ADATLAP
Egy tiszta nő
Tess, a tiszta lelkű, romlatlan lány egy nagy hírű nemesi család elszegényedett sarja. Becsületes, sugárzik belőle az életöröm, ám ő magasabb körökbe vágyik. A boldogság ígéretét felvillantó igaz szerelmet szolgaként találja meg, csakhogy az idill hamisnak bizonyul: Tess végzetes döntésre, végső leszámolásra szánja el magát…
Az angol prózairodalom kiemelkedő alakjának legérettebb műve a különleges szépségű parasztlány krónikája. Babits így írt a világirodalom örök klasszikusáról: „Ez a művészet nagyvonalú, sőt monumentális. Világérzés és tragikus életérzés van mögötte.”...
Antal Regina véleménye:
Nehéz női sors, gyönyörű nyelvezet.
Imádtam újra, ráadásul egy csodaszép kiadásban.
Már a polcon van egy újabb Hardy könyv, már várom hogy sorra kerüljön.
Vonzanak az ilyen történetek, vonz ez a kor, bár ezt sokkal jobban szeretem mint Austent vagy a Brönte nővérek könyveit.
Czéman Eszter véleménye:
Olvastam már ezt a könyvet, mert az egyetemen kötelező volt, magyarul viszont most olvastam először. Tetszett, már elsőre is. Most, másodszor olvasva a történetet, jobban oda tudtam figyelni a karakterekre. Tess egy nagyon naív lány, aki csak árnyéka önmagának. Olyan értelemben, hogy még a születése előtt meg lett fosztva a társadalmi rangjától, majd olyan életre kárhoztatott, amely nem az övé. Persze sokszor felmerül az emberben a "Mi lett volna ha...?"
Baráth Ágnes véleménye:
Tetszett a könyv, bár elég nehéz nyelvezete van. Tudtam hasonulni bizonyos szempontokból Tesshez, talán ezért is érdekelt annyira a végkifejlet. Tudtam, hogy nincs happy end, valahol mégis reménykedtem benne. Egyedül Angelre haragudtam, hisz annyira nem fért szerintem össze a nagy lelki magaslatával az, hogy Tesst lenézze, és elhagyja, miután megtudta az igazat. De hát ez van, sajnos az élet nem igazságos sokszor....
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre, de eléggé felidegesítettem magam. A főhősnő ostoba és nem veszi kezébe a saját sorsát, csak sodródik egyik hibából a másikba és nem képes tanulni semmiből. Nem láttam benne az ártatlanságot, csak a butaságot. Alec gaz csábítóként van bemutatva, Angel pedig fel van magasztosítva. Ha őszinte akarok lenni Tess életét Angel tette tönkre. A társadalmi elvárások szerepe mellékes Angel gonoszsága mellett, szerintem egy igazán álszent karaktert sikerült teremteni. Sajnáltam Tesst, persze, annyit szenvedett szegényke. A történet érdekes és izgalmas, szép leírásokkal van tele, a karakterek végletesek (ostoba, önző, álszent), a kor tökéletes lefestése. Ajánlom tanulási célzattal és csak imádkozom, hogy nem olyan nőket nevel, mint Tess vagy Anastasia Steel.
Ferling Szonja véleménye:
Sokkal jobban tetszett, mint amit előzetesen vártam, és az is meglepő volt, hogy szinte egy nap alatt végig tudtam olvasni az egészet. A szereplőkkel egyáltalán nem tudtam azonosulni, ezért végig csak kívülről szemléltem a történéseket, ami szerintem jót tett az olvasás élménynek (most kivételesen). Sok részét kicsit bárgyúnak találtam, de az élvezhetőségen ez nem rontott. Tényleg tetszett. Nem hittem volna :)
Szalai Szabina véleménye:
Nagyon érdekes volt olvasni, hogy már abban a korban is milyen megkülönböztetéssel fordultak a nők erkölcse irányába. Tetszett a történet, a szereplők. Teljes mértékig együtt tudtam érzeni Tessel. Első Hardy-könyvem volt, de biztos nem az utolsó.
