ADATLAP
Erzzébet királyné kíséretében
Sztáray Irma grófnő, Erzsébet királyné udvarhölgye visszaemlékezésében csodálattal és odaadással idézi fel azt az ötévnyi szolgálatot, amelyet az érdekes, boldogtalan és irigyelt asszony mellett töltött. A királyné kíséretében volt akkor is, amikor 1898. szeptember 10-én Genfben az anarchista merénylő leszúrta Erzsébetet. Így magát a tragikus eseményt is a szemtanútól ismerhetjük meg. Az özvegy Ferenc József pedig kézcsókkal köszönte meg az udvarhölgynek higgadt helytállását és tapintatát a váratlan, nehéz helyzetben...
Gy.né T. Anikó véleménye:
Sztáray Irma, a királyné magyar udvarhölgye meséli el 5 év történetét, mikor Erzsébet szolgálatában állt. Nekem úgy tűnt a könyvből, Irmának hatalmas megtiszteltetés volt a királynét elkísérni utazásaira, szívvel-lélekkel, sőt alázattal teljesítette minden kívánságát. Sajnos neki jutott az a szomorú feladat, hogy a merényletkor mellette legyen, végignézze haldoklását, tudva hogy már semmit nem tehet. Még 10 évvel a merénylet után is lesújtva meséli el a szörnyű napokat.
Berényi Rózsa véleménye:
Nem vagyok Sisi rajongó,de érdekelnek a különböző királyi családok mindennapjai.Ezt a könyvet is azért választottam,hátha hétköznapi dolgokat tudok meg,a sokak által imádott királynéról.Például,vakmerő lovas volt,de ideges és fél,ha kocsiban ül.Talán azért,mert nem ő irányít?Sokszor mondjuk egy ételre,hogy fenséges,vagy királyi!Nos,Sisi ételeire ezt nem lehet elmondani.Imádta a fagylaltot.Sok tejet és gyümölcsöt evett,mert félt az elhízástól.Sztáray Irma stílusa édes-bánatos,de nem volt rossz olvasni.A közös utazásaikat,kirándulásokat írja le,kiemelve a természet szépségeit.A könyv vége a szőrnyű gyilkosság,és a királyné halálával véget ér a grófnő szolgálata.