ADATLAP
Fekete opál
Carmel ​a Commonwood Ház fekete báránya. Egy azálea bokor alatt találták, s mindenki úgy gondolta, hogy a közeli erdőben tanyázó cigányok hagyták magára. Már korán megtudta, hogy csupán Dr. Marline jóindulatának köszönheti, hogy nem került nevelőintézetbe. Toby bácsi – Sinclair kapitány – rendszeres látogatásainak egyikén nagyon megkedvelték egymást, először érezte úgy, hogy nem kívülálló.
Amikor beütött a tragédia, és elbocsátották a Commonwood Ház cselédeit, Toby bácsi magával vitte a világ másik felére, ahol új, izgalmas élet kezdődött Carmel számára. Megtalálta a békességet, boldogságot Ausztráliában; az elképesztő Toby bácsival, az anyáskodó Elsievel, és a Gertie Formannal és testvérével, James-el kötött bartáságban. James arról álmodozott, hogy opált fog találni a Lighthning Ridge-be.
Carmelt nem hagyták nyugodni a Commonwoodban történt misztikus események, és évekkel később ellenállhatatlan vágyat érzett, hogy visszatérjen Angliába. Újra találkozott gyermekkori barátnőjével, Lucian Cromptonnal, a közeli birtok tulajdonosával, megismerte az évekkel ezelőtti hátborzongató eseményeket kiváltó okokat.
Boldognak kellett volna lennie, de nem tudott addig nyugodni, amíg meg nem találta a múlt, a távoli gyermekkor titkaihoz a kulcsot: meg kellett tudni, mi történt azokon a tragikus utolsó napokon a Commonwood Házban....
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
A történet röviden: A Commonwood uradalomban él dr. Marline és családja: gonosz felesége és három gyermekük. Egy nap betesznek hozzájuk egy csecsemőt, Carmelt, akit befogadnak. Amikor gyilkosság történik, a család szétszakad, Carmel felnőve visszatér, s miközben 3 férfi küzd a kegyeiért, megpróbálja kideríteni, ki gyilkolt akkor a családból.

Véleményem: Nagyon szeretem Victoria Holt könyveit, olyan elegánsan és egyszerűen ír. Nála igazán érzékelhető, hogy "a kevesebb néha több", nem ragozza túl, nincs felesleges körítés, rövid mondatok, párbeszédek, mégis tökéletesen pontosan elképzelhető egy-egy táj vagy ember. Nagyon jólesik olvasni.

5/5