ADATLAP
Csongor és Tünde
Vörösmarty Mihály 1830-ban játszódó, öt felvonásos színjátékának fő alakjai Csongor és Tünde. Számukra a szerelem a kincs, a hatalom, a tudás. El nem veszíthető kincs, örökre erőt adó hatalom, bölcsességgé párlódott tudás. Így lesznek halandók halhatatlanok......
Vidóné Petrics Edit véleménye:
Nagyon szép tündérmese a Csongor és Tünde. Vörösmarty olyan örök kérdésekre keresi a választ, hogy mi az élet értelme. Mikor becsületes, igaz, őszinte valaki. Az égiek folyton közbeavatkoznak az egyszerű emberek életébe. Amint fent, úgy lent. A jónak mindig próbákat kell kiállnia, megkísérti az ördög / a három ördögfiú/, a gonosz boszorkány / Mirigy/. De végül Csongor megtalálja Tündét, és győz a szerelem. Népmeséink gyönyörű feldolgozása.
Kemendi Tímea véleménye:
Az iskolai kötelezőkből valahogy nekem kimaradt, de így utólag nem is bánom. Rettenetes volt. Fura volt a nyelvezete, a történet lényegét nem bírtam kihámozni, és sokszor elvesztettem a fonalat. Mindig azt hittem, hogy a Csongor és Tünde egy magyar Rómeó és Júlia. Hát nem:( Nagyon nem tetszett,de legalább rövid volt.
Bene Brigi véleménye:
Mikor kötelező volt elolvastam, de nem sok minden maradt meg a történetből. Most újra olvasva azt kell mondanom, hogy a Szentivánéji álom című darab jutott róla eszembe. Nyelvezete kissé nehézkes. Olvasva annyira nem nyerte el a tetszésem, színházban nézve talán jobban tetszene.
Bene Brigi véleménye:
Mikor kötelező volt elolvastam, de nem sok minden maradt meg a történetből. Most újra olvasva azt kell mondanom, hogy a Szentivánéji álom című darab jutott róla eszembe. Nyelvezete kissé nehézkes. Olvasva annyira nem nyerte el a tetszésem, színházban nézve talán jobban tetszene.
Berényi Rózsa véleménye:
Végre ezen is túl vagyok.Nem könnyű olvasni,XIX.századi nyelvezete miatt.Vágyakozó szerelmesek,akiket a beteljesülésben gátol a gonoszság,de legyőzik.Engem Shakespeare Szentivánéji álom c.darabjára emlékeztet.Nemzeti és világirodalmi érték,de nem a mai ember mindennapi olvasmánya.
Kéri Dóra véleménye:
Hát ez a könyv nagyon nem jött be! Lehet, hogy az utolsó hajtásban, elvégre már csak öt napom maradt elolvasni három könyvet, de valljuk be. Nemigen kedvelem a régmúlt alkotásait, számomra sokszor érthetetlenek, a cselekményszál ezek miatt nehezen követhetővé válnak számomra. Csongor és Tünde tipikus múlt századi love story. Minden jó, majd sok a nehézség, végül pedig happy end. 5 pontból, ha pontoznék, csak 1,5-t kapna.
Dávid Szilvia véleménye:
Igazi tündérmese amiben lehet hogy a mellékszerplők jobban ki vannak dolgozva mint a két főszereplő. Mivel gyerekkoromban láttam televízióban így sok mindent elfelejtettem a történetből de ahogy olvastam kezdett minden visszatérni
Koszorus Zsuzsanna véleménye:
Nagyon rá kellett hangolódnom a stílusra, mert színjáték lévén merőben más, mint az általam korábban olvasottak. Egy kis romantikus mese felnőtteknek. Kedves, jól kitalált karakterek (bár pont a két főszereplő volt szerintem a leggyengébb), beszédes nevek, egyszerű történet szimbolikus elemekkel, a szövegezése miatt nekem mégis elég nehéz olvasmány volt, végig nagyon kellett figyelni, hogy értsem. Színházban szívesebben nézem, mint olvasom.
Lukács Bettina Nikolett véleménye:
Amikor kötelező volt, kicsit vonakodva álltam hozzá, de meglepően kedves kis történet volt számomra. A nyelvezete ellenére még ma is úgy gondolom, hogy megvan a maga kis varázsa, remélem, hogy még máskor is lesz alkalmam olvasni. :)
SZIJÁRTÓ GABRIELLA véleménye:
Kevés kötelező könyv akadt iskolás éveim során amit nem olvastam, ez valahogy kimaradt. Nem mondom, hogy könnyű a nyelvezete, nem is értettem mindig mit szeretne mondani. De valamiért most mégis egész jól esett, szépnek találtam a megfogalmazást. Szerintem ez is olyan könyv, hogy nem mindegy mikor fogja a kezébe az ember. Nem vagyok biztos benne, hogy a gimiben ezt értékeltem volna, megértem, hogy nem sokan szeretik. Szerintem van jobb klasszikus könyvünk.
