ADATLAP
Elfújta a szél
...
kocsis gyöngyi véleménye:
Nagyon tetszett. Scarlett egy erős, határozott aki megvédi a szeretteit, kiáll a véleménye mellett, Általában nem szeretem sz olyan könyvet aminek nyitott a vége... .Ahogy olvastam egy kicsit a történelmet is megismerhetjük ( rabszolgatartás...). A filmet is láttam, de a könyv határozottabban jobban tetszik. Letehetetlen
Balogh Renáta Márta véleménye:
Tegnap fejeztem be, aztán Scarlettesen úgy határoztam, "majd holnap gondolok erre" (az összefoglaló megírására :D) - inkább emésztettem. Szívfacsaró, csodálatos mű - bevallom, nem először olvastam (ezért majd "büntiből" elolvasok +1 könyvet :)), és terveim szerint nem is utoljára . Nagy szenvedélyem ez az egyszerű romantikus regénynek tűnő, ám ennél sokkal összetetteb történet, amely elbűvölt, megnevettetett, megsiratott, és nagyon sokszor igazán elgondolkoztatott (és persze Rhett Butler örök csodálójává tett :D) . A karakterek fantasztikusak, jellemfejlődésük olykor egészen bámulatos. Nálam az írónő elérte, amit oly kevesen : még a hosszabb leíró részeket is őszinte élvezettel olvastam. Scarlett belőlem kettős érzéseket váltott ki : hol rettentően felbosszantott,vagy utálatosnak tartottam, hol pedig szinte csodálatot, elismerést váltott ki belőlem határozott jelleme és bátorsága. Végre egy esendő, "igazi" figura, akivel talán könnyebben azonosul az olvasó, mint a tündérmesék hercegnőivel. Az én olvasatom "fő-főszereplője" viszont kétségkívül Butler kapitány : az Ő érkezésétől kezdődik el igazán és az Ő távozásával ér véget a történet, Ő fogja össze azt : Scarlett legfőbb támasza, legőszintébb bírálója és legnagyobb csodálója. Leginkább az Ő gondolatai - például a két hasonló ember közötti szerelemről , vagy arról, hogy még az övéhez hasonló óriási szerelmek is kiolthatók - ébresztettek bennem is további gondolatokat.. Gyönyörű szerelem az, amivel Scarlettet szerette, és fájdalmasan életszagú az, hogy ennek a gyönyörű szerelemnek a folyamatos gyötrődés, a viszonzatlanság miatt mégis vége szakad. Örök klasszikus, valóságos CSODA! (A Rhett életéről szóló könyvet - bár a Scarlett könyvekhez hasonlóan más szerző tollából származik - biztosan elolvasom.)
Borcsa Ferenc véleménye:
A filmet már rég láttam, a könyvet csak most olvastam el - hamarabb kellett volna. Nem egy egyszerű szerelmes regény, ennél hatványozottan több van benne. Annakmellenére, hogy terjedelmes könyv, végig élvezhető, mert ok nélküli részek nincsenek benne, mindennek megvan a maga helye és értelme.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
A romantikus könyvek kategòriàjàban ez tènyleg egy klasszikus könyv. Scarlett sorsàn keresztül a törtènelembe is bepillanthatunk . Az elkènyeztetett, gazdag làny nagy vàltozàson megy keresztül. Erős, hatàrozott nővè vàlik. A romantika, a szerelem sem hiànyzik a könyvből. Jò volt ùjraolvasni, s a filmet is ùjra megnèzem. Ùgy emlèkszem, sokkal jobb volt a könyv.
Palotas-Dascal Edina véleménye:
Számomra ez egy olyan könyv volt amit már régen elakartam olvasni (abból az okból,hogy a film nagy rajongoja vagyok) ,de mindig kerestem valamilyen alkalmat rá,valahogy csak ugy ni nem akartam,valamint szerettem volna egy uj kötetett,de sarnos ez nem sikerült.

Odákat tudnék zengeni a könyvről,valahogy minden tetszik benne,de leginkább a kor az ami megfogot,valamint az,hogy mi emberek milyen gyorsan tudunk változni ha az életünk mulik rajta.

Szerintem ez egy alap könyv amit mindenkinek legalább egyszer az életben el kell olvasnia !!
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
A történet röviden: Amerika, az észak-déli háború idején és az azt követő nehéz években. Scarlett O'Hara gazdag déli család lányaként viszonzatlan szerelmes, majd feleség végül özvegy, éhező szegény és önmaga erejéből újra meggazdagodott úrinő.... mindeközben két reménytelen szerelem kíséri végig életét.

