ADATLAP
Egypercesek
Az író legnépszerűbb és legnagyobb hatású írásainak gyűjteményével indul az életmű-sorozat, amely a 2012-es centenárium idejére válik teljessé....
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Nagyon tetszett az ìrò groteszk stìlusa. Egy-egy novella elolvasàsa utàn elgondolkodtam az olvasottakon. Mennyire reàlisan, mennyire sarkalatosan, mennyi igazsàggal telve ìrta le vèlemènyèt Örkèny Istvàn. Màr a hasznàlati utasìtàs is megmosolyogtatott. Ha valamit nem èrtek, akkor olvassam el mègegyszer. Kedvencem Az utolsò meggymag.
Csomai Borbála véleménye:
Nem hiszem, hogy a groteszk lesz a kedvenc műfajom viszont az egyperces novellák nagyon tetszettek. Sosem tudtam mire számítsak egy-egy történet végén, mindig meglepett. Eléggé elgondolkodtató, sokszor nem is tudtam hogyan értelmezzem, ezért a legtöbb esetben elég lassan kellett olvasnom.
Garai Dóra véleménye:
Ezt a művet nem szabad gyorsan elolvasni, érdemes minden egyperces után kicsit elgondolkodni rajta. Természetesen akadt egy-kettő, amit számomra nagy falat volt megérteni. Zseniális, ahogyan a védjegyét, a groteszket minden novellába odavarázsolja, és olyanokról ír, amire talán mindenki gondol, de senki nem merné kimondani. Nagyon elgondolkodtató olvasmányok, sokszor el fogom még őket olvasni. Kedvencem: Gondolatok a pincében.
Vajda Ágnes véleménye:
Nekem leginkább a reklám szövegek tetszettek, és azok a novellák, amiknek fekete humora van. Rövidsége ellenére nem gyors olvasmány, minden mondatát érdemes ízlelgetni. A legtöbb történet a ma is aktuális.
Bali Szilvia véleménye:
Diákkoromban is tetszettek az egypercesek, de sajnos ezt követően nem olvastam őket. Most, hogy novelláskötetet kellett választani, egyértelmű volt, hogy ezt a könyvet veszem a kezembe. Könnyed, vagy nehéz, vicces, vagy elgondolkodtató, se eleje, se vége: az összeset imádom. A groteszk az én műfajom. Örömmel olvadtam egy cikkben, hogy mindig lehet újabbat találni egy-egy kiadásban. Akkor én keresek tovább, mert bennem ez az érzés maradt a könyv elolvasása után: még, még, még...!
F Lívi véleménye:
Alapmű ide vagy oda.... nekem nem lett a kedvencem. Úgy vettem a kezembe, hogy könnyed, laza vicces rövid novellákat fogok olvasni. Ehhez képest se nem könnyed, se nem vicces... Lehet az én humorommal van baj, de számomra ez ilyan erőltettett poén, amin nem tudok nevetni. Inkább idegesít...
Persze ez nem von le semmit a művek értékéből, mondandójából, időtállóságából.
Berényi Rózsa véleménye:
Január közepe óta olvastam.Ezt a novellás kötetet nem lehet folyamatosan olvasni,mint egy regényt.Egy-egy délután olvastam kettőt,hármat a novellák közül,félretettem,olvastam mást.
Volt, amelyiken jót nevettem-Rendőrkézen az angol postarabló,Legmerészebb álmaink is megvalósíthatók-volt még egypár.
Volt,amelyik szomorúvá tett,megdöbbentett-Étvágy,Kenyér,A törzsvendég.
Volt,amelyiknél émelygett a gyomrom.
Groteszk formában,de hű képet ad a politikáról,médiumokról,civil vagy pártállami szervezetekről,munkatáborról,a háború utáni évekről.
N Kata véleménye:
A groteszk azt hiszem, nem lesz az én műfajom. A novellákért amúgy sem vagyok oda. Jobban szeretem, ha valamit van idő emészteni, végiggondolni. Viszont ez nem jelenti azt, hogy nem tartom Örkény Istvánt zseniálisnak, és nem gondolom, hogy az egypercesei a mai napig megállják helyüket.
