ADATLAP
Egy jóházból való úrilány emlékei
„… Meggondolatlanul nagy kalandba bocsátkoztam, mikor beszélni kezdtem magamról: az ember elkezdi, és sohasem ér a végére. Első húsz esztendőmet már régóta el akartam mondani magamnak… Amikor ötvenéves lettem, úgy gondoltam, hogy elérkezett az ideje, kölcsönadtam mai tudatomat a gyermeknek s a leánynak, akiket valaha az elveszett idő mélyén hagytam, s akik az eltűnt idővel tűntek el maguk is. Életre hívtam őket fekete betűkkel, fehér papíron…” Simone de Beauvoir...
Kolop Vanda véleménye:
Nagyszerű könyv. Nem egyszerű a nyelvezete, de ha megszokja az ember, letehetetlen letenni. Érdekes olvasni, hogy Franciaországban 100 évvel ezelőtt hogy nevelték a nőket, férfiakat, hatalmasat változott a világ. Számomra meglepő, hogy egészen kicsi gyerekeket mennyire vallásosan neveltek, cenzúrázták az olvasnivalót, ugyanakkor egészen meglepő, mennyire nem készítik fel a lányokat a házasélet "gyakorlati oldalára". Nem lep meg az írónő lázadása. A szeme láttára tették tönkre értelmes, okos, reményekkel, tehetséggel teli fiatalok életét a konvenciók, az illem, az elvárások, melyet a szülők nyomtak rájuk. Lehengerlő az írónő műveltsége.
Iffiu Anna véleménye:
Nagyon tetszett. Érdekes látni, hogy a 20. század egyik legmeghatározóbb nőjének hogyan alakult ki a személyisége. Hogyan tudja az ész legyőzni a nevelés által belénk oltott fölöslegességet. Az egész könyvnek élet szaga van (nemcsak az önéletrajziságból kifolyólag, a könyv megírtságából kifolyólag is). Megfogott a könyv, kíváncsi vagyok a másik két kötetre is.
Zuzan Éva véleménye:
Beauvoir sorain keresztül jól megismerhetjük a 100 évvel ezelőtti Franciaország társadalmát. Nem csodálom a lázadását, az "üljünk a kis csészénkkel/varrásunkkal/hímzésünkkel/stb és bájologjunk"-tól visítva másznék falra, és menekülnék amerre látnék. Elég merev nevelésben részesült a Désir-intézetben, amit elég jól levetkőzött a későbbiekben.
Diósi Alexandra véleménye:
Simone De Beauvoir életének története révén bepillantást nyerhettem mit is jelentett úrilánynak lenni az ő idejében. Mik voltak azok a társadalmi elvárások aminek egy jómódú úrilánynak meg kellett felelnie, és ő mennyire lázadozott a ráerőszakolt elvárásokkal szemben.