ADATLAP
Egyedül (Szent Johanna Gimi 3 .)
Reni alig várja, hogy a nyári szünet után viszontláthassa osztálytársait, és persze főleg Cortezt… Tizedik első félévében azonban egyre több problémával kell megküzdenie: Arnold külön utakon jár, Virág szerelmes lesz (és ezúttal nem egy tinibálványba), Kinga újabb és újabb mániákkal áll elő, na és Cortez…

Mindeközben továbbra is pörög az élet a Szent Johannában: új kihívások, új események és új balhék követik egymást…...
mviiraaag véleménye:
Hát..Zsolti poénjai sokszor megnevettetnek. Egy hétköznapi banda élete. Csalódások, örömök, barátságok és sok más ami egy átlagos gimis életébe szóba jöhet. Tulajdonképpen nem is értem valaki, hogy lehet ilyen tehetséges, hogy ilyen fiatalon egy ehhez hasonló könyvet írjon. Elképesztő.
Kovácsné Szabó Lilla véleménye:
Nagyon tetszett. Mintha visszacsöppentem volna a középiskolába. Ugyanazok a problémák, helyzetek, kalandok, kicsit modernizálva, mobillal, notebookkal. Igazán szurkolok Reninek, Virággal való kapcsolata is rendeződik, majdnem hepiend, de csak majdnem, így jöhet a negyedik.
Krénusz Zsófia véleménye:
:
Nagyszerű könyv, már a 4. részt olvasom, sosem gondoltam volna hogy valaha is rajongani tudok egy ilyen stílusú könyvért! Az írónő nagyszerűen ír, nagyon humoros, vicces! Nincs benne gyilkosság nincs benne misztikum, de letehetetlen könyv. Egy ilyen iskolába ilyen osztálytársakkal visszamennek a suliba! És imádom Kardost! :)))Ez a része számomra kissé lehangoló volt, ezt nem negatív értelemben gondolom. Nagyon is valóságosan írja le milyen ha egy barátnő a pasit választja. Sajnos a mai világban ez sokszor előfordul! Arnoldot már nem annyira szeretem ;)
Éder Annamari véleménye:
Tetszett. Első olvasásra. Aztán párszor még elolvastam. És rájöttem milyen szinten idegesítő hogy mást se csinál Reni csak sír. Jók a jegyei, van egy barátnője aki most uygan picit elhanyagolja, de ott van Arnold mellette. Semmi komoly problémája nincs mégis szinte mindig sír. Elő jön az a dolog is ami közhely. Nem mindegy hogy menők, mert zenélnek. Vagy zenélnek mert az menő. És persze hogy Cortez a szuper énekes. Ő is sajnáltatja azért magát. Együtt vannak a szülei, amerikában élnek és szegénynek minden szünetet ott kell tölteni a barátaival. Szörnyű.
De a könyv minden hibája ellenére szerettem és most is szeretem.
Kárpáti Dóra véleménye:
Leiner Laura tollából a Szent Johanna Gimi sorozat nagyon tetszik, szeretem olvasni. Jó látni a mai gimnazisták ebben a részben főleg a problémáikat, amikor a tinédzser kor teljesen tetőfokára hág. Virág és Reni kapcsolata sajnos nem jól alakul. Virág megismerkedik Doriánnal és annyira szerelmes, hogy elfelejti a barátnőjét. Ennek a csúcspont a szilveszteri buli, ahonnan visszafordul kapcsolatuk. Arnold elutazik Párizsba és egy csere program keretében később elutazhat Franciaországba tanulni. Cortez hol ilyen hol olyan Renivel, maga sem tudja hányadán állnak. Kinga és Zsolti kapcsolata is eléggé rosszul alakul, Kinga egy rossz monológja után, mely Zsoltiról szól, nem Zsoltinak mondja, de mégis meghallja. Ricsi Cortez volt barátnőjével Edinával jön össze. Az osztály többi tagja a szokásos önmagát adja. Ez a félév Reni életében főleg magányosan telt, keresi helyét az osztályba és az iskolába, de a többiek sem segítenek neki, hogy megtalálja. Arnold mellette van, na de tudjuk, hogy Cortezről Reni nem beszélhet vele. De szerintem előbb utóbb minden a helyére kerül a történet további részeiben.