Véleményem: Monumentális, nagyon nehéz mű. Többször letettem és pihentő tartottam, mert minden sora súlyos, olyan érzelmi mélységeket, mögöttes mondanivalót tartalmaz. Remekmű, páratlan és fordulatokban gazdag, egyetlen percig sem unalmas. Úgy ölel fel tizenévet, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Hallatlanul bonyolult szereplők, valósághű történelmi háttér, és mindennek hátterében a szerelem.
Kötelező olvasmány!!

5/5*****************************************************
Horváth Anita véleménye:
Már harmadik éve van a könyvlistámon, ez volt édesanyám kedvenc könyve, de most is csak nagyon nehezen tudtam magam rászánni, hogy elolvassam.
A kellemes csalódás volt. A könyv eleje még a negatív hozzáállásomat erősítette. Scarlett az elkényeztetett lány hogyan próbálja meghódítani a fiúkat, és a legnagyobb problémája, hogy milyen ruha legyen rajta. De kitör a háború és a történet valami teljesen más irányba halad tovább. Scarlett jelleme összességében tetszett, de voltak dolgai amikkel nagyon nem értettem egyet. Ennek ellenére azt kell mondanom becsülöm, hogy tényleg mennyi mindent megtett a családjáért, még azokért is akiket eleinte nem is szeretett. És még az elkényeztetett lányban is tetszett, hogy van egyénisége.
Érdekes volt egy kicsit megismerkedni az Amerikai polgárháborúval is.
Megnéztem a filmet is, a könyv után inkább csak összefoglalónak tűnt, mint általában a könyvből készült filmek. Viszont gyönyörű lett a film, és nagyon jól vissza adja Scarlettet és Rhettet.
Heilig Rebeka véleménye:
Kimondhatatlanul tetszett ez a könyv. Scarlett jellemfejlődése pedig egyszerűen lenyűgöző; hogy hogyan is lett egy elkényeztetett, gazdag, csinos kislányból, egy lenyűgöző, erős, felnőtt nő. Bár a könyv befejezése elszomorított, ugyanis, mikor végre ráeszmélt, hogy az amit addig szerelemnek hitt, csupán csak testi vágy és rajongás, és hogy valójában ki iránt érez mindent elsöprő szerelmet, a férfi, aki ugyan így érzett iránta, elhidegült tőle, mert azt hitte a nő nem szereti. Nagyon könnyen magával ragadott a könyv, hiszen nem egy tökéletes hősnőt állított elénk az író, hanem egy ugyanolyan esendő, és hibákra hajlamos lányt, mint akár maga az olvasó, mégis Scarlett szépsége és kacérsága, valamint hihetetlen ereje példaképként jeleníti meg. Sajnos az írónő nem folytatta a könyvet, viszont van folytatása egy másik írótól: (Alexandra Ripley) Scarlett, és Scarlett gyermekei. Már alig várom, hogy azt is elolvassam őket.
Emese Tóth véleménye:
Nem is tudok erről mit mondani. Az első olyan könyv ami még egy kicsit sem fogott meg. Nem tetszik Scarlett makacssága meg eléggé rosszul indult a könyv. Nekem úgy jött le az egész , hogy Scarlett egy önző elkényesztetett liba.
Tünde véleménye:
Egy csodálatos klasszikus történet,sok statikus és leíró képpel. A film nekem pont emiatt jobban tetszett,a könyvben a konfönderáció ideje és a háború sokszor vonatott,a történetet megtörté teszi. Ennek ellenére zseniális mű,Scarlett makacssága,törtetése élni akarása és a céljaiért másokon való átgázolása ugyanúgy elgondolkoztató mint Red Buttler kitartása,éles esze,odaadása. Számomra ő itt az igazi férfi...és szívből sajnáltam hogy bármennyit is olvasom a könyvet vagy nézem meg a filmet,nem lesz happy end a vége :( Meseszép és átkozott szerelem az övék,ez a művet a mai napig életszerűvé teszi.
