ADATLAP
Esti Kornél
Kosztolányi Dezső legismertebb írásai közé tartoznak az Esti Kornél-novellák: "Emlékezetem nem oly régi, mint barátságunk... - írja Kosztolányi Esti Kornél alakjáról. - Mióta az eszemet tudom, közel volt hozzám. Mindig előttem vagy mögöttem, mindig mellettem, vagy ellenem. Imádtam vagy utáltam. Közönyös sosem voltam iránta." Esti Kornél figurája a húszas évek közepén született, aztán egyre nagyobb szerepet kapott Kosztolányi novelláiban, sőt verseibe is belopózott. Ki ez az Esti Kornél, Kosztolányi novelláinak e halhatatlan hőse? A költő alteregója, jobbik vagy rosszabbik énje, akinek alakját megteremtve önmagáról vall: fordulatos, játékos, költői elbeszéléseiben Kosztolányi az emberi élet fonákságait írja meg, mély lírával....
Gyuricza Györgyné véleménye:
Ezzel a művel is elég nehezen haladtam. Bevallom,hogy mellette olvastam más könyveket is, mivel annyira idegesített Esti Kornél figurája, hogy nem bírtam egyszerre sokat olvasni belőle. Egy picit csalódás volt ez a könyv számomra, mivel Kosztolányi Dezső az iskolai tanulmányaim alatt nem okozott negatív érzelmeket.
Barina Gábor véleménye:
Érdekes úgy olvasni egy könyvet, hogy az elején egy mondatban össze van sűrítve, miről olvashatunk benne. A fejezetek kis külön-külön történetekként is felfoghatóak és ez jól is van így, mert jobban ütnek. Számomra az "első csók", "becsületes város" , "bolgár kalauz" , és a " legelőkelőbb szálloda" tetszettek a legjobban.
Zsuzsanna Volford véleménye:
Érdekes, vicces, olykor szatirikus kiválóan történetek melyben nem csak a szerző elbeszélései jelennek meg, de alteregója elbeszélései is, melyekbe időnként szürreális elemek is vegyülnek.
Vass Antónia véleménye:
Valami hatodik érzék nagyon taszított ettől a könyvtől, de be kell látnom, hogy hiba volt eddig halasztani az olvasását. Öröm volt kézbe venni :) Bár itt is megjelenik az a "hiba", hogy egy-egy írás látványosan gyengébb a többinél, szerencsére nem fullad érdektelenségbe.
Szalai Adél véleménye:
„Lassanként, észrevétlenül idegenedtünk el. Én mindezek ellenére értettem őt. Ő is engem. Csakhogy titokban már bírálgattuk egymást. A magyarázkodás, hogy értjük egymást, de mégsem értjük, idegesített mindkettőnket. Ki-ki ment a maga útján. Ő balra. Én jobbra.
Tíz hosszú esztendeig éltünk így, anélkül hogy életjelt adtunk volna magunkról. Azért természetesen gondoltam rá. Alig akadt nap, amikor el ne tűnődtem volna, hogy mit művelne-mondana ebben vagy abban a helyzetben. Föl kell tennem, hogy ő is gondolt rám. Végre múltunkat az emlékek oly eleven és lüktető érrendszere hálózta át keresztül-kasul, hogy az nem sorvadhatott el ily gyorsan." – Kosztolányi Dezső: Esti Kornél (részlet)

Megláttam egy internetes csajos oldalon ezt az idézetet, és úgy voltam vele, hogy kíváncsi vagyok a történetre. Kikölcsönöztem elkezdtem olvasni. Borzalmas volt.......nagyon nagy csalódás. (biztos Velem van a baj) Sokszor volt, hogy nem is értettem hirtelen miről szól egy egy fejezet. Ha most nem tetszett, nagy a valószínűsége, hogy az iskolában sem tetszett volna.
Sári Csaba véleménye:
Szeretem Kosztolányi regényeit, ezért se tudom, miért nem olvastam eddig Esti Kornélt. Most pótoltam, és elégedett vagyok, hiszen remek szatirikus korrajzot festenek elénk a novellák. Minden bizonnyal a közel jövőben Esti Kornél kalandjait is a kezembe veszem majd.
Deák Viola Helena véleménye:
Még gimiben el kellett volna olvasnom, mivel kiselőadást csináltam belőle. Bátor voltam és úgy döntöttem, nem tudom elolvasni az előadásomig, bele se kezdek. Egy-két novellát megtaláltam a szöveggyűjteményünkbe, így nem volt teljes homályban a kép, de így utólag úgy gondolom, nem ártott volna elolvasnom az összeset. Sokkal nagyobb lelkesedéssel adtam volna elő, pedig így is kicsattantam az örömtől, hogy Kosztolányi egyik művét kaptam témának. Hiszen olvastam az Édes Annát, ami nagyon tetszett. Már rég tanultunk alap órán róla.

