ADATLAP
Egy tökéletes kém
Magnus Pym, a középszintű diplomata és a brit hírszerzés embere eltűnt bécsi lakásukból. Többen azt sejtik, hogy átállt a szovjetek oldalára, így hamarosan kíméletlen hajtóvadászat indul nemcsak a feltételezett áruló, hanem a köddé vált férj, az odaadó apa és a titkos ügynök ellen. Hamarosan kiderül, hogy Pym élete csupa titkokból áll, amelyekről a még a hozzá legközelebb állók is csak részleteket véltek sejteni: felesége, Mary, munkatársa, Jack Brotherhood és tartótisztje, Pavel őrnagy. Miközben három földrész titkosszolgálatai keresik őt, Pym egy tengerparti szállodában veti papírra élete történetét, amelyet két alak dominált. Egyfelől apja, a zseniális és elkötelezett svindler, a másik pedig egy rejtélyes figura, akivel Svájcban hozta össze a sors - vagy a (bal-, talán a jó) szerencse. A John le Carré mesterművének tartott regényt, életművének talán legfontosabb darabját méltán tartják nemcsak a kémregények legkiválóbbjának, hanem a kortárs angol próza egyik meghatározó darabjának is....
Szabó Anita véleménye:
John le Carré legjobb regénye. Magnus Pym apja halála után öszintén megírja életét. A kém aki egész élete alatt az volt, akinek mások látni akarták.
Carré számomra nem azért érdekes, mert gyorsan pörögnek az események, és mindig van egy megdöbbentő fordulat, nála a leíró részeket, a lélektant szeretem. Az igazi angol kémek nem James Bondok.