ADATLAP
Füveskönyv
Eredeti megjelenés éve: 1943, amikor szólettem Olyasféle ez a könyv, mint a régi füves könyvek, amelyek egyszerű példákkal akartak felelni a kérdésekre, mit is kell tenni, ha valakinek a szíve fáj, vagy elhagyta az Isten. Nem eszmékről és hősökről beszél, hanem arról, aminek köze van az emberhez. Írója tanulva akarja tanítani embertársait, tanulva a régiektől, a könyvekből, azokon keresztül az emberi szívből, az égi jelekből. Elemi ismereteket kíván közvetíteni az emberi élet alapigazságait illetően. Márai Sándor 1943-ban írott művét Epiktétosznak, kedves Marcus Aureliusának, Montaigne-nak és valamennyi sztoikusnak ajánlja, akiktől a hatalomról, a jókedvről, a félelemmentes életről tanult....
Kolozsi Etelka véleménye:
Hétköznapi életünk minden területére kaphatunk egy-egy bölcs és elgondolkodtató tanácsot Máraitól. Ezt a Füveskönyvet úgy kell használni, mint egy szótárt. Az ember csak fellapozza a keresett szónál (témánál), és máris olvashatja a megszívlelendő tanácsokat lelki vagy testi nyavajákra.
Ildikó Szabó véleménye:
Néha-néha újra kell olvasni. Egy-egy gondolat, egy-egy tanács az élethez az író saját tapasztalatán alapulva. Nincs értelme egyszerre elolvasni, az ember egy-egy résznél elgondolkodik, és a saját életére vonatkoztatja.
Szalai Adél véleménye:
Márai imádat e könyv elolvasása után sem változott, akár félévente kézbe vehető könyv. Elgondolkodtató, és miután elolvassa az ember egy bejegyzést, a saját véleményét is rögtön átgondolja, meggondolja, ezért kicsit lassabban is ment az olvasása. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Paller Péter véleménye:
Ez is egy olyan könyv amit majdnem minden évben újraolvasok egészében vagy részleteiben. Ahhoz képest mikor íródott a mai napig tényleg megoldást kínál minden problémára ami csak az embert érheti. Általában akkor veszem elő amikor valami bajom van idén tavasszal nyomós okkal olvastam újra. Még mindig zseniális.
Major Szabina véleménye:
Márai Sándor regénye nem tipikus olvasmány. Ahogy a címében is szerepel ez Füveskönyv. Az élethez tanácsokat ad. Márai saját véleményét írta le a könyvben, saját élettapasztalatát. A tanácsai a mai kor emberi értékrendjében is megállják helyüket.
Ligeti Zsuzsa véleménye:
Nagy nehezen találtam olyan könyvet, amelyet akkor adtak ki, amikor születtem. Szerencsére rábukkantam Márai kötetére. Bár vékonyka, nem egyszerre olvasós. Naponta néhány gondolat - ide-oda lapozgatva. Ahogy az előszóban ígérte Márai, egyszerű dolgokról van benne szó, mégis az emberi léthez szorosan kapcsolódnak. Igazi értelmiségi, polgári lét, amit ő feltételez. Élveztam.