ADATLAP
Egy férfi Szentpétervárról
Az író 1982-ben írta ezt a regényét. ...
Berényi Rózsa véleménye:
1914.Politika,nagyhatalmi egyezségek.Winston Churchill,mint haditengerészeti miniszter,a terv egyik kiagyalója,hogy Anglia a cári Orosz birodalommal kössön szerződést Németországgal szemben,akik erőteljesen fegyverkeznek.Az egyességnek titokban kell maradni,ezért egy gazdag angol főurat,és a felesége révén rokon orosz herceget jelölnek ki a tárgyalások lebonyolítására.Így kerül a képbe lord Walden és a családja.A regény szerelmi szála róluk szól,a feleség múltjáról,a leányuk jelenéről.a férfi Szentpétervárról a feleség volt szeretője,anarchista,sőt gyilkos is.Az is kiderül,hogy a leány vér szerinti apja.
Izgalmas,jó könyv.Előkelő családi titkok,fűszerezve történelmi háttérrel,az első világháború kitörése előtt.
kocsis gyöngyi véleménye:
Igazi Ken Follett! Van benne romantika, történelem izgalom. Az első világháború előtti Angliában játszódik. Egy orosz anarchista azért megy Angliába,hogy gyilkoljon, ha sikerül a terve a történelmet változtathatja meg.Közben megismerjük az angol felső tízezer napjait is. Szerintem nagyon jó
Molnár Henrietta véleménye:
Szeretem Ken Follett könyveit, s ez sem volt kivétel. Olyan fontos történelmi események középpontjába helyezi bele a szereplőket, mint az első világháború kitörése, illetve a szüfrazsett mozgalom. S persze a szerelmi kuszaság sem hiányozhat a regényből: Feliksz és Ligyija szenvedélyes kapcsolata, Ligyija és Stephen az egymás iránti tiszteleten alapuló házassága. Charlotte felnőtté válása fontos mozzanata a történetnek: hogyan lesz a naiv, tapasztalatlan lányból önmagáért és eszméiért kiálló tudatos fiatal nő. A végkifejlet lehetett volna jobb, sajnáltam Felikszet, s anarchista gondolkodása ellenére is pozitiv figurává válik a könyv végére.
I-Tar Szabina véleménye:
Ken Follett munkásságát nagyon szeretem, mindig más és más történelmi adalékkal szolgál, olvasmányos formában tálalva azt. Ez a könyv is egy jó példa erre. Jelen esetben az I. világháború kitörésének küszöbén állunk, Oroszország és Anglia diplomatái egyezkednek a hadba lépés feltételeiről, miközben a háttérben egy családi dráma szemtanúi lehetünk, amelyben minden szereplő sorsa összefonódik és sodródik a tragikus végkifejlet felé.
Prezenszki Piroska véleménye:
Az "Egy férfi Szentpétervárról" Folett korábbi alkotása. A mű első részében úgy tűnik, hogy politikai krimi lesz. Az orosz anarchista Angliában próbál eltenni láb alól egy orosz herceget, mely elindíthatná az orosz forradalmat. Eközben Anglia vezetői Németország hadi készülődésétől tartva igyekszenek orosz támogatást szerezni. Mindez a II. világháború küszöbén játszódik. A második felében már inkább szerelmi történetté alakul a sztori. Bonyolult és fájdalmas szerelmi háromszög aspektusait mutatva be. Közben minden szereplő múltjáról lehullt a lepel. Szemléletesen és izgalmasan fonta össze az író az akkori világrend változásait a szereplők értékítéletének és személyiségének átalakulásával.

Bepillantást nyerünk a kor nagy nemzeteinek politikai érdekeibe, a történelem alakulásának mozgatórugóiba., szüfrazsett mozgalomba. Az évszázad trilógia előfutárát látom benne, mint egy előtanulmányt. Izgalmas és tanúságos történelmi krimi, ajánlom. Mielőtt az előző beírás eltűnt, azt akartam mondani, hogy lehetetlen volt letenni, annyira izgalmas.
Véghné Tóth Hajnalka véleménye:
Nem az első könyv, amit a szerzőtől olvastam, és valószínűleg nem is az utolsó. Számomra kissé kiszámítható volt a történet. Ugyanakkor minden megvan benne, ami számomra egy jó regényhez kell (történelmi szál, szerelem, kaland...). A történelmi hátteret ebben a regényben nem annyira domborította ki a szerző, ugyanakkor a korabeli történelem nagy alakjaiból is feltűnik egy-egy, bár a cselekmény irányításában nem sok szerephez jutnak (pl. Churchill).
Szerintem zseniális ahogy a regényen végigviszi egy angol nemesi kamaszlány kivirágzását, felnőtté válását, ahogy Charlotte rájön, hogy mennyi mindent eltitkoltak előle, és hogy mit is jelent a való élet. Ugyanakkor kicsit nagyobb csattanóra számítottam azon a ponton, amikor rájön hogy Feliksz nem csak egy anarchista, hanem a vér szerinti apja.
Feliksz cselszövései, kudarcai, lelkének változásai végigkísérik a regényt az elejétől a végéig. Ugyan anarchista, és lényegében ő a "rossz" oldal képviselője a regényben, ugyanakkor számomra szimpatikus figurává válik (ahogy vívódik, hogy hazája érdekét, vagy a lányát helyezze-e előbbre, valamint ahogy a végén megmenti a lánya életét, kiemelkedik a negatív szerepkörből).
Összességében tetszett a regény, élvezettel olvastam, s azt hiszem a szerző más regényeit is elő fogom venni és el fogom olvasni.