ADATLAP
Dekameron
Hat évszázaddal ezelőtt írta Boccaccio, a nagy olasz író, a novellairodalom atyja, világhírű elbeszéléseit. Dekameron címmel egybegyűjtött borsos történetei azóta se veszítettek elevenségükből, mert az író nem éri be azzal, hogy egyszerűen elbeszéli a szerencsétlen vagy boldog szerelmesek megpróbáltatásait vagy kacagtató kalandjait, a tréfás vagy szomorú történeteket: elbeszéléseiben ott kavarog korának egész társadalma, megtollasodott vagy tönkrement kereskedők, uzsorások, művészek, kalandorok, féktelen nemesurak, ravasz kópék, huncut parasztok, álszent, nagybélű, parázna papok, ostoba és agyafúrt törvénytudók, orvosok. Boccaccio a középkor alkonyán már az újkor hírnöke: a vakhit helyett a kétkedést, a józan észt, az önsanyargató vezeklés helyett a derűs életörömet hirdeti....
Németh Luca véleménye:
Jó lenne megkaparintani a teljes művet, az Európa Diákkönyvtár válogatása nem volt elég =) Emlékszem, gimnáziumban olvastuk belőle a sólymosat, most is az volt az egyik kedvenc történetem, de Calandrino bénázásai is mulattattak.
Oláh Rita véleménye:
Élvezettel olvastam a történeteket. Különös, hogy az 1300-as évek írója ilyen, a mai világ fogalmazásaitól nem idegen könyvet írt. A világ úgy látszik, csak kveset változik.
Mindössze azt tudnám felróni a könyvnek, hogy a 100 rövid történet olyan sok és így olyan szétdarabolt, hogy legnagyobb részére egy fél év múlva már nem fogok emlékezni.
Azért biztos lesznek történetek, amik megragadnak bennem.
Herczegné Bagi Szilvia véleménye:
Bár gimnáziumban tanultunk róla, nekünk nem volt kötelező olvasmány a Dekameron. Régóta szerettem volna elolvasni, csak valahogy nem vitt rá semmi. Hála a könyvkihívásnak, most kezembe került ez a két kötetes novellagyűjtemény.
A Dekameron az 1300-as években íródott Itáliában a nagy pestis idején. Firenzéből útra kel 7 lány és 3 ifjú férfi, hogy távol a város borzalmaitól 2 hétig együtt szórakozzanak és mulassanak. Minden nap egyikük uralkodásával mindenki elmesél egy novellát, így összesen 100 történetet olvashatunk.
Rendkívül nehéz nyelvezetű és tömör a könyv, de megéri. Minden nap más témában mesélnek a szereplők, így például olyat, ami a szerelemről, a megcsalásról, szerencséről vagy jó tettekről szól. A történetek jelentős hányada részletesen bemutatja az akkor élt emberek életét és paráznaságait. Prűdeknek nem ajánlom, de olyanoknak, akik jól szeretnének szórakozni, feltétlenül.