Szabó Márta véleménye:
Mit is mondhatnék. A groteszk nagymestere néhol mosolyt csalt arcomra - olyan novellákkal, amelyek nem is voltak megmosolyogtatók témájuknál fogva. Hiába, ő a tökéletes groteszk író. Két délután alatt végig lehet zongorázni a köteten, és lehet találni igazi gyöngyszemeket, amelyre sokáig emlékezik még az ember. Nekem is lettek kedvenceim és örülök, hogyha már gimiben nem olvastam el az Egyperceseket, legalább most, magyar szakos diplomásként megtettem.
Dani Ilona véleménye:
Érdekes olvasmány volt ,úgy gondolom, hogy egy más világba viszi el az olvasókat.Ami megtévesztő, hiszen ráébredünk,hogy a múltban megtörtént dolgok mai világunkra ugyanúgy érvényesek.Sok mindent nem értettem meg a humorából,de ennek ellenére örülök, hogy felvettem az elolvasandó könyvek listájára.
Gyuricza Györgyné véleménye:
Élveztem minden egyes percet amit az olvasásával töltöttem. Nekem a legjobban a Nincs semmi újság című egy perces tetszett. Az a közöny amivel az emberek fogadják az éppen a halálból feltámadt Hajduska Mihályné született Nobel Stefaniát. Mint, ha minden nap valaki kisétálna a sírjából, hogy meg kérdezze, hogy mi történt az idő alatt, míg ő halott volt. Egyszerű, de nagyszerű. Mindenkinek ajánlani tudom, akinek nincs sok ideje az is egy egy novellát el tud belőle olvasni.
Farkas Dániel véleménye:
Amint láttam, hogy novellát is kell olvasni, egyből Örkénynek az egypercesei jutottak eszembe, mert hát mi más is való ide? Nem fogom az összeset értékelni, csak a kedvencemet.. Mindenki ismeri, a vers és az utcai telefon történetét.. Egyszerűen tökéletes: többet mond, mint egy 600 oldalas regény, mélyebb értelme van és magával ragad... Bár ez igaz a legtöbb egypercesére, mégis ez ami a legjobb..
8/10
Zimmermann Zita véleménye:
A novelláskötet kategóriában nem volt kérdés, hogy Örkény István művét fogom elolvasni. Abszurd humor, groteszk, néha vicces, néha inkább szomorú: ilyenek az Egypercesek. Nagyon jó volt olvasni őket. Rövid, de tartalmas, elgondolkodtató írások, nem lehet letenni.
Gy.né T. Anikó véleménye:
Ez a novelláskötet nekem nem annyira tetszett. Volt közötte néhány elgondolkoztató, néhány amire mondhatjuk hogy ma is érvényes, talán még néhány vicces is, de a többséggel nem igazán tudok mit kezdeni.
Ujfalusi Dorottya véleménye:
Nem tudok sokat hozzáfűzni, Örkény mindig is a kedvencem volt és a kedvencem is lesz ebben a műfajban. Különös élvezettel olvastam ezt a novelláskötetét, mert korábban csak ennek a kötetnek a töredékeit olvashattam.
Szórakoztató, kellemes. mindenkinek csak ajánlani tudom.
Csizmadia Tímea véleménye:
Nagyon tetszett, az író azt tanácsolja, ha egy-egy novellát nem értünk, olvassuk el újra, volt, hogy háromszor is elolvastam egyet, de nem esett le a tantusz, viszont volt, amin hangosan felnevettem a metrón olvasás közben, összességében tetszett, csíptem a keserű humorát!
Csepei Angéla véleménye:
Középiskolában kedvenc íróim közé tartozott Örkény, imádom ezeket a rövid történeteit. Rengeteg örömöt tudnak okozni, nagyon sokszínűek és örök életűek. Egy kis kultúra mindenkinek kell a sok "ponyva" mellé.
K Zsuzsi véleménye:
Villamosra, buszra, séta közbenre, alvás előttre, orvosnál várakozásra, akárhova, mindenhova. Ha nincs időd, azért, ha van, akkor meg azért. Feldobja az üres perceket, és a nem üreseket is. Nagyon tetszik a humora, és tök jó, hogy ennyire sokféle, színes, kreatív, vicces, komoly az összes történet és még mondanivalójuk is van. :)
Balla Sarolta Beatrix véleménye:
A gimnáziumban fedeztem fel magamnak Örkényt. Sajnos annyira sok dolgot kellett megtanulnunk, hogy Örkény Istvánt és műveit önálló feldolgozásra kaptuk. Már akkor is tetszett a nyelvezete, az hogy egyszerre szórakoztató és elgondolkoztató. Tetszett az is, hogy némelyik egyperces mennyire aktuális még most is. Élveztem ismét elolvasni, könnyen belefért a táskámba és bármikor volt rá egy percem, hogy elolvassak egy-egy írást.