Eddig az utolsó novella volt a kedvencem, most már többet is annak kereszteltem. Sokat nevettem. Tetszettek Esti Kornél történetei.
Kovacs Marta véleménye:
Azt gondolom mindig erdekes egy olyan muvet a kezunkbe venni amit nem kortars iro irt.Erdekel hogyan gondolkodtak az emberek,milyen volt az akkori kornyezet,eletmod.Az Esti Kornalnak koszonhetoen ebbe ismet belelathattam.A kolonbozo tortenetek melyek olykor hosszabbak es rovidebbek,olykor hihetetlenul magaval ragadok,maskor kevesbe sok olyan tortenettel rendelkezett melyek akar erre a szazadra is ervenyesek lehetnenek.Az egyik kedvencem a 4.fejezet a "Becsuletes varas" - ba valo utazasa ami nagyon elgondoltato az emberi igazsagmondas es az onertekeles miatt.Tetszett,hogy sokszor elrugaszkodott a foldtol es feltette a "mi lenne,ha" kerdest amire sokszor kicsit ironikus,de vicces valaszt adott.Bar kulonfele helyeken jatszodnak a tortenek engem valamiert megis a pesti kavehazak legkore ragadott magaval es szivesen megittam volna veluk egy csesze feketet.
Gazsóné Bodor Györgyi véleménye:
Élveztem a kalandjait, szívesen vele tartottam volna némelyik utazására. Alapvetően egy érdekes embernek ismertem meg Estit és rajta keresztül Kosztolányit. Azonban be kell vallanom egy-egy fejezet igazán igénybe vette a türelmemet, hogy ne csukjam össze és tegyem le. Ennek ellenére összességében ez a könyv a vidám és szellemes írás tökéletes keveréke.
Csáki Edina véleménye:
Szerettem Kosztolányi stílusát. Érdekes novellafüzér, olykor izgalmasa, néha kevésbé. Több olyan mozzanat volt, amit többször el kellett olvasni, mert elsőre nem értettem. Összességében nem mondom, hogy nem tetszett, de annyira magával sem ragadott.
Bejczi Anita véleménye:
Kosztolányira szerintem nem lehet panasz, a többségnek biztos tetszenek az írásai. Ez egy nagyon vegyes érzelmeket kiváltó mű volt; nevettem, szomorkodtam, dühös is voltam. És ezt nagyon szerettem benne, még úgy is, hogy muszájból olvastam :)
Kéri Dóra véleménye:
Őszintén? Nagyon untam a könyvet, alig néhány részecske volt csak, ami tetszett, ami érdekelt. De nem kötött le a könyv, nem sikerült megragadnia, egyszerűen untam magam rajta, és a végén már kínszenvedés volt a végét elolvasni. Nem tudom, miért, de a régebben íródott könyvek annyira nem érdekelnek, mert valójában nem igazán izgat a történelem.
Varga Bianka véleménye:
Kosztolányi stílusa már az Édes Annában is tetszett, nem volt kérdéses, hogy novelláskötetnek az Esti Kornélt választom. Mindent leír, amit úgy érzett kihagyott, és engem is ez ébresztett rá, - még időben - hogy utaznom kell, tapasztalnom kell és nem a könyvek felett elszáradni, mert a tapasztalatokat, amely egyedivé teszi az egyént, az élettől kapjuk közvetlenül. Már alig várom, hogy elkezdődjön a saját kalandom, amit majd nevetve mesélek idősebb koromban.
Jankovics Gréti véleménye:
Újabb könyv, amit talán kezembe sem veszek, ha nincsen az érettségi. Hát, lehet megbántam volna, ha kihagyom, a maga módján rendkívül érdekes novellafüzér. A nézőpontok váltakozásával ismerhetjük meg Esti Kornél személyét, aki egy kicsit, mintha az író lenne maga. Érdekes írói megoldás, olvasatja magát a történet, még ha nem is időrendben haladunk a történésekben előre. Ajánlani tudom csak annak, aki szereti ezt a műfajt! :)
Kruck Zsuzsanna véleménye:
Elég nehezen verekedtem végig magam a könyvön. Tipikus "kötelező olvasmány"... csapong, számomra nehezen követhető... Több, mint 2 hétig tartott elolvasni... Sok benne a leíró rész, a főszereplő se tetszett... megyek a következő könyvre...
