ADATLAP
Egyenjogú rítusok
Bilét Donát, a varázsló élete utolsó cselekedeteként - mielőtt a Halál csontkezével megkocogtatta volna a vállát - mágusbotját egy nyolcadik fiú nyolcadik fiára hagyta. Hímsoviniszta kollégái szempontjából sajnálatos módon elfelejtette azonban előtte ellenőrizni a kisbaba nemét…...
Németh Luca véleménye:
Alap, hogy hangosan heherésztem. A végkifejletet persze előre lehetett sejteni, mert a Korongon azért elég jól működik a végzet… de persze végig szurkoltam Esknek, hogy valahogyan elérje a célját. Az ősi ellentétek is lazultak a végére, ó, Weatherwax nagyi románca megrendíti a világ alapköveit is =D A kedvenc jeleneteim közé tartoztak, amikor a nagyi és Esk *néztek*, ugye azért, hogy elérjenek valamit.. azokat az arcokat pontosan láttam magam előtt. A másik kedvenc, amikor a varázslóval repül a seprűn: „soha nem gondoltam volna, hogy a repülés veszélyei között szerepel az, hogy a sűrű aljnövényzet véresre csapkodja a lábam” – vagy ilyesmi, megközelítőleg sem szó szerinti az idézet.
Horváthné Gy. Szabina véleménye:
Az előző kihívás könyvlistájának összeállítása során futottam össze ennek a könyvnek a fülszövegével. Egyből megtetszett, de akkor már nem fért bele az ötvenes keretbe. Idén az első dolgom volt beszerezni és elolvasni.
Bár nem rajongok a fantasy világáért, ez a könyv magával ragadó volt; talán éppen azért, mert kigúnyolja a fantasyt.
A történet már a fülszövegből sejthető: Kovács Eszkarina életfeladata lesz, hogy bekerüljön a Láthatatlan Egyetemre, és varázslóvá váljon. A gond az, hogy varázsló csak férfi lehet, a nők boszorkányként futhatnak be szép karriert. Mindkét területre Wiharvész Anyó segítségével nyerünk betekintést. A végkifejletet nem szeretném elárulni, meghagyom az olvasás élményét mindenkinek.
Amit még meg kell említenem, az a regény nyelvezete. Abszolút egyéni stílusa van, mely passzol ehhez a világhoz és a benne élőkhöz. A cselekmény során többször történik olyan eset, ami önmagában nem humoros, de a szereplők megszólalása vagy a narráció maga azzá teszi. Pl.: Mágusok vagytok, nem? Hát akkor mágjatok!
Élmény volt ez a könyv!