Balla Julianna véleménye:
Már régen, az iskolában is szerettem Örkény Egyperces novelláit, bár nem mindegyiket egyformán... A kedvencem a SOKSZOR A LEGBONYOLULTABB
DOLGOKBAN IS JÓL MEGÉRTJÜK EGYMÁST... című, mert ez egyértelmű, mulattató, és sajnos mindig aktuális marad...
Jankovics Gréti véleménye:
Kedves magyar tanárom ajánlott olvasásra, mondván, hogy jópofa kis történeteket találunk benne. Igaza volt. Bár némely novellának a mondanivalója rejtély számomra, nem egyen jókat mosolyogtam. Az írói nyelvhasználat felettébb mulattató változatait lehet benne felfedezni és ahogy a kötet címe is mutatja, nem hosszú idő egynek-egynek a végére érni. Az ebéd megfőzése közben, két fontos hívás között, vagy ha épp csak olvasni támad kedve az embernek. Könnyű olvasmány és mondhatni alapműveltség ;) Megéri belekezdeni, a tapasztalatok csak nekünk kedveznek ;) :))
Fekete Flóra véleménye:
Pont most vettük az Egyperces novellákat az iskolában. Ahogy ott elemeztük őket, olyan egyszerűnek tűntek. Ezért választottam a novelláskötetemnek. Ahogy elkezdtem, rájöttem, hogy közel sem olyan könnyen tudom megfejteni őket. Párat sikerült, a legtöbbjük mondanivalója most is rejtély. Ezek ellenére úgy gondolom, az alapművek egyiket, amelyet illik elolvasni.
Schwarcz Kriszti véleménye:
Bár imádok olvasni, szinte bármit, de bevallom ez a könyv nem ment könnyen... Tudom hogy alapmű, nekem akkor is túl elvont, többnek értelmét sem láttam. Ok, néhol vicces, tanulságos is talán. Fogalmazzunk úgy, hogy letudtam :)
Béres Klaudia véleménye:
Már annyi helyen belefutottam ebbe a novellás kötetbe – magyar óra, Szent Johanna Gimi -, hogy muszáj volt sort keríteni rá és elolvasni.
Amikor a kezembe vettem a könyvet, először meglepődtem, hogy hogy lehet ennyi „hülyeséget” leírni. (Gondolom ezzel sokan így vagyunk.) Ugyanakkor a történetek viccesek, szórakoztatók és elgondolkodtatóak is.
Alt-Kiss Klaudia véleménye:
Mivel Örkény és művei -- nekünk legalábbis -- kimaradt a középiskolai repertoárból, így azzal kezdtem, hogy megnéztem Örkény önéletrajzát. Mondhatni meghatottan olvastam, hogy hadifogságba esett Donnál.... az én dédpapám is, csak ő sajnos soha nem tért haza....
Az Egypercesek. Én hónapok óta olvasom, vissza-visszatérek rá. Már a legelején humoreszknek nevezi az írásait, és valóban vannak érdekes egypercesei... pl van egy, ahol a sírból kikel egy száz éve elhunyt személy és beszélgetni kezd a gondnokkal, az egyik járókelővel... és a nap végén visszafekszik a sírba. Egy másikban terpeszállásban lehajol és úgy figyeli a körülötte lévő világot. És ennek is az a vége, hogy temetést néz végig(Arról, hogy mi a groteszk). Több egyperces szól a kivándorolt magyarokról. Számomra az egyik legmeghatóbb az Emlék a háborúról és az Anyu. Az egyik legviccesebb pedig a Kossuth-díjam és kutyám és a Matematika. "Csak nézte, nézte, bepólyálta szeme barna bársonyával, körülvértezte szeretete vaspáncéljával, úgy nézte, nézte azt a gyereket... Így csak ők tudnak nézni, az Anyák." Anyu