ADATLAP
Fogadj el!
Petra, a szegény vidéki lány elit gimnáziumba kerül, és hazudik, hogy ne lógjon ki gazdag társai közül. Szeretettel befogadják, barátokat szerez, egy fiú is tetszik neki, de vajon mi lesz, ha kiderül az igazság? Mit tesznek vele ezek a barátok? Túl lehet-e élni a bosszút, az iskolai megalázásokat?
Dávidnak is van egy sötét titka, a lányok nem izgatják, de a szívét nagyon is megdobogtatja Áron, a jóképű padtársa, aki pontosan tudja ezt, és gonoszkodva ki is használja. A két barát szerelemmel, árulással és szenvedéllyel teli útja döbbenetes eseménybe torkoll.
Van egy pont, amikor már nincs tovább. Van egy pont, ahol a szerelem már fáj.
Az olvasók szavazatai alapján a regény a 2013. évi Aranymosás Public Star könyve....
Kovácsné Szabó Lilla véleménye:
Borzasztó megrázó volt ez a könyv. Valamennyi olyan dolog szerepel benne, ami a mostani kamaszok életét körülveszi, sőt akár tönkreteszi. A könyv közepe felé valahogy felengedsz, hogy a bosszú talán mégsem lesz olyan rettenetes, hogy aztán hurrikánként csapjon le.
Ezek után még jobban fogom félteni a gyerekeimet.
Gyalog Nikolett véleménye:
Imádom, ahogy Tibor ír! Szeretem, hogy minden szereplő gondolatait megjeleníti, és megmutatja azt, hogy a másságot igen is el lehet fogadni. Gyönyörűen írja le a két fiú szerelmét, ami még a katasztrófa idején is kitart. Petrát nagyon sajnáltam, hiszen igen csak elbántak vele, és sajnos manapság is nagyon sok ilyen szemét emberrel kerülnek kapcsolatba a mai fiatalok és ezért veszik ki belőlük az a kis önbizalom is amit magukban hordoztak. Imádtam minden sorát!
Rozgics Juri véleménye:
Sosem hittem volna, hogy a Gyere haza (Jodi Picoult) c. könyvön kívül fogok valaha is LMBTQ könyvet olvasni. Még hogy tetszene is? Esélytelen. És mégis. Vannak benne írásos furcsaságok amik megerőszakolták a szemem, de mit sem törődök vele, szerintem nagyon jó könyv lett. Egy élmény volt minden sora. Az utolsó pár sorba egészen beleszerelmesedtem. Az biztos, hogy többször is elfogom olvasni.
Simon Réka véleménye:
Számomra nagyon megrázó volt ez a könyv. Komoly témát dolgoz fel, néhol kicsit túlzásnak tartottam de összességében jó volt. Elgondolkodtató, hisz ez bárkivel megtörténhet ( nem ennyire drasztikusan ) de van sajnos valóságalapja. Elég gyakori, hogy attól félünk, hogy ha mások vagyunk nem fogadnak el...pont ilyen Petra története is.
Silye Tibor véleménye:
A szerző bátran ír elég sokféle témában. Olvastam novelláit, és ezt a regényét. Van egy – két hiányérzetem, és néhol túlzást érzek, de valójában elgondolkodtató regény. Olyan témákat vet fel, amelyeknek hétköznapinak kellene lenniük, de mégsem azok. Miért nem? Nem tudjuk pontosan megmondani. Talán zárkózottak az emberek, talán túlságosan konzervatívok. A szerző azonban bátran kifejezi a véleményét, ebben a regényben két szereplőn keresztül. Petra és Dávid számára sorsdöntő a gimi első éve, és mindketten sok mindenen mennek keresztül. Élveztem az olvasást, bár volt nagyon haragudtam a szerzőre. (Erről bővebben a blogon) Azonban úgy érzem, hogy tisztességes első kötetről van szó, amely sok morális kérdést felvet. Mindezek mellett pedig erős kritikát is megfogalmaz a szerző.
