ADATLAP
Elvásik a veres csillag
"Ami ezelőtt a tied volt, az most a másé. Ami ezelőtt jó volt, az most rossz. Ami ezelőtt okosság volt, az ma lopás, s ami ezelőtt lopás volt, az most törvény. S mindezt együtt úgy nevezik, hogy szociálizmus. Érted már? - Nem én - vallotta be a gyerek. Mózsi sóhajtott. - Majd ha megnősz, okosabb leszel. De reméljük, hogy addigra már nyoma se lesz annak a csillagnak." (Részlet a regényből)...
Barina Gábor véleménye:
Tánczos Csuda Mózsival már megismerkedtem a Tizenhárom almafából, viszont ezt a könyvet találomra választottam Wasstól; mivel nem tudtam hogy ez annak a folytatása, így meglepődéssel és örömmel olvastam újra Mózsiról. Elképesztő ahogy az író tud fogalmazni a nehézségekről, a bizonytalanságról, a szenvedésekről ebben a könyvben: olyan Székelyesen; humorral, de érezni mögötte a mély tartalmat amitől Wass könyvei (ettől is) oly értékesek.
Séra Tünde véleménye:
Különleges tapasztalat olyan könyvet olvasni, amit a könnyed stílusa és csattanós történetei miatt ennyire könnyű olvasni, és mégis sokszor ennyire intenzív negatív érzelmeket (dühöt, szomorúságot) képes kiváltani. Mindkét eddigi Wass Albert - regény, amit olvastam, felejthetetlen élmény volt.
Jakab Orsolya véleménye:
Amikor az ember kicsit maga alatt van, és nem kapja a helyét a világban olvasson egy kis Wass Albertet. Olyan szépen, egyszerűen és mégis jól elrendezi a világ dolgait, hogy az ember megnyugszik tőle, és lát egy irányt, amerre mennie kéne.
A székely ember észjárása valóban nem mindennapi, voltak itt furfangos megoldások Mózsitól, de a lényeg számomra mégis az, ahogy a dolgokhoz áll a székely: hozd ki a legjobbat a helyzetből, gondolkozz jó előre, és tegyél is érte.
Bedekov Angéla véleménye:
A könyv második része nagyon szívszorító. Úgy ír az író, hogy könnyedén átérezhetjük a szereplők sorsát. Sokszor felháborító és elszomorító, hogy egy tollvonással elvehették az emberektől egy egész élet munkáját. És ez szinte "tegnap" történt. Akit érdekel, hogy hogy éltek emberek a kommunizmusban annak ajánlani tudom.
Hegedűs Péter véleménye:
Kicsit másabb a hangulata számomra a könyvnek mint Wass Albert többi művének, de feltétlenül érdemes elolvasni a székely furfangosság miatt amivel Mózsi mindig igyekszik megélni a jég hátán is, bárhová is sodorja a sors. Hol kicsit mulatságos, hol szívbemarkoló, szomorú könyv.
Bendes Zoltánné véleménye:
Több regényét is olvastam már Wass Albertnek. Az eredmény mindig ugyanaz volt: az erdélyi táj csodálatos élményével gazdagított. Láttatni engedi az olvasónak a ködbe vesző hegyeket, hallatni engedi a patakok csobogását, érezteti az illatokat. Viszont valamennyi könyv erősödő érzelmi feszültséget kelt az emberben. Ez a történet egy kis székelyföldi faluban játszódik, ahol Tánczos Csuda Mózes él kis családjával, s próbál boldogulni az új rendszerben úgy, hogy semmi olyat ne tegyen, ami ellentétes az erkölcseivel, de kiszolgálja az elvtárs urat, közben próbálja a családjának is a lehető legjobbat biztosítani. Ehhez szüksége van a székely ember minden leleményére, furfangjára, bölcsességére. Közben kibontakozik előttünk a falu élete, a régen lenézett naplopók ma pártvezetők. A falu népe, a többször kényszermunkára elhurcolt férfiak, a magukra maradt asszonyok, akik nem hajlandók dolgozni a muszkának. Az egykor virágzó gazdaság a parlagon hagyott földjeivel, kifosztott, tönkretett kastélyával. A könyv második felét a borongós keserűség hatja át. A hegy tetején lassan elvásik a veres csillag is.
Ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki szeretné megismerni a szerzőt kicsit szórakozva, kicsit borzongva.
Varga Bernadett véleménye:
Erdély sorsa a trianoni békeszerződés után. Román és kommunista elnyomás. Székely ész. Magyar szív. Könnyek nélkül nem lehet elolvasni Mózsi történetét. Hogy kerül a vörös csillag a hegy tetejére? Elvásik-e?
Bali Mária véleménye:
Az első könyv, amit az írótól olvastam, de biztos, hogy nem az utolsó. A székely leleményesség megnevettetett, s elgondolkodtatott arról, hogy a maga területén bárki lehet a legokosabb és ehhez a tudást nem az iskolapad adja, hanem az élet!
Spoiler:
Bevallom, féltem az utolsó pár oldalt elolvasni, mert attól tartottam, hogy Mózsi meghal. Könnyekig hatott a Székelyföldtől való búcsú!

Érdemes elolvasni!
Mikó Alexandra véleménye:
Egyre jobban kedvelem Wass Albert műveit, amihez hozzásegített ez a kötet is.