Csáki Edina véleménye:
Vörösmarty műve alapjában véve egy tündérmesének is beillik. Kedves történet. Először filmen láttam, amikor kisgyerek voltam, anyukám sokat nézte. Így a gimnáziumban vártam, hogy mikor kell olvasni, hiszen élénken emlékeztem a történetre és a szereplőkre is. Könnyen vizualizálni tudja a történéseket az olvasó.
Horváth Nelly véleménye:
Az igazat megvalva, nem igazán tetszett. Nem tudom Vörösmarty melyik korosztálynak szánta, de ha nem lenne ennyire nehéz nyelvezete akkor 5 éveseknek kéne felolvasni az óvodában. Nem vagyok a mesék ellen, sőt imádom a boszorkányos, varázslatos könyveket/ akár gyerek meséket is, de ez.... hát eléggé nem tetszett.
Zs. Nagy Izabella véleménye:
Szabó Magda a "Sziluett" és "A lepke logikája" című Vörösmarty életéről szóló művei miatt érdeklődtem a Csongor és Tünde felől. Iskolás koromban nem olvastam (mint sok minden más nagyszerű művet, sajnos).
Gyermekkorom kedves története volt Tündér Ilona és Árgyélus meséje, amit Vörösmarty felhasznált. De nekem valahogy nem volt annyira tetszetős....darabosnak éreztem, hiányoztak láncszemek, az egész mű olyan furcsa. Mintha túl nagyok lennének az ugrások jelenetek között. Nem tudom, például a Mírigyet hogyan tudták az ördögfiak csak úgy megkötözni, pedig addig ő irányította a cselekvések menetét, sikeresen? Egyik mondatról a másikra megoldódott a Mírigy probléma. Ilyesmik miatt nem tűnt konzekvensnek, valahogy.
László Noémi véleménye:
Egy szép szerelmi történet, amelyben a szerelmeseket egy gonosz próbálja egymástól távol tartani. Tulajdonképpen ezzel a történettel az élet értelmét kereső emberre lehet rávilágítani és arra, hogyan találja meg az ember a boldogságot. Érdekes a műben a földi és az égi világ kapcsolata is. Rávilágít arra, hogy a pénz, a tudás és a hatalom önmagában nem tehetik boldoggá az embert. Minden múlandó, az emberi élet pillanatnyi és hiábavaló. Tetszett. Tanulhatnak belőle azok az emberek, akiknek csak a pénz és a hatalom számít.
Buzás Barbara véleménye:
Nehezebb nyelvezetű mű, aminél kicsit lassítani kell a szokásos olvasási tempón. Nem tudom, miért maradt ki az életemből - vagy csak elfelejtettem? -, mindenesetre régóta készültem az elolvasására. A romantika, vagyis az ilyen fajta "futok a szerelmem után" romantika nem az én világom, de mivel alapmű, meg kellett ismernem.
Nemszilaj Judit véleménye:
Egy egyszerű mese, kicsit nehezebb szöveggel. Cselekménye egyszerű, hiszen csak a két szerelmes szeretne együtt lenni, de a boszorkány miatt ez csak később lehetséges. Csongor hűen megy Tünde után, még akkor is, ha a másik tündér. És itt, jön a mélyebb tartalom, hogy az ember már csak ilyen, hogy boldog lehessen, vagy hogy a boldogságot meglelje, mindent megpróbál, mindent eltűr, még ha az a boldogság csak egy röpke pillanat is. Érdekes a hármas útnál a Kalmár, a Fejedelem és a Tudós monológjai, mind az oda, mind a vissza úton. Elmúlik az idő és mindent máshogy lát az ember, ami régen dicső vagy fontos volt az később semmi, értelmetlen lesz. Csongor is változott, de mintha ő mégis a többit sajnálná. Végül minden jóra fordul, a rosszat elkapják és megbüntetik, a jók meg boldogan élnek, mint a mesékbe.
Nem egy könnyű olvasmány, de egy nap alatt el lehet olvasni és megéri szerintem.
Kecsmár Kitti véleménye:
Az egyetlen kötelező olvasmány, amit nem olvastam el. Most, hogy elolvastam, úgy érzem, nem maradtam le semmiről. Nehezen, lassan haladtam vele, egyáltalán nem keltette fel az érdeklődésemet. Túlságosan sok benne a fölösleges esemény és szereplő. Egyedül Ilma és Balga párosa szerethető benne. Az "Éj" meglátásai tetszettek benne.
Bacskó Adrienn véleménye:
Egy alap mű, amit mindenkinek el kell olvasni. A nyelvezete (mivel a mű több mint száz éves) kicsit nehezebb, de teljesen érthető. Nagyon érdekes mondanivalója van arról, hogy mi is az életünk értelme és arról, hogy mi is az a boldogság..
Ágoston Henrietta véleménye:
Egy kicsit nehéz olvasmány, de miután végigolvastam összeállt a kép.
Sok mondanivalója van, sok jelkép található benne. Tanulságos klasszikus, de nem lesz a kedvencem.