Szekér Alexandra véleménye:
Ez a könyv végre nem volt olyan unalmas mint az első kettő, és úgy gondolom már kezdem megszeretni ezt a könyv sorozatot. Végre izgalmas volt, volt benne veszekedés, volt története, nem az unalmas hétköznapok voltak. Renit mindenki cserben hagyta, de ami negatívum volt, hogy Virágnak én nem bocsátottam volna meg, mert amit művelt Renivel az sokkolt. Belegondoltam ugyanebbe, hogy én biztos Isten kitekertem volna a nyakát. Az hogy Reni ilyen pancser h msn-en nem tud írni annyit Corteznek, h bocs eltiltottak a géptől, azért nem reagáltam, számomra buta és szánalmas. Magamból kiindulva már egyből írtam volna neki, vagy a suliban mondtam volna neki.
Arnold az agyamra megy, és utálom az egész srácot, és örülök h elmegy a suliból!
Sike Judit véleménye:
A harmadik kötet az első kettőhöz képest rengeteg új dolgot tartalmaz. Reni egyre kevésbé tudja, hogy mit tegyen, teljesen el van veszve, magányos, és már a legjobb barátaira sem számíthat. Virág szerelme új lendületet ad a történetnek, nagyon izgalmas volt, alig tudtam letenni, alig vártam, hogy megtudjam mi lesz velük. A szilveszter este pedig... Arnold számomra kicsit ellenszenvessé vált ebben a történetben, túl kritikus, és egyáltalán nem támogatja Renit, de persze később kiderül, hogy miért.
Karafiát Klaudia véleménye:
Nagyon,nagyon, nagyon jóóó volt. Egyszerűen imádom ezt a sorozatot. Leiner Laura tökéletes. Reni szenvedése ebben a regényben látható a legjobban és végül a szilveszter este. Egyszerűen lenyűgözött.
Gyuricza Györgyné véleménye:
Valahogy ez a rész lassabban olvasható volt számomra, nagyon lassú tempóban haladtam az előző két kötethez képest. Valahogy mindenki idegesítő karakter volt most számomra. Virág a nagy naiv szerelmével,mint ha nem tudná, hogy a fiúk mit akarnak (tisztelet a kivételnek), örüljön, hogy ennyivel megúszta. Kinga még mindig túl arrogáns, Arnold meg túl kritikus a barátaival, és igazán elmondhatta volna Reninek már a Párizsi út előtt, hogy minek megy oda. Bár akkor nem lett volna a könyv végére csattanó. Cortez is iszonyatosan ellenszenves a barátnőjével együtt. A banda többi tagja elég rendes Renivel.
Renit meg idegesítő a folytonos nyafogásával, szinte semmi se jó számára. Hisztizik a ruhatára miatt, hogy úgy néz ki mint egy könyvtáros néni, de ha nem tetszenek neki ezek a ruhák akkor minek olyat vesznek. Mindig megy vásárolni az anyukájával, miért nem vesz akkor olyan stílusú ruhákat ami neki tetszik. A megfázásai is röhejesek, az első oké, elázott, majd a légkondis boltban álldogált órák hosszáig, de a második számomra érthetetlen. Minek ment ki az épületből kabát nélkül, miért nem maradt bent. Meg minek nem a szüleit hívta elsőnek, így is felkellet hívni őket. Na mindegy ezek ellenére folytatást is elolvasom, hajt az emberi kíváncsiság, mi lesz a kis csapattal.
Dekany Dora véleménye:
Talán ez volt az a rész, ahol egy kicsit szurkoltam Arnoldnak... aztán ez gyorsan elmúlt.