http://discussion.blog.hu/2016/01/10/ne_feledjuk_az_elet_csodaszep
Rea Kovats véleménye:
Emlékszel még az első napodra középiskolásként? Nagy valószínűséggel a benned lévő izgalom magasabbra nőtt, mint amekkora Te vagy. Hosszú percekig, vagy akár órákig igazgattad a hajad, háromszor húztad újra a tusvonalat a szempilláid fölött, mert az Istennek se akart egyformára sikerülni, és már előző este kiválogattad a legstílusosabb outfitet a szekrényedből. Persze fiúként sem volt könnyű dolgod, mert ezek a mai lányok annyira válogatósak. Tisztában voltál azzal, hogy az első benyomás a legfontosabb. Féltél, hogy a gondos tervezés ellenére sem sikerül beilleszkedned egy új közösségbe, dacára hibátlan megjelenésednek találni fognak rajtad/benned valamit, amivel megbélyegezhetnek a következő négy-öt évre. Úgyhogy próbálsz kedvesnek, aranyosnak és menőnek tűnni, palástolva emberi mivoltodból adódó hibáidat. Na, pontosan erről szól Rácz-Stefán Tibor könyve. Csak egy kicsit kiszínezve. Feketével. Csakhogy akadtak olyan logikai és irodalmi buktatói, amiket nem tudtam elfogadni.
http://www.realthoughts.hu/2015/07/fogadj-el-mindenkit-ugy-ahogy-van.html
Nagy Gabriella véleménye:
Ez a könyv eszembe juttatta, hogy miért nem rajongok a magyar írókért. Olyan szép ez a nyelv, és a fordítók is olyan szépen használják, de az írók néha olyan sután fogalmaznak, hogy az valami szívfájdító.És bizony ebben a könyvben is volt egy nagyon... szóval egy rész:
"– Mit fognak tenni vele? – kérdezte Dávid. – Mi lesz a sorsa?
– Nyugodj meg, már nem tehetünk semmit érte. Jó barátja voltál, ezt biztosan
tudta – mondta Pokornyi Angéla.
– Nem haltál meg, bennem nem – suttogta maga elé Dávid."
Na már most, lehet, hogy én vagyok szőrszálhasogató, de nekem már az első két megnyilvánulás is nagyon erőltetettnek hatott, de ez amit a Dávid mond az idézet végén, nemcsak, hogy nem oda illő, de műdrámai is.
És ezzel el is fogyott az, hogy mi nem tetszett a könyvben.
A történet valami fantasztikus, és olyan szívesen olvastam volna terjedelmesebben. A karakterekkel se volt semmi gond, maximum itt is az, hogy a könyv rövidsége miatt egy pöppet kiforratlanok. De nem várhatjuk el egy kezdő írótól, hogy olyan mély lélekábrázolást írjon, mint Koushun Takami.
Ugyan akkor ez most jutott eszembe... nem tudom szándékos volt, vagy sem, de a könyv rövidsége egyben azt is szimbolizálja, milyen hamar tönkre mehet valaki élete.
És volt benne LMBT. Ez pedig nálam mindig jó pont. (Mondjuk azt hiszem manapság már az lenne csoda, ha olyan könyvet találnék, amiben nincs valahol a háttérben egy meleg karakter. De persze ez nem gond. És itt főszereplő. Muhahaha :P )
Tehát, ez a könyv nálam nagy sikert aratott.
És ezt most muszáj leírnom, mert csak így lehet, prezentálni, mennyire magába szippantott a történet: Szóval, elkezdtem este tíz körül olvasni, hogy jó, olvasok egy órácskát, aztán alvás. Terveztem én; csakhogy a könyv másképp vélekedett, így már fél tizenkettő vol
Gondár Erika véleménye:
A Fogadj el! című könyv borítója is sejteti, hogy nem egyszerű ifjúsági regény. Habár a szereplők épp hogy csak bekerültek a gimnáziumba, a velük történt dolgok nem hétköznapiak. Ha a szerző a szereplőket kicsit idősebbnek ábrázolja, sokkal határozottabban éreztem volna a drámát. A homoszexuális vonal is jó gondolat, csak nem lett teljesen kidolgozva.
