ADATLAP
Csontbrigád
...
Kuzmann Attila véleménye:
Ha a Piszkos Fred, a kapitányt elolvastam, akkor ezt is muszáj.
Ez volt az első Rejtő, amit olvastam, gyerekként. Teljesen elüt az összes többi könyvétől. Ez a mű szépirodalmi (kivéve hogy valamiféle happy enddel zárul). Nem a rejtői nyelvi lelemény sziporkázik belőle, hanem a tökéletesen ábrázolt szenvedés, a kilátástalanság, és a remény felvillanó szikrája, ami aztán még kegyetlenebbé teszi a büntetést. Egy ember becsületből olyan kínokat visel el, amikbe bárki más beletörne, belerokkanna. A történet egy francia katonai haláltáborban játszódik, ahová az elítéltek és az őrök egyaránt súlyos büntetésképpen lettek küldve. Kiutat csak az jelentene bárkinek, ha egy súlyos államérdekbe vágó titkot fedne fel - amilyent a hősünk rejteget, legalábbis mindenki hite szerint. Így hát mindenki ki akarja szedni belőle azt, amit nem is tud, és nem finomkodnak a módszerekkel. Ne feledjük, Rejtő ezt a '30-as években írta! Sokan látnokinak tartják e művét, hiszen végül az író maga is egy náci haláltáborban pusztult el. Ami különbség a később megvalósult rémálomhoz képest adódik, az azért lehet, mert az írónak ki kellett találnia ezt a környezetet.
Ritkán szoktam újraolvasni e könyvét, most is csak azért, mert ez éppolyan fontos mérföldkő, mint a Piszkos Fred, a kapitány. Nem lehet megkerülni, vagy kihagyni. És a kalandok, a csavaros megoldás, az ábrázolt jellemfejlődés végülis megérik a kínt, amit a láger mindennapjainak átélése jelent. Ami erőssé teszi a művet és a hőst, az a pozitív értékek (hűség, hazaszeretet) minden határon túli megtartása.
Frányó Kriszta véleménye:
A legkedvencebb Rejtőm talán, annak ellenére, hogy ez többségében pont elüt a klasszikus "rejtőségtől". Viszont olyan súlyos, gyönyörűen kimunkált gondolatok vannak benne, hogy még sokadik olvasásra is összeszorul a szívem tőlük - nem véletlen, hogy rengeteg élet-idézet származik a Csontbrigádból, Rejtő ilyet is tudott. És egy lélekfacsaró történetet az emberi jóságról - csoda!
Turcsányi Katalin véleménye:
Nem véletlen, hogy sokadik belekezdésre sikerült elolvasnom. Először egy tipikus Rejtő komédiát akartam olvasni, kb 10 oldal után rájöttem, hogy ez nem olyan..másodszorra kezdve egyszerűen túl depresszív volt a hangulatomhoz..harmadszorra már Mindenre felkészülve vágtam neki, és azt kell mondjam nem is volt rossz..könnyed, szórakoztató irodalmat keresőknek tilos