ADATLAP
Emberi sors
Mihail Solohov a tolsztoji méretű nagyregények, társadalmi eposzok megalkotása előtt elbeszélésekkel indult el az írói pályán. Az anyajegy, a Sibalok magzatja, az Idegen vér és a többi, a húszas években keletkezett írás a polgárháború drámákkal és tragédiákkal teli időszakát ragadja meg, e remekmívű novellákban a kozákság egyéni sorsa egy egész vajúdó s gyötrelmekben újjászülető nép sorsfordulóját szimbolizálja. Az Emberi sors című világsikerű elbeszélés, amelynek egyszerű katonahőse a második világháború megpróbáltatásai és tragédiái után is megőrizte hitét az életben, az emberekben....
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Oroszul olvastam először ezt az elbeszèlèst. Azòta ha a könyv a kezembe kerül, ezt az egy elbeszèlèst mindig elolvasom, persze màr magyarul. A főhős, Szokolov a sok tragèdia ellenère is megmaradt embernek. Gondoz egy àrva gyereket, hogy ne szenvedjen tovàbb:ne sebezd meg egy kisgyermek szìvèt-ìrja Solohov.
Kasza Dóra véleménye:
A háborús évek néhány élethelyzetét ragadja meg ezekben a történetekben Solohov. Van amelyikben a szerelem pecsételi meg az ember sorsát, van ahol pedig a gyermek iránt érzett szeretet. Ami a történetekben közös, hogy a háború alakítja legfőképpen az szereplők életét, sorsát. Engem legjobban az Idegen vér és az Emberi sors című részek fogak meg legjobban.
Ling Edina véleménye:
Egy nagyon szomorú történet, aminek a vége egy kisebb happy end, de nagyon kicsi...A háború borzalmas, hiába jut haza a hadifogságból, hiába élte túl a munkatáborokat, az éhezést, a családja fia kivételével meghalt. Fia a fronton, majd mielőtt újra találkozhatnának ő is meghal..A háború után örökbe fogad egy kisfiút, akinek ezzel megmenti az életét. Nappal boldog apa, de éjjeleit könnyek közt tölti.
Csákányiné Katalin véleménye:
Először kötelezőként olvastam, bár akkor nehezen kezdtem hozzá, mivel kötelező volt, de már akkor is magával ragadott a tragédiákkal teli háborús időkben játszódó történet, melynek hőse az egyszerű katona, aki a második világháború kegyetlen világában is megtudott maradni embernek.
Szabó Gábor véleménye:
Ez a novelláskötet nem könnyed olvasmányként ajánlanám, hiszen nagyon megrázó történeteket mesél el a polgárháború okozta szenvedésről, a történelem sodrásában történő egyéni és családi tragédiákról. Nagyon nehéz megérteni azt a módosult társadalmi tudathasadást, amikor politikai eszmék hívó szavára honfitársak kerülnek egymással szembe a frontokon, családtagok oltják ki egymás életét nézetkülönbségeik miatt. Talán éppen ezért hasznos néha kézbe vennünk ilyen könyveket, mert a tanulságok átgondolásával az emberiség ilyen tévedései a jövőben elkerülhetőek lennének.
Vass Roland véleménye:
Nehéz kategória. Azért Solohov mellett döntöttem, mert tőle még nem olvastam semmit. Nekem nem volt kötelező olvasmányom, ezért kíváncsi voltam az írására. Nagyon tetszett ez a műve, szép, jól olvasható írásmód, és egyáltalán nem nehéz olvasni, annak ellenére, hogy nem most íródott. A történet megható és átélhető, hogy a főszereplőnek milyen nehézségeken kellett átmenni az életben. Olvassatok tőle, mert értékesebb, mint sok mai könyv.
Novák Panka véleménye:
Csodás a történet, nagyon életszerű. A szereplők nagyon érzelmesek. Az utolsó bekezdés nagyon szívszorító és megható, nálam mindent vitt. Kedvenc kötelező olvasmányom lett. Még biztosan sokszor el fogom olvasni az életem során.