Németh Fruzsina véleménye:
Életem egyik legnagyobb könyvélménye. Kezdetben én is kicsit nehezen álltam neki, mert valljuk be elég vastag könyv, de egy idő után már le sem tudtam tenni. Az elejét leszámítva nagyjából másfél hét alatt kiolvastam. Nagyon megfogott az egész, maga a stílus is kiváló, de a sok karakter is jól megformált, bár jellemileg nem tökéletesek, azonban pont ez teszi őket érdekessé, maga a szituáció is nagyszerű, hiszen mindig is érdekelt, hogy milyen is lehetett egy ember élete a polgárháború idején, és persze a szerelmi vagy inkább látszat szerelmi szálak is zseniálisan lettek megírva, bár bevallom Scarlett örökös Ashley utáni sóvárgása néha idegesített, de a végén szinte minden úgy alakult, ahogy annak lennie kellett. Csodálatos könyv, nemhiába töretlen a népszerűsége, olyannyira tetszett, hogy a következő részét is beszereztem (igaz azt már más szerző írta). Mindenkinek csak ajánlani tudom, és ne riadjon el senki a könyv terjedelmétől.
Bäumler Zsófia véleménye:
Az Elfújta a szél első ránézésre tipikus lányregény, de bevallom, nekem nagyon tetszett. A karakterek nagyon emberiek, nem hibátlanok, sőt! Meglehetősen sok hibájuk van. A történelmi háttér már eleve fantasztikus, hiszen a polgárháború az USA történelmének az egyik legérdekesebb fordulópontja és legvéresebb eseménye. Ezt a klasszikust mindenkinek csaj ajánlani tudom.
Kemendi Tímea véleménye:
Régóta szerettem volna már elolvasni, de olyan vastagnak tűnt, hogy nem igazán akaródzott nekiállnom. Aztán ahogy elkezdtem, már nem is tudtam letenni. Volt néhány olyan helyzet, ahol Scarlett az idegeimre ment, de a végére megszerettem. A történet vége kicsit befejezetlennek tűnt nekem, percekig kerestem a következő oldalt, mire rájöttem, hogy nincs tovább. Ha valaki még hezitál, hogy nekiálljon-e ilyen vastag könyvnek, csak azt tudom mondani, hogy nem fogja megbánni:) A filmet még nem láttam, de szerintem hamarosan meg fogom nézni.
Kovács Emese véleménye:
Imádtam eleinte, de olyan részletes volt, hogy azt hittem sosem érek a végére. Scarlett karaktere nagyon megfogott. Tetszett a hősnő bátorsága, bár egy kicsit túl sok volt, hogy olyan semmiség miatt szenved. Ez életem leghosszabb könyve. A filmadaptáció jobban bejött, pedig inkább könyvpárti vagyok.
Gottschall Gerda véleménye:
Scarlett O'Hara karaktere már az elején megfogott és még az elolvasás után sem engedett el. Imádtam minden sorát, hogy Scarlett milyen erős nő, és mégis egész végig egy ilyen gyengeség hajszolása miatt szenvedtek mindannyian, makacs és okos, szerintem nagyon jó karakter. Az írónő stílusa is már az első oldalon lenyűgözött.
Tóth Anikó véleménye:
Őszintén szólva körül-belül 3-szor olvastam el ha nem többször. Mikor először került a kezeim közé elég hamar feladtam valahogy nem voltam hozzá eléggé felnőve. Aztán később újra elő került és végig is olvastam mind a 3 kötetét. Ez után kezdtem el tényleg falni a könyveket. Elfújta a szél az én mérföld kövem.
Nagyon szerettem Scarlett karakterét. Elején persze a kis fruska mindent megkapok stílusa annyira nem tetszett. Viszont a későbbiekben a ravaszsága és, hogy elég jól feltudta magát találni. Sose adta fel adott fiatal fejemnek némi megvilágosodást.
Én nagyon szeretem és szívesen forgatom újra és újra a kezeim között.
Mindenkinek csak ajánlani tudom
Mészáros Kinga véleménye:
Eredetileg nem ez volt a klasszikus romantikus könyv, amit terveztem elolvasni, de nem rég ment a tévében és ott volt a polcon, így beleolvastam. Sokszor járok úgy, hogy képtelen vagyok letenni egy könyvet, de sosem olvastam még egy huzamban több, mint 600 oldalt. Eddig. Enni és inni is elfelejtettem aznap, de megérte. Igaz, Scarlett többször bosszantott, mint ahányszor szerettem, túlságosan éretlennek és fejlődni képtelennek éreztem így nehéz volt azonosulnom vele. Egy közös pontot viszont sikerült felfedeznem. Amikor az életében olyan fordulat következik be, amivel nem tud vagy akar szembenézni, mindig megrázza magát és annyit mond: "Majd holnap gondolok erre. Akkor már el tudom viselni." Eddig nem gondoltam, hogy ez egy jó dolog lenne, de M.M-nek sikerült olyan kedvesen-bájosan felruháznia ezzel a tulajdonsággal a főszereplőjét, hogy azóta, amikor én ezt csinálom, mindig mosolyognom kell.
Mészáros Kinga véleménye:
Eredetileg nem ez volt a klasszikus romantikus könyv, amit terveztem elolvasni, de nem rég ment a tévében és ott volt a polcon, így beleolvastam. Sokszor járok úgy, hogy képtelen vagyok letenni egy könyvet, de sosem olvastam még egy huzamban több, mint 600 oldalt. Eddig. Enni és inni is elfelejtettem aznap, de megérte. Igaz, Scarlett többször bosszantott, mint ahányszor szerettem, túlságosan éretlennek és fejlődni képtelennek éreztem így nehéz volt azonosulnom vele. Egy közös pontot viszont sikerült felfedeznem. Amikor az életében olyan fordulat következik be, amivel nem tud vagy akar szembenézni, mindig megrázza magát és annyit mond: "Majd holnap gondolok erre. Akkor már el tudom viselni." Eddig nem gondoltam, hogy ez egy jó dolog lenne, de M.M-nek sikerült olyan kedvesen-bájosan felruháznia ezzel a tulajdonsággal a főszereplőjét, hogy azóta, amikor én ezt csinálom, mindig mosolyognom kell.
Antal Alexandra véleménye:
Scarlett személyisége, karaktere egyszerre vicces, merész,példaértékű. A tettvágya, az energiája sok férfit megszégyenítő.
A történet vezetés, a karakterek jellemfejlődése és a fordulatok miatt a regény folytatása, már nem Mitchell által irt is fantasztikus.
N Kata véleménye:
Régóta forgattam ezt a könyvet, régóta szerettem volna elolvasni. Azóta láttam színházban, és a történet is és a szereplők is magukkal ragadtak. Hosszú könyv, de én nem éreztem, hogy vontatott lenne vagy akár unalmas. Minden percét élveztem.
Király Anna véleménye:
Ez volt a leghosszabb könyv amit a kihívás során olvastam, de talán még az eddigi olvasmányaim közül is. Magában hordoz egy kis történelmet, szerelmet, boldogságot és halált is.

Komoly, de mégis szerethető, viszont az elolvasása megkíván némi elhatározottságot és rengeteg szabadidőt.
Sárkány Eszter véleménye:
carlett O'Hara, Észak-Georgia ünnepelt szépsége tizenhat esztendős, amikor e monumentális regény első lapjain találkozunk vele - és huszonnyolc, amikor elbúcsúzunk tőle. A közben eltelt tizenkét esztendő nem csak Scarlett életében sorsformáló időszak: átalakul szűkebb környezete, de tágabb pátriája, az amerikai Dél is - mert közben lezajlik az amerikai polgárháború, Észak és Dél harca, amely mindkét félnek mérhetetlen szenvedést okoz. Margaret Mitchell, maga is a Dél szülötte, tízévi gondos kutatómunka után részletes és hű képet fest a háborús Dél megrázó hétköznapjairól s a vereség utáni újrakezdés megpróbáltatásairól. A regény 1936-ban jelent meg Amerikában, s addig ismeretlen szerzőjét egy csapásra világhírűvé tette, néhány év alatt több millió példány kelt el művéből, s elnyerte a legrangosabb amerikai irodalmi kitüntetést, a Pulitzer-díjat. 1939-ben azóta is nagy sikerrel játszott filmet forgattak belőle Vivien Leigh, Clark Gable és Leslie Howard főszereplésével. A szép Scarlett O'Hara viharos szerelmeiről és örök szenvedélyéről, a családi birtokról szóló regény lebilincselő olvasmány.
Békés Nikolett véleménye:
Filmet is nagyon megszerettem, de mikor a színházba láttam elfogott az érzés, olvasva élném át igazán ennek a történetnek a lényegét, érzését.
Scarlett O'hara személye különleges, erős, bár sokszor idegesítőnek találtam, a történet sodrásában valószínűleg én sem álltam volna jobban meg a helyemet. Jövő karácsonykor újra fogom olvasni. :)
Dorottya Tóth véleménye:
A film alapján került fel az "Ezek el kell, hogy olvassam" listámra. Ahogyan a film is, a könyv is kedvencem lett. Scarlett O'hara személye igazán különleges, kissé idegesítő de mégis szerethető kisasszony, minden cselekedetét meg lehet érteni.
Horváthné Bellai Katalin véleménye:
Anyukám szerint nagy klasszikus. Szerintem kevésbé. Az első olyan könyv, aminek a filmváltozata jobban tetszett. Nekem nagyon vontatott. Nehezen bontakozik ki a történet. A vége hosszadalmasra van nyújtva.
Tóth Viktória véleménye:
Egy klasszikus romantikus regényt kerestem, majd szüleim ajánlására az Elfújta a szélre esett a választás. Nagyon tetszett a történet, a szereplők jellemfejlődése. Tipikusan olyan könyv, amit nem lehet letenni és szeretnéd, ha soha nem érne véget. Scarlett személye számomra egyértelműen pozitív. Nekem Ő az erőt, magabiztosságot, a minden akadályt legyőző nő megtestesítője, akinek emellett gyenge, érzékeny oldala is fel-felrémlik. A könyv egyértelműen jobb a filmnél (mint általában mindig), mert itt megértjük az ok-okozati viszonyt Scarlett tettei és belső vívódásai közt, míg a filmben csupán egy felszínes, hiú és önző nőt testesít meg. Nem mondanám, hogy nincs "happy end", csupán az olvasó képzeletére van bízva, hogy ismerve a főszereplő elhivatottságát, vajon mi lehet a folytatás. Ez a könyv így tökéletes, ahogy van.
Zupkó Noémi véleménye:
A nyáron gondoltam megnézem az Elfújta a szél c. filmet, de megláttam apukám könyvespolcán a könyvet. Nekem se kellett több, "addig nem nézem meg, még el nem olvastam" gondoltam, és így is lett. Imádtam Butler kapitányt. Számomra megtestesítő A FÉRFIT. Scarlett-et eleinte nagyon kedveltem de a mű közepére kiábrándultam belőle. Bármennyire is szeretem ha happy end-el zárul egy történet, számomra a végkifejlet tökéletes volt.
Simon Bori véleménye:
Amennyire tetszett a könyv eleje, annyira nem tetszett a befejezése. Másról sem szólt a vége, mint, hogy Scarlett agyon dolgozza magát, csak azért, hogy elég pénze legyen. Végre rátalálhatott volna a boldogságra, de ő csak a pénzt látta maga előtt. Pedig már volt biztos vagyona, már nem kellett volna dolgoznia. Az utolsó 200 oldal csakis a makacssága miatt volt, ami nagyon zavart. De nemcsak az ő hibája.
Szijártó Eszter véleménye:
Nekem nagyon tetszett, bár Scarlett nem nagyon volt szimpatikus, belsőleg, és ahogyan bánt, és kihasznált másokat. Ettől függetlenül érdemes elolvasni, de fel kell készülni arra hogy a konföderáció idején játszódott a könyv és elég hosszú monológok vannak leírva a háborúról. Csak ajánlom.
Szalóky Diána véleménye:
Már többször olvastam a könyvet, de mindig ugyanúgy meg tud érinteni. Rhett Buttler karaktere számomra - minden hibájával együtt is - A Férfi. Erős, szenvedélyes, eléri, amit akar.
Scarlett-tel is szinte végig szimpatizálok, mert erős akaratú, életképes, dönt és fenn marad, és megfizeti az árát. Viszont Rhett-tel való házasság kötése után az a fellengzősség nem tetszik, amivel visszajön Atlantába, és lekezel mindenkit.
Szívszorító, ahogy a két szerelmes elcsúszik egymás mellett, soha nem azt vagy soha nem akkor mondják, amire a másik vágyik, Scarlett szerelme Ashley iránt, a vetélés, Bonnie halála mind olyan körülmény, ami csak távolabb sodorja őket egymástól, és mire Scarlett rádöbben, hogy valójában Rhettet szereti, addigra a férfi szívében már kihunyt a láng - de vajon fel lehet-e ébreszteni még? Ez már az olvasó fantáziájára van bízva. Bár a folytatást egy másik szerző megírta, és olvastam is, jobb így szerintem, hogy mindenki maga képzelheti el, hogy van-e még remény. Remek befejezés ahhoz, hogy a történet végeztével üljünk a könyv felett, és gondolkodjunk.
Melanie halála igazi tragédia, ő az a karakter, akit tényleg csak szeretni lehetett a könyvben.