Amikor Virág is befordult és Reni nagyon egyedül volt, akkor ugyanis nagyon úgy tűnt, hogy Arnold az egyetlen értelmes ember körülötte.
Apró kritikus megjegyzés, hogy Arnold karakterét gyakorlatilag a 8. kötetig "lebegteti" az írónő, addig ugyanis a Renivel való konfliktusai valahogyan "érthetőek", azonban a sorozat végén egyértelmű lesz, hogy milyen ember.
Szabó Gabriella véleménye:
ÁÁÁÁ! Arnold nem mehet el! Ezért egy fél csillagot levonok. A másik fél csillagot meg Reni miatt nem tudom megadni! A következőkkel akasztott ki:
1. Úgy csinál, mintha egyedül nem lehetne túlélni a mindennapokat!
2. Ha nem elégedett a ruhatárával, akkor vegyen már másmilyen ruhákat. Egy párszor voltak ebben a kötetben is vásárolni.
3. Nem értem miért nem fogadta meg Kinga tanácsát, a Cortezzel való kapcsolatát illetően. Ahhoz hogy észrevetessem magam egy fiúval tökéletes lépés, hogy beszerzek egy gördeszkát vagy egy gitárt, bár egyiket sem fogja sose látni a kiszemelt srác.
4. Ha nem tetszik a frizurája, akkor a fodrásznál nem csak pár centit kéne vágatni a végéből. Biztos kitudnának találni, olyan frizurát, amivel meg lenne elégedve és sem az anyja sem Máday nem szólna érte.
5. A viselkedésén is csak ő tud változtatni.
6. Elképesztő, hogy mennyire önző és egocentrikus. És csodálkozik, hogy felé sem néz senki amikor nincs ott Arnold és Virág?
A hajós feladatnál szerintem teljesen egyértelmű volt, hogy nem Arnold írta a nevét. Viki kiakaszt! Most rögtön elkezdem a következőt és remélem, hogy visszatér az az olvasókedvem ami az elején megvolt (ez nem csak rajtam múlik).
Somodiné Sándor Anikó véleménye:
Reninek ez az eddigi legnehezebb időszak az életében. Továbbra is szerelmes Cortezbe, de kapcsolatuk nem sokat lép előre. Virág szerelmes lesz egy emós fiúba, Doriánba, aki miatt Renivel nem tud elég időt együtt tölteni. Arnold sem szívesen hallgatja a lelki problémáit Cortez miatt, mert ő is szerelmes a lányba és fáj neki, hogy nincs esélye nála a szerelmet illetően. A két legközelebbi barátja nem tud neki segíteni, sokszor magányos. Arnold pedig mindent meg is tesz annak érdekében, hogy Reni és Cortez ne találjanak egymásra. Kiderül, hogy az osztályfőnöki órán játszott játék során Cortez írta a Reni nevet hajójának, míg Arnold egy Beatles szám címét. Reni pedig hónapokig abban a tudatban élt, hogy Arnold volt. Miután Kinga felvilágosítja, hogy épp az ellenkezője történt, mint azt Reni gondolta, elmélázik rajta, hogy talán Cortez is érez iránta valamit. Virággal közösen mennek Szilveszterkor egy buliba, Dorián miatt magára hagyja, ezért Reni sírva hívja fel Cortezéket, segítsenek neki. El is csattan köztük az első csók, de Corteznek barátnője van. Virággal nem beszél jó darabig. Elég sokat vívódik és szenved Renáta tizedik első félévében.
