ADATLAP
Egy szélhámos vallomásai
Thomas Mann-nak a mai polgári társadalomról való ironikus-önironikus bírálata itt egészen új, teljességgel eredeti tárgyat választ: csak a szélhámos tud ma, a hanyatló polgárság világában eljutni személyiségének önélvezetéhez.
Lukács György...
Farkas Csilla véleménye:
Egy istenmodell, a szerencse fia, aki gyermekkorában már császárt játszott. Küllemével mindenkit lenyűgözött, ehhez jött ékesszólása, fogékony elméje a hódításra. Minden adott a sikeréhez.
Thomass Mann ékesszólása, iróniája csodálatra méltó. A leírásai fantasztikusak. Sajnáltam, hogy ott hagyott Lisszabonnban, még szerettem volna vele tovább utazni!
Zsolt Mesterházi véleménye:
„Thomas Mann-nak a mai polgári társadalomról való ironikus-önironikus bírálata itt egészen új, teljességgel eredeti tárgyat választ: csak a szélhámos tud ma, a hanyatló polgárság világában eljutni személyiségének önélvezetéhez.”
Lukács György fenti mondata olvasható a könyv hátsó borítóján. Nem tudom. Talán neki mindenről ez jutott eszébe. Már csak a munkásosztály vezető szerepe hiányzik. Amúgy talán igaza is van, de a könyvet olvasva én mégsem elsősorban a hanyatló polgárságra gondoltam. És még másodsorban sem.
A regény főhőse Felix Krull, nagypolgári családból származik, apja pezsgőgyáros, rossz minőségű, de nagyon előkelőnek tűnő pezsgőket gyárt. Ez is egyfajta szerepjáték. A család szabados, laza erkölcsű életvitelt folytatott, ami kiváltotta a városka lakóinak nem tetszését. Felix korán ráébred előnyős testi adottságaira és szerepjátszó képességére, és ki is használta ezeket.
A család anyagi tönkremenetele, és az apa öngyilkossága után a nagybácsi vette kezébe a család sorsának elrendezését. Felixet egy párizsi szállodatulajdonos barátjának ajánlotta figyelmébe. Előbb azonban meg kellett úszni a katonaságot. Felix a sorozáson végig azt bizonygatta, hogy minden vágy a katonaság, és tökéletesen egészséges, közben teljesen hitelesen eljátszott egy epilepsziás rohamot, pontosan felidézve és elbagatellizálva a kórelőzményeket. Előzőleg alaposan felkészült rá. Természetesen alkalmatlannak nyilvánították.
A szállodában személyiségétől megfosztva, Armand-ként, mint liftes fiú kezdett. Testi adottságait kihasználva, de nem visszaélve vele, kapcsolatot teremtett a vendégekkel, nem válogatva férfiak és nők között, jelentős mellékjövedelemhez jutott. Liftes fiúból előléptették pincérré, ahol egyre feljebb került a hierarchiában. Kezdett kettős életet élni, szabadide