Bunyáné Szabó Ildikó véleménye:
Kosztolányi egyik legjobb írása. Imádom. Szeretem az első fejezetet, mert ebben az utólag írt részben jól félrevezet minket a szerző, elterel abba az irányba, hogy Esti Kornélt, mint az ő alteregóját olvassuk. "Ez az alak, az ő másik énje, az ő érzelmes és polgári énjének csúfondáros és korlátlan mása, aki kimondja és főképpen megteszi mindazt, amit ő szeretne." -írta róla a felesége. Pedig szó sincs erről. Esti egy különös figura, aki imád utazni és történetesen írni, a novellákban pedig különféle kommunikációs helyzetekbe kerül. Kedvencem például a 9., amelyben a bolgár kalauzzal cseveg bolgárul, s bár 10 nyelven beszél, bolgárul épp nem. De nagyon szeretem a 17.-et, amelyben Ürögi Dani beruccan egy szóra, csak pár percre, de órák múlva sem derül ki, miért jött, vagy tetszik az, amikor az elnök műfajok szerint alszik a fölolvasásokon. Minden helyzet teljesen emberi, mégis humoros és ironikus egyszerre. Én egyik novellát sem találtam unalmasnak, vontatottnak. Mind remek.
Kovács Lívia véleménye:
Minden, az iskolákban elolvasandó könyvet idejében elolvastam, így aztán szinte találomra választottam egyet a kategóriában ajánlottak közül.
Nos, az nagyon valószínű, hogy Esti Kornél történeteit nem fogom újraolvasni. Összességében nem volt rossz, de igazán jó sem. Furcsa, hogy míg az első fejezetben Esti Kornél az író lázadó alteregójaként jelenik meg, aki kicsit talán szembemegy a társadalmi elvárásokkal, addig a további fejezetekben ez a lázadó, polgárpukkasztó én már elmarad. Egyik-másik novella számomra vontatott volt, de akad köztük igazán szórakoztató és elgondolkodtató is, például a bolgár kalauzos történet, vagy az Elinger megmentéséről (és vízbe lökéséről) szóló.
Miseta Ildikó véleménye:
Az Esti Kornél novellák egy része nagyon találó, olvasmányos, míg mások pont szöges ellentéte: vontatott, unalmas. Összességében kicsit csalódtam a nagy műben, mivel nagyon szeretem Kosztolányi regényeit. Illetve nem szeretek novellákat egymás után olvasni (kevés olyan író van, akinek több novelláját egymás után olvasva tudtam kikapcsolódni, ilyen pl. Csáth Géza: Mesék amelyek rosszul végződnek). A jó részekre koncentrálva a kedvencem a a Becsületes Város volt, ezért a részért érdemes volt elolvasnom a novellásköteteket!
Miseta Ildikó véleménye:
Az Esti Kornél novellák egy része nagyon találó, olvasmányos, míg mások pont szöges ellentéte: vontatott, unalmas. Összességében kicsit csalódtam a nagy műben, mivel nagyon szeretem Kosztolányi regényeit. Illetve nem szeretek novellákat egymás után olvasni (kevés olyan író van, akinek több novelláját egymás után olvasva tudtam kikapcsolódni, ilyen pl. Csáth Géza: Mesék amelyek rosszul végződnek). A jó részekre koncentrálva a kedvencem a a Becsületes Város volt, ezért a részért érdemes volt elolvasnom a novellásköteteket!
Liska Enikő véleménye:
Az Esti Kornélt még régebben olvastam, most az Esti Kornél kalandjai című kötet került sorra. Egy egészen más világot mutat be, mint amilyenben most élünk, Kosztolányi stílusa pedig magáért beszél. Kedvenceim a Pofon a Sárkány és a Boldogság.
Taracközi Anna véleménye:
Ha igazán őszinte akarok lenni akkor azt kell, hogy mondjam, hogy nehezemre esett elolvasni ezt a művet. Talán kicsit többet vártam Kosztolányitól. Mint, minden műben ebben is voltak értékes gondolatok, de nem éreztem azt, hogy ez a könyv magáva ragadott volna. Ám az utolsó fejezetnek nagyon sok mondanivalója volt és talán, ha másért nem is, hát ezért megérte elolvasni.
Andók Regina véleménye:
Be kell vallanom, hogy valószínűleg soha többé nem fogom Esti Kornél társaságát keresni, de ez nem az ő hibája, egyszerűen csak úgy éreztem, hogy kedves "ikre" mindent elkövetett azért, hogy minél kevesebb levegőhöz jusson.
Emellett az sem segít, hogy alapból nem szeretem Kosztolányit (és munkáit).