ADATLAP
Elveszett mesék könyve I-II.
J.R.R. Tolkien nem csupán regényíró volt. Tudományos munkássága mellett élete fő műve egy több mint 50 éven keresztül folyamatosan bővített és javított saját mitológiai rendszer, amelyet átfont az általa kidolgozott mesterséges nyelvek. E páratlan mítosz-ciklus legismertebb darabjai A Gyűrűk Ura és A hobbit című regények, illetve a posztumusz szerkesztett, A szilmarilok című gyűjtemény – amely azonban sajnos nem teljes, és nem tükrözi azt, ahogy a Professzor elképzelte a művet.
Tolkien halála után fia és hagyatékának gondozója, Christopher Tolkien hozzáférhetővé kívánta tenni a mitológiai ciklus eddig nem publikált részleteit is. A több ezer oldalnyi kéziratot a keletkezés sorrendjében, a lehetőségekhez képest letisztázva, de hiányosságaikat nem titkolva adta közre, sok-sok értelmező jegyzettel. Ez alkotja a Középfölde Históriája című 12 kötetes sorozatot, amelyben Középfölde mítoszainak eleddig rejtett mélységei, soha nem látott kincsei tárulnak az olvasó elé....
Rentka László véleménye:
Az "Elveszett mesék könyve" két kötete egy Tolkien-rajongó számára kötelező olvasmány. Rengeteg finomságot ad a később kanonizált, elég nyersre sikeredett "A szilmarilok" történeteihez - legfőbb ilyen érdekes elem Anglia eredete, mint a tündék Magányos Szigete -, azt azonban hozzá kell tenni, hogy Christopher Tolkien szerkesztőként itt sajnos a ló "másik" túloldalára esett: ember legyen a talpán, aki ekkora információhalmazt képes töretlen lelkesedéssel befogadni, ráadásul úgy, hogy adott esetben csupán "meséket" szeretne olvasni. Átfutott az agyamon az az eretnek gondolat, hogy ha egyszer a Tolkien-örökség feldolgozásra kerül egy kevésbé kötött formában - egy kevésbé vaskalapos szerkesztő égisze alatt -, "A szilmarilok" és a "Középfölde Históriája"-sorozat között félúton valami egészen rendkívüli születhetne, amire ugyebár a nagy mesélő J. R. R. Tolkien is készült. Meggyőződésem, hogy e kötetsorozat révén a nagyközönség elé tárt, rengetegszer átírt-javított jegyzethalom mélyén ott lapul a "nagy mese", csak ki kellene csomagolni és elmesélni úgy, ahogy azt a pipafüstbe burkolózott Tolkien professzor is tette volna a Mesetűz mellett, ha marad elég ideje.