Tóth Tímea Angéla véleménye:
Istenem! Borzalmas, hogy mik történhetnek emberekkel. Egy kis apró ballépés. Esküszöm félek az élettől. Szerintem ez a könyv tényleg azért fontos, hogy lassuk mire vagyunk (rossz értelemben) képesek. Leendő tanárként meg csak néztem: Én elítélnék? Nem tennék semmit? Ennyire nem zavarna az egész? Még most is sírok..
Csöndes Erika véleménye:
Érdekes könyv volt, egyszer mindenképpen megérte elolvasni. Egy kicsit át tudtam érezni, hogy Petra miért hazudik, de én kicsit idősebb korosztályba helyeztem volna a történetet. A meleg szállal meg nem igazán tudtam mit kezdeni, nem lett volna rossz, csak lóg a levegőben. Nincs vége, nincs miértje. A könyv borítója viszont nagyon tetszik.
Halász Melinda véleménye:
A sok negatív vélemény között én nem írnék annyira rosszat.
Nekem nincs bajom a szerző írásmódjával. Simán, gyorsan, egyszerűen olvasható.
Mostanság népszerűek ezek a gimis életek és a fiatalok felfogása köré épülő könyvek. Így érdekes a sztori, bár néhol túlzó, esélytelen cselekvések sora történik.
Nem volt ez olyan rossz.
Márki Dorottya véleménye:
Őszintén mondhatom,hogy soha nem olvastam még ilyen jó könyvet.
Kezdjük a borítónál...hát nem csodálatos?Nagyon nagyon tetszik.
Nem a megszokott történet,nincs happy end a végén mégis fantasztikus.
Imádtam az összes szereplőt.Nagyon áttudtam érezni Petra szenvedését.A Dávid-Áron páros extra aranyos lett.
Sajnos,vagy nem sajnos egy teljesen élethű történetet mesél el.A mai világban abszolút itt van a szekálás,bántalmazás,rasszizmus.
Ha tehetném odaadnám mindenki kezébe ezt a könyvet,hogy olvassa el és értse már meg,hogy attól még,hogy valaki más,különc,lehet jó ember.Én egyébként kortól függetlenül ajánlani tudom.
Alig várom,hogy egy újabb Rácz-Stefán Tibor könyvet tarthassak a kezemben.Megfogott az író stílusa és látásmódja.
Szilvia Szabó véleménye:
Petra, a szegény vidéki lány elit gimnáziumba kerül, és hazudik, hogy ne lógjon ki gazdag társai közül. Szeretettel befogadják, barátokat szerez, egy fiú is tetszik neki, de vajon mi lesz, ha kiderül az igazság? Mit tesznek vele ezek a barátok? Túl lehet-e élni a bosszút, az iskolai megalázásokat?
Dávidnak is van egy sötét titka, a lányok nem izgatják, de a szívét nagyon is megdobogtatja Áron, a jóképű padtársa, aki pontosan tudja ezt, és gonoszkodva ki is használja. A két barát szerelemmel, árulással és szenvedéllyel teli útja döbbenetes eseménybe torkoll.
Van egy pont, amikor már nincs tovább. Van egy
Tyahor Valéria véleménye:
Na, hát ez a könyv legalább annyi sebből vérzik, mint ahány szereplője együttvéve…
Sorolom (mivel véges a karakterszám, így csak címszavakban):
- rengeteg benne az irracionális cselekmény és életszerűtlen párbeszéd
- nem tetszett az sem, hogy egyszer E/1-ben, máskor E/3-ban írt a szerző..Oké, az E/1 Petra szemszögéből van,de a másik? Annak ki az elbeszélője? Nagyon zavart..Miért nem egyik fejezet Petra, másik pedig Dávid?Mert így olyan, mintha Dávidot kukkolná valaki állandóan, és ő tudósítana, hogy a róla szóló fejezetben mi történik a fiúval..:D fura….
- őszintén sajnálom, hogy senki nem szólt a szerzőnek a "tesztolvasás" után (mert gondolom, volt az is) a fogalmazási hibák miatt, és a rengeteg ismétlésért mint pl. a „földi pokol”, az „ördögi kör” és az „élő pajzs”..Egymás után számtalanszor elhangzanak 1 oldalon belül!