Kovács Viktória véleménye:
Én még mindig nagyon élvezem :)
Mondjuk Kingának szívesen lekevernék egyet... De ebben a részben Cortez is felhúzott néha. Nem igazán tudom követni a hangulatváltozásait. Virág is eléggé kivetkőzött magából. Reni is nyilvánvalóan látta, hogy csak azért hívja el Virág, hogy ő el tudjon menni Doriánnal. Nem is értem, miért ment el Reni... Mármint értem, hogy menteni akarta a barátságukat, csak mivel erre Virág semmi hajlamot nem mutatott eszem ágában sem lett volna odamenni. Mondjuk, ha nem megy el, nem történik meg az a bizonyos... :) Már olvasom is a következőt :)


Arnold :( hiányozni fogsz :/
Berényi Rózsa véleménye:
Csak lekaptam a könyvet a 15 éves unokám polcáról.nem is néztem,hogy ez a 3.rész.Igy nem vagyok teljesen képben.Reni nagyon tetszett,azért,mert szeret olvasni,mert a szüleivel baráti a viszonya,mert jó tanuló,mert segítőkész.Viszont nem értem az írónőt,miért vette ennyire félénkre a személyét.Tapasztalatom szerint,aki sokat olvas,sok minden érdekli,az bátrabban mer beszélni,és nem ilyen naiv.Míg olvastam,végig egy Albert Einstein mondás járt az eszembe:"Attól a naptól félek,amikor a technológia meg fogja haladni az emberi kapcsolatokat.Akkor a világnak idióta generációja lesz."Csak röviden:Nem tudnak személyesen beszélgetni,csak neten keresztül,a facebook tele van rövidítésekkel és jelképekkel.A gyakorlati életben olyan esetlenek.csak a kütyük számítanak.A piacon biztosan becsapnák őket,mert fejben már számolni sem tanulnak meg,mint ahogy kézzel egy hivatalos,vagy szerelmes levelet sem tudnak megírni.Igaz,nem az én korosztályom,de van három lány unokám,és annak örülök,hogy Ők inkább Reni és Kinga keverékei.A kamasz szerelemhez,nincs mit hozzáfűzni,majd elmúlik,de szőrnyen bír szenvedni az ember.Tetszett a könyv,jó volt olvasni,biztos,hogy elovasom a folytatást is,de az első kettőt már nem.
Kiss Henii véleménye:
Ebben a könyvben Reni belső harca kicsit elszomorított. Az hogy Virág szerelmes lett az nagyon meglepett . Ezt a részt kifejezetten és szívesen elolvasnám Cortez szemszögéből. Másfél nap alatt kiolvastam ezt . Az iskolában a tanár rám is szólt hogy inkább az órai anyaggal foglalkozzak
Csimbók Anna véleménye:
Csak magamat tudom ismételni, mint az első résznél. Rekord idő alatt elolvastam ezt is most az alkalmassági vizsgám miatt, de mint az elsőnél "Imádom a könyvet most olvasom másodszor, és még mindig letud kötni. Imádom Renit, teljesen azonosulni tudok a szereplőkkel. Tudok velük nevetni és sírni, örülni és izgulni. Egyszerűen IMÁDOM. Mint Laura összes többi könyvét is :)" Itt is ez a véleményem!
Horváthné Bellai Katalin véleménye:
Most végeztem az egész sorozattal. Nem tudok mást írni mint az elsőnél is írtam...nem az én korosztályomnak szól, de nagyon tetszett szuper jó könyv.
És igen Reni elkezdte a 10-diket.....nagyon jókat kuncogtam magamban...és visszagondoltam, hogy tényleg ilyenek voltunk?
Bákai Lucia véleménye:
Imádom az SZJG t. Mikor olvasom, összekeverem a valóságot és a könyvbéli történteket. Főleg ha suliban olvasom. Ez a rész kissé nyomasztó volt, sajnáltam Renit ,amiért elfordultak tőle, de egyszerre haragudtam is rá, amiért naiv volt. Jobban a sarkára is állhatott volna,és ez az amit utálok benne. Olyan kis tehetetlen. A könyv nagyszerű, mint az egész sorozat. Alig várom hogy folytathassam!
Pálczás Réka véleménye:
reni, cortez