Farkas Ágnes véleménye:
Azért választottam ezt a könyvet,mert a Szürke ötven árnyalatában merült fel még az elején. Kb. negyedszeri nekifutásra sikerült elolvasni.Kihoztam a könyvtárból, hosszabbítottam, aztán megint visszavittem és így tovább.Végül csak sikerült nagy nehezen átvágni magam rajta. Egyes részek elég jók voltak,azokkal lehetett a haladni, de a nagyrésze nehéz és kínlódó volt. Nem tudtam azonosulni Tessel, a régi idők szokásai, nézetei miatt.Annyira szerencsétlen egész életének történet és a végkimenetele is szomorú.Lehetett volna ebből rendesebb történetet kerekíteni.Itt jön képbe a sok mi lett volna, ha kezdetű mondat.Mi lett volna, ha nem kerül ki negatívan az Aleccel való találkozásból.mi lett volna, ha Angellel rendesen kibékülnek, akkor talán nem ez lett volna a befejezés.Örülök, hogy túl vagyok a könyvön, nem valószínű, hogy újra elolvasom majd.
Zsankó Anikó véleménye:
Nekem ez most nagyon nehéz olvasmány volt. Többször kellett nekifutnom. Megszoktam már a mostani világ nyelvezetét. A régi idők világába csöppeni, egyre nehezebb, ahogy telnek az éveim. Elgondolkoztatott azonban, hogy az ember tulajdonságai már akkor is mennyire megmutatkoztak, csak más élethelyzetben. A történet megfogott, a fogalmazás is szépen térbe helyezett, de akkor is nehéz olvasni valami oknál fogva.
Kis Lilla véleménye:
igazi klasszikus regény. jó volt, de mégegyszer nem kéne, nekem Tess nem egy tiszta nő, azonban az összes környezetében lévő nő az. féltékenység, harag és önzőség nélkül, becsület, őszinteség, sokkal becsülendőbbek szerintem, mint egy kicsit teszetosza, határozatlan makacs kislány szenvelgése. ő az egyetlen akinek a regényben lehetősége lenne valóban a boldogságra, de inkább szenved nonstop. egyébként a regény jó tetszett.
Montag Brigitta véleménye:
Nehéz szavakkal kifejezni, hogy ezt a könyvet mennyire kínszenvedés volt elolvasni. Maga a történet nem rossz, de ahogy megvan írva. Szerintem katasztrófa. Nagyon sokszor elkezdtem, de általában 10 oldal után abbahagytam, sajnos a kihívás miatt most nem tehettem. Az egész történetet számomra Tess alakja teszi elviselhetetlenné. Ez a nagy tökéletesség, befolyásolhatóság, bizonytalanság. Az egész történet vontatott, nekem nem tetszik, remélem soha az életben nem kell elolvasnom többet.
Csenteri Judit véleménye:
Még év elején, a Szürke ötven ányalata trilógia után, s az abban fellelhető utalás miatt kezdtem el olvasni. Kicsit nehezen rágtam át magam rajta, de azt hiszem csak azért mert ott voltak előtte, s közben is, a különböző bestsellerek, amelyeket olyan könnyedén olvas az ember. Itt viszont a sok leirás megnehezitette a dolgot.. pedig tudom, itt volt a tiszta irodalom, az agyunk viszont közben talán nagyon is átállt arra, hogy a cselekmény érdekeljen elsősorban. Összeségében viszont igazán tetszett, örülök, hogy sok-sok év után ez is lekerült a polcról.
Szűcs Erzsébet véleménye:
Sokáig kimaradt az életemből, és most is egy film miatt választottam. Tess és Angel története nagyon szép, és egyben megrázó. Rómeó és Júlia-szerű. Thomas Hardy úgy ír, mint abban a korban sokan. Nagyon szép mondatai vannak. Ahogy kifejezi, hogyan szerethet valaki valakit úgy, hogy csak szavakkal, a természet leheletével ér csak hozzá. Tess lelki tisztasága túlmútat minden erkölcsi fertőn. Egyszerű, tiszta nő marad mindvégig. Szerethetünk valakit úgy, hogy az életünket is érte adnánk, de mint abban a világban, most is a romlottság győz. A rang, a ruha, az ékszer, a név a fontos, nem az, ami belül van. Alázat és megalázás. Erről szól a történet. Én is szeretném egyszer azt mondani, amit Tess mond:"Kész vagyok".
