ADATLAP
Exodus 2100
Kétezeregyszázat írunk. A klímaváltozás miatt már csak kisebb-nagyobb szigetek emelkednek ki a tengerből, s az ott lakók aggódva figyelik a még mindig emelkedő, egyre fenyegetőbb víztömeget. Egy rendkívüli elme új, mesterséges városokat épít a víz fölé, ám ott csak kiválasztottak élhetnek. A 15 éves Mara közösségének már nincs hová visszavonulnia az óceán elől. Nem tehetnek mást: útra kelnek az ismeretlen felé... Helyrehozhatja-e az ember, amit elrontott? Vannak-e értékes és értéktelen életek? Felelősséget vállalhatunk-e mindenkiért? - Ezekkel a kérdésekkel is szembesül Mara, döbbenetes élményeket, életre szóló találkozásokat tartogató útja során....
Gyuricza Györgyné véleménye:
Megint csak gyerekirodalmat olvastam így felnőtt fejjel, de hát sok lemaradásom van mivel gyerekként nem szerettem olvasni.
Nagyon tetszett ez a könyv is. Bár én hiányoltam a végéről a boldog befejezést. Valahogy másképpen zártam volna le a történetet.Jó lenne ha a többi kötetét is lefordítanák a történetének. Lehet, ha ott megtörténne a happy end, s Mara és a Róka egymásra találnának és "boldogan élnének míg meg nem halnak". Jó volt,de még jobb lenne tudni a folytatást is.
Gy.né T. Anikó véleménye:
Érdekes könyv volt... ennyit tudok róla mondani, a fantasy nem igazán a kedvencem. A főszereplők szimpatikusak, Mara szerintem született vezető típus, ahogy Róka is. Hiányoltam a végéről, hogy megtalálják-e Grönlandot.
Békés Barbara véleménye:
Még gyerekkoromban olvastam el, de így idősebb (nem, még nem akarom azt írni, hogy felnőtt :D) fejjel jobban tetszett. Elgondolkodtató történet izgalmas karakterekkel. Természetesen a kedvencem benne Róka :)
Bártfai Anna véleménye:
Már gyerekként is nagyon tetszett, de azt hiszem, így felnőtt fejjel még jobb. A nyelvezete és a főszereplő életkora tényleg illik egy ifjúsági regényhez, de a története és a mondanivalója nagyon felnőttes. Rengeteg, aktuális témát érint, ezeket mind nagyon finoman jeleníti meg. Mara nagyon érett gondolkodású, felnőtteket megszégyenítően összeszedett főszereplő, erős, mégis érzékeny, nagyon jó női karakter. A szerelmi szál is aranyos, nincs túlragozva, pont annyira van jelen, amennyire kell. A különböző társadalmak felépítése is kiválóan van megírva, mind egyedi értékrendekkel, történelemmel és életfelfogással rendelkezik. Sajnálom, hogy magyarul nem jelentek meg a sorozat következő részei, de a könyv magában is megállja a helyét, önálló történetként is működik.