ADATLAP
Emberke
Ismeritek Zónakövi Mátyást, népszerűbb nevén az emberkét?
Ha eddig még nem hallottatok róla, itt az ideje, hogy megismerkedjetek vele.
A mindössze öt centiméteres aprócska kisfiú egy gyufaskatulyában lakik, de piciny méretei ellenére ünnepelt világsztár, aki lépten-nyomon izgalmas kalandokba keveredik: kiscicák akarják felfalni, hírhedt emberrablók fogságába kerül...
Hogyan sikerül Matyinak legyőzni ezeket a veszedelmeket? Nos, mindezt megtudhatjátok, ha elolvassátok Erich Kästner Emberke című könyvét!...
Ungvári Ágnes véleménye:
Mikor választanom kellett könyvet a Reading Challange 2015 kihívás 33. pontjához (gyermekkorom egy könyve) rögtön ez jutott eszembe. A könyvet 2. osztály végén kitűnő tanulmányi eredményemért kaptam, és ez volt az első könyv, amit önállóan olvastam el, legalábbis emlékezetem szerint. Úgy nyolc évesen nagyon, nagyon tetszett, emlékszem rettentően sajnáltam, hogy véget ért.
Most legtöbbször úgy olvastam, hogy kisfiamat tartottam a karomban, és vártam, hogy mély álomba merüljön. Hiába telt el több, mint húsz év (jaj, nehéz ezt kimondani), még mindig nagyon tetszett. Nagyon eredetinek találtam az ötletet, kedvesnek a szereplőket, és fordulatosnak az eseményeket. Emberke, azaz Zónakövi Matyi az a tündérien szemtelen kisfiú, aki mindenki arcára képes legalább egy kis mosolyt csalni. Szerintem a legkedvesebb jelenet, mikor Matyi fejébe veszi, hogy állatidomár lesz, és „félelmetes” kiscicákat próbál betanítani.
Erich Kästner jó érzékkel szól gyermekhez, felnőtthöz egyaránt, humora könnyed, regényét egyszerűen jó olvasni. Majd ha a kisfiam kicsit idősebb lesz, szeretném mindenképp felolvasni neki. Szerintem ez az igazán jó mesekönyv egyik legjobb ismérve.