ADATLAP
Führer-nap
A Führer-nap 1992-ben megjelent, sikeres thrillerregény Robert Harris angol írótól és újságírótól. A regény egy olyan alternatív történelemben játszódik, amelyben a Harmadik Birodalom nyerte meg a második világháborút.
A történet 1964 áprilisában kezdődik, pár nappal Adolf Hitler hetvenötödik születésnapja (a Führer-nap) előtt. A történet központjában Xavier March Kripó nyomozó áll, aki egy magas rangú náci párttag gyanús halálát vizsgálja. Az illető Josef Bühler, aki a Havelben, Berlin peremterületén élt. Ahogy March egyre több részletet fed fel, rájön, hogy politikai botrányba keveredett. Az ügy látszólag összekapcsolható több korábban meggyilkolt magas rangú náci párttag halálával. March találkozik egy csinos amerikai újságírónővel, aki Berlinből tudósít a New York Timesnak. A lány szintén eltökélt, hogy kinyomozza az ügyet.
(Forrás: Wikipédia)...
Szabó Rebeka véleménye:
Vérbeli krimi (nem az az Agatha Christie féle), de végig belengi egyfajta baljós, nyomasztó hangulat, ami az alternatív történelmi hátteret tekintve nem is csoda. Az író nagyon jól elkapta azt a hangulatot, amilyennek az ember a Hitleri Németországot elképzeli. Remekül bemutatja a korrupciót, a rendőrségi hierarchiát, a tisztogatásokat és előkerül az Endlösung is. A legvége átmegy egyfajta "üldözési jelenetbe" és pont emiatt az utolsó pillanatig nem lehet előre látni, mi lesz a történet vége. Nagyon nehéz spoiler nélkül írni róla... Senki és semmi sem az, akinek és aminek látszik. Nem egy könnyű olvasmány, de ajánlom annak, akit érdekel a Harmadik Birodalom, és kíváncsi, mi lett volna, ha...