mert mind szétporladnak még jóval azelőtt, hogy bárki bárhonnan ideérhetne – ott lesz egy kaliforniai utca egy bizonyos darabkája is, ahol egyszer, egy sötét, nyári délutánon, a lassulás első évének vége felé két gyerek térdelt együtt a hideg földön. Az ujjukat a nedves betonba nyomták, és a legigazabb, legegyszerűbb dolgot írták bele, amit csak ki tudtak találni: a nevüket, a dátumot és a következő szavakat: itt voltunk." :(
Korga Szabina véleménye:
Behajtottam a könyvet és gondolkodtam. Vajon a mi világunk is egy efféle vég felé halad a nem törődömség és a hedonista életmód miatt? Én hogyan tudnék alkalmazkodni a világban történő változásokhoz? Még mindig érdekelnének a hétköznapi problémák?
Egy biztos, a könyv olvasása közben evett néhány szem gyümölcsért, azért a pár csésze teáért és pár pohár vízért, amit lelkiismeretfurdalás nélkül elfogyaszthattam, hálát adok és nagyon remélem, hogy majd az unokáim és az ő unokáik és élvezhetik majd az életnek ezen jelenleg apró örömeit
Nagy Dorina véleménye:
Először nem tetszett, valószínűleg azért, mert másra számítottam. Nem tudtam mit kezdeni a tőlem jóval fiatalabb, amerikai főszereplővel. De a borítója első látásra megfogott, azért is kezdtem neki. A közepe felé haladva már nem zavart, hogy a témája ellenére inkább egy mindennapokról szóló tötörténet, nem pedig fantsy, abbahagytam az arra való várakozást, hogy történjen már valami "nagy" dolog, csak élveztem. Azt hiszem azért mondom most mégis azt, hogy nem igazán tetszett, mert túlságosan a való életet tükrözi, nem pedig a mesevilágot. Bár gondolom sokak szerint ez inkáb pozitívum...
Farkas Ágnes véleménye:
Egyre többet foglalkoztatja a ma emberét, hogy mi lesz a jövőben, mi fog törénni a jövő emberével, milyen társadalom fejlődik majd ki a speciális környezeti viszonyokhoz igazodva. Egyre több ilyen témájú könyv és film születik ezzel kapcsolatban. Itt konkrétan a Föld forgásának lassulásáról van szó. Arról, hogy éli meg ezt egy 11 éves kislány és környzete. Érdekes megfigyelni az emberi kapcsolatok alakulását, hogyan reagál a többség, akik óra idő szerint élnek, azokra, akik a valós idő szerinti életet választották. Mint a mai világban, itt sem nézik jó szemmel a különcséget. Barátságok, családi kapcsolatok, halál és a szerelem alakulását élhetjük át egy kislány szemével. Eszünkbe jutnak a mi gyerekkori tapasztalataink, iskolás éveink. Össze tudjuk hasonlítani, hogy nekünk mivel kellett szembenézni ilyen idősen és neki mivel kell megküzdenie. Véggiggondoljuk, ohgy mi mit tennénk, ha bekövetkezne, hogy a napok egyre hosszabbak lesznek. 5-ös skálán 4-et adnék rá.