Matus Marietta véleménye:
Thomas Hardy Egy tiszta nő című könyvét nagyon lassan sikerült elolvasnom egyéni okok miatt, de mindvégig oly kíváncsi voltam. Folyamatosan képes volt az érdeklődésemet fenntartani. Érdekes, izgalmakkal teli romantikus könyv volt. Tess sorsa igen megható, az élet viszontagságai megviselik, de mindezek ellenére szerelme és tisztasága töretlen marad. Sajnos nem az volt a vége,mint szerettem volna, szomorú a lezárása.
Koltai Krisztina véleménye:
Nehéz erről bármit is írnom. Mindig úgy gondoltam, hogy egy szerelmi történetnek legyen jó a vége, ám ez nyilván nem mindig teljesülhet. Azonban, hogy két embernek - mások és a saját hibájukból, tapasztalatlanságukból, sértettségükből, büszkeségükből, és a sors kegyetlenségéből - ilyen kevés boldogság jusson, azt nagyon nehéz elfogadni. Mégis, ennek a történetnek így kellett végződnie, azt hiszem. Nagyon szépen megírt regény, néhány sorát biztosan elteszem magamnak későbbre, annyira tökéletesen ír le bizonyos érzéseket. De kell még egy kis idő, mire újra bírom olvasni.
ninjaaflo véleménye:
Elég nehezen kezdtem neki, de összességében gyorsan átrágtam magam rajta.
A szereplőket nem utáltam (kivéve persze Alecet), és sajnos ez a maximum. Egyiket sem sikerült megszeretnem, és egyik sem állt közel hozzám. (Angel megérdemelt volna egy-két pofont néha...)
Fura, hogy ami valamikor ekkora tragédia volt, és ketté tudta törni egy-egy ember életét és boldogságát, röpke száz (vagy kevesebb) év alatt annyira elfogadottá vált a társadalomban, hogy meg se akad rajta senki. Nem kezdenék neki másodjára, így hogy már tudom pontosan milyen is... és nem is ajánlanám senkinek igazán. Persze aki szeretné, és érdekli olvassa csak. :)
Szabóné Kicska Mónika véleménye:
Szívesen olvastam a regényt. A cselekmény mozgalmas volt, végig izgultam Tess kálváriáját.
Tetszett a történet, mert el tudom képzelni, hogy akár meg is történhetett ilyen eset ebben a korban. Olyan jól felépítette az író a történetet, hogy kevés ember lenne, aki elítéli a cselekedetét, habár emberölésről van szó. Sajnálatos, hogy Angel büntetése végül olyan soknak bizonyult, amit már nem bírt elviselni tragédia nélkül.
Döményi Judit véleménye:
Hát, el kell ismernem, vannak olyan könyvek, amelyeket nehéz olvasni. Az első fejezetek, talán az első két rész kifejezetten "nyögve nyelős" volt, ám aki szereti az érzékletes tájleírásokat és az emberi cselekmények és a természet ilyen szintű összekapcsolását, az valószínűleg élvezni fogja. Kell hozzá egy kis idő, hogy az ember megszokja Hardy stílusát. Utána viszont letehetetlen könyvvé vált, ahol végig reménykedtem egyféle boldog végben, ám az a szereplők jelleméből fakadóan várhatóan tragédiába torkollott.
Mindent összevetve kifejezetten gyakorlott olvasóknak ajánlanám, mert bizony az elején megfordult a fejemben, hogy leteszem. Hiba lett volna.
Fazekas Dóra véleménye:
A könyvtárban nézelődve bukkantam rá és bevallom, a Szürke ötven árnyalatában tett utalás miatt olvastam el. Nem voltak elvárásaim a könyvvel kapcsolatban, így összességében tetszett. Igaz, a végét összecsapottnak érzetem és nem ilyen befejezésre számítottam. Ennek ellenére hatással volt rám, mert az elolvasása után pár nappal a buszon ülve még mindig azon méláztam, hogy nahát...
Ékes Ancsa véleménye:
Nagy várakozásokkal kezdtem el a könyvet, de egyáltalán nem váltotta be azt.
Könyvet félbe ritkán hagyok, de most megfordult a,fejemben. Végül gyözött a kiváncsiság, de nem less a kedvencem.
Juhászné Kovács Barbara véleménye:
Tobbet vartam ettol a konyvtol! Az eleje meg erdekes volt, szep tajleirasokkal, aztan ellaposodik, unalmas es vontatott lesz, a befejezes meg ertelmetlen! Nagyon kivancsi voltam erre a tortenetre, de nagy csalodas volt.