- valaki árulja már el nekem, hogy mitől elit suli ez az elit suli? Mert hogy ide csupa bunkó, perverz huligán jár, az is biztos, a tanároknál meg megvehető a jó jegy..Kétlem, hogy így működik itthon egy elitgimi..
A mondanivalója az egyetlen, ami miatt értékelhetőnek tartom ezt a könyvet, mint pl:
- ne játszd meg magad és ne hazudj, mert abból jó sosem szokott kisülni
- ne cselekedj meggondolatlanul, mert ami akkor még semmiségnek tűnik, később az egész életedet tönkre teheti
- ne szekálj senkit, mert sosem lehet lehet tudni, hogy kiben mi lakozik, és mikor fogja megtorolni a sérelmeit
A homoszexualitással kapcsolatban inkább csak annyit mondok, hogy ha mindenki a saját dolgával törődne a másé helyett, talán nem lenne ekkora pácban a világ sem..
Petra esete pedig nagy kérdőjel számomra..Túlzásnak érzem azt, amit el kellett szenvednie, hisz nyilvánvalóan nem ő készítette szándékosan azt a felvételt..
P Bjdb véleménye:
Ezt a könyvet már tudatosan választottam, ugyanis a többi szivárvány körös kötet véletlenül akadt a kezembe. Ez sem okozott csalódást. Egy mindennapos problémára hívja fel a figyelmünket, amit meg lehetne/kéne szüntetni. A végén ledöbbentem. Egyáltalán nem erre számítottam, ami hozzáadott (számomra legalábbis) egy pluszt a könyvhöz. Remélem több szivárvány körös könyvet olvahatok majd még a jövőben, mert engem lenyűgöztek.
Szabó Dóra Éva véleménye:
Nagyon jó története van a könyvnek, viszont nekem nem tetszett az író stílusa, de ezt nem hatott ki a könyv történetére. Két ember pár hónapját meséli el egy puccos, elit gimibe és hogy milyen gyötrelmeken ment/mentek át. Tragikus, hogy az emberek, hogyan bánnak egymással és hogy élethelyzetekbe mennyi mindenki elfordulhat az embertől. Az ember csak a saját Én-erejére számíthat és szinte semmilyen természetes támogató rendszere nincs. Aki egy ilyen krízist él át, azon még lehet segíteni a megfelelő szakemberek segítségével, de mint jelen esetben is a szereplőnek nem olyan ember, aki felismerhette volna a jeleket. Dávidnak is meg voltak a maga problémái és távol volt a lánytól, amikor ez az egész felmerült benne. Az anya nagyon elutasító, az ő feladata lett volna, hogy felismerje a lányában lezajló eseményeket és neki kellett volna megfelelő szakember segítségét kérnie.
Kovács Ramóna véleménye:
Ismerőstől kölcsönkapva került az elolvasandók listájára. Kicsit negatív volt a felvezetése, de azt hiszem, kellemeset csalódtam. Tényleg nem a legjobb regény, amit valaha olvastam, de valós problémákkal foglalkozik, amelyek több országban is ellenőrizhetetlenül tombolnak. Elég szélsőséges történet, és a főszereplőket valahogy nem úgy képzelem el, amilyen a borítón a fiú és a lány, de szerencsére ettől el tudtam vonatkoztatni.
Deák Viola Helena véleménye:
SPOILERVESZÉLY!!!

Nem kell engem szeretni, nem várom el senkitől sem, hogy azt tegye. Csak egyszerűen hagyjanak békén, ne rúgjanak belém ott, ahol tudnak. Vajon hány ember lehet így ezzel? Hányan kerülnek a pszichológus kanapéjára/a túlvilágra csak mert van egy-két agyalágyult, akik kipécézik maguknak? Undorító tud lenni az ember.
Szegény Petra. Végig sajnáltam.

Dávid és Áron páros extra aranyosra sikeredett. Az elején nem gondoltam, hogy ilyen változások fognak végbe menni. Abszolúte toleráns ember vagyok, így nem volt zavaró nekem a másságuk. Meglepődtem, hogy végül nem ők voltak a középpontban, hanem Petra.
Sokkal normálisabