ADATLAP
Egyetlen kortyot sem
A világvége nem bonyolult. Egyszerűen csak nincs többé semmi: se munkahely, se iskola, se üzlet, se közlekedés. Nincsenek emberek sem, csak a megmaradt kevesek. Ők a túlélők, akiknek egyetlen célja van: a fennmaradás. A civilizáció összeomlása után legfőbb törekvésük az élelem megszerzése és a védekezés.
Anya és Lynn túlélők. Anya nő, harcos és gazdálkodó egy személyben. Felnevelte a lányát, gondoskodott enni és innivalóról, biztonságot teremtett kettejüknek a farmon, megvédelmezte otthonukat a betolakodóktól. S ami a legfontosabb: megvédte legnagyobb kincsüket, a kis tavat, ivóvizük forrását. Puskával kel és fekszik.
Lynn tizenhat éves. Anyán kívül mással még nem beszélt, mást nem is nagyon látott. Kilencéves kora óta tud vezetni, pontosan céloz és lő, ért a víztisztításhoz, és jól bánik a fejszével.
Aszályos volt a nyár, az életadó tó vize apadni kezd. Dél és kelet felé is tábortüzek füstje látszik. Vajon a távoli város kiszolgáltatott menekültjei vagy rossz szándékú betolakodók közelednek? Nem lehet tudni. Akár így, akár úgy, Anyának és Lynn-nek készülnie kell a télre....
Homlok Renáta véleménye:
A Cartaphilus kiadó honlapján vettem észre – amúgy tök véletlenül – ezt a disztópia könyvek között is figyelemre méltó példányt. A borító és a cím megvett kilóra, így együtt.
Magát a tényt, hogy a víz fogyott el, is érdekesnek találtam. Szeretem az ilyen képzelt katasztrófák kibontakozását/eredményét. Mondanám, sőt talán mondom is, hogy sokat lehet belőlük tanulni. Pszichológiai szempontból nagyon érdekesek. Vajon mi mit tennénk meg, hogy ha valami hasonló helyzetbe kerülnénk? Remélem, hogy soha nem tudjuk meg.

Lynn-t nagyon megkedveltem, egy igazi harcos amazon, mint kiderül hatalmassal szívvel. Sajnálom, ami a könyv végén történt, valahol megértem, valahol meg nem. Mindenesetre nagyon várom a folytatást. :)