ADATLAP
Ezeregy tündöklő nap
Afganisztán, 80-as évek. A perzsa kultúra egykori bölcsőjének életét ellehetetleníti a terror és a háború. Két nő: Mirjam és Leila. Mirjam a társadalomból kivetett törvényen kívüliként születik, s kamaszkorában még azt a kevés szeretetet is megvonja tőle a sors, amit gyerekként még megkapott. Leilára akár boldogság is várna, ha életét nem forgatná fel mindenestől a véres háború. A két nőt közel hozza egymáshoz a szenvedés és a szeretett emberek elvesztése, sorsuk összefonódik a kegyetlen férfivilágban. A Papírsárkányok című világhírű regény szerzője az afgán történelem harminc évnyi krónikájába ágyazza a szívszorító történetet szeretetről, szerelemről és egy hihetetlen tettekre sarkalló önfeláldozó barátságról. Khaled Hosseini új regényében megdöbbentő képet fest a tálib uralom alatt sínylődő Afganisztánról, miközben páratlan érzékenységgel ábrázolja a női sorso...
Kemendi Tímea véleménye:
Egy újabb történet, ami után összetehetjük a kezünket, hogy Magyarországra születtünk, ahol nem ilyen sors vár a nőkre, lányokra. Ez a fajta túltolása egy vallásnak, és főként a háború egyenként is megkeserítheti az életeket, de így együtt katasztrófa. A Papírsárkányokat már olvastam az írótól, ez a második könyvem volt tőle, és tetszik, ahogy ír. Fogok még tőle olvasni, és bátran ajánlom mindenkinek :)
Bankó Sarolta véleménye:
Ez egy gyönyörű történet két nő barátságáról és egymás iránt értett szeretetükről. Az élet sokszor kegyetlen volt velük, de ki így, ki úgy megkapta a boldogságot. Afganisztánban a könyvben szereplő nehéz időkben, mégiscsak győzött a szerelem.
J Csilla véleménye:
Második könyvem Hosseinitől, és a Papírsárkányok után - bár az is nagyon - ez még jobban tetszett. Afganisztánról ismét izgalmas és szörnyű olvasni és ha csak a fele igaz ennek, akkor rettenetes lehetett az ottaniak élete a 70es évektől. Míg a Papírsárkányokban nem szimpatizáltam a főszereplővel, itt a két női főszereplő azonnal az ember szívéhez nő, a sorsuk hihetetlen, és ismét csak azt tudom mondani, hogy ha csak a fele is igaz, akkor az is borzalmas...mennyi mindent képes kibírni egy ember. Mindenkinek ajánlom a könyvet, nem ez lesz az utolsó könyvem az írótól.
Nagy Angelika véleménye:
Ez a könyv a padlóra rak, és nem tudod, hogy fogsz onnan felállni! Afganisztánról szól és az afgán nőkről, plusz a háborúról. Képet kapunk egy idegen országról idegen kultúrájáról, sokszor brutalitásáról.
Szabó Gabriella véleménye:
Izgalmas ès letehetetlen mű. Nagyon megèrintett a kèt nő sorsa, ès elszomorított a regèny valóságtartalma. Fontos tènyeket közöl. Ajánlom mindenkinek aki èrdeklődik az arab kultúra iránt. Ezúttal sem okozott csalódást a könyv. Ajánlom mindenkinek.
Szabó Gabriella véleménye:
Izgalmas ès letehetetlen mű. Nagyon megèrintett a kèt nő sorsa, ès elszomorított a regèny valóságtartalma. Fontos tènyeket közöl. Ajánlom mindenkinek aki èrdeklődik az arab kultúra iránt. Ezúttal sem okozott csalódást a könyv. Ajánlom mindenkinek.
I Luca véleménye:
Második könyvem az írótól, akit nem tudok megunni. Meg persze Afganisztánt sem, amiről szinte semmit nem tudunk. Gyönyörűen megírt szomorúság. Életem második könyve, amit időnként le kellett tennem, hogy "emésszek". Aki azt hiszi, vacak az élete, annak kötelező olvasmány.....
Bacskó Barbara véleménye:
Mindig is érdekeltek a különleges női sorsok. Lányok, asszonyok, akik megküzdenek az elvárásokkal, a férfiakkal, a világgal. Nagyon hamar elolvastam ezt a könyvet, hiszen mind a történet, mind az író stílusa magával ragadott. Két asszony próbál harcolni először egymással, aztán együtt. A történet nagyszerű példája annak, hogy ha mi, nők, összefogunk, akkor talán minden sikerülhet.
Kvasz Éva véleménye:
Két afgán nő élete a háborús Kabulban, Élet? Leginkább talán csak szenvedés és szenvedés: a háború miatt (ami ott zajlik mellettük) és a férjük (mindkettőjüknek ugyanaz!) folyamatos kegyetlenkedései miatt. Nyomasztó. Folyton az járt a fejemben olvasás közben, hogy lehet-e így élni (vagy érdemes-e). De végül is legalább Leila boldog lesz Mirjam önfeláldozása után...
Viszont nagyon tetszett, amit az afgán kultúráról leírt Hosseini: a város szépségeiről, épületeiről, a híres költőkön át a fura ételekig minden. Érdemes volt "megküzdeni" a regénnyel!