ADATLAP
Elutazás és hazatérés
"Az életbenmaradás gyerekkori kalandjáról szól ez a könyv. Miután a Gestapo 1944 májusában, tizenegy éves koromban a szüleimet letartóztatta, sikerült megvesztegetnem a helyi hatalmat, hogy a csendőrök negyedmagammal, egy nappal a gettóba zárás és az Auschwitzba szállítás előtt fölengedjenek Berettyóújfaluból a rokonainkhoz Budapestre, ahol még adódott némi haladék. Elutaztunk, életben maradtunk, és hazatértünk a faluba. A többi zsidógyereket addigra elnyelték a hamvasztókemencék. Egy év, a felnőtté válás története, és aztán érzelmes és fanyar visszatérések." ...
Gyöngyi Vörösné Molnár véleménye:
Konrád György írásában mentes maradt minden pátosztól, amivel azt érte el, hogy nem csak érzelmileg, hanem racionálisan is hatott rám. Pár napot vártam az értékelés megírásával, de azóta is gyakran eszembe jutott a könyv. Ettől függetlenül ennél hosszabb értékelésbe nem kívánok bocsátkozni, a nagy műveket soha nem méltatom szívesen.
Minden esetre azt hiszem, (nálam) ennél nagyobb érdemet nem sokat szerezhet könyv, mint hogy befészkeli magát a gondolataimba, időnként meg-megjelenik újra, és ha évek múlva valaki majd megemlíti, akkor is biztosan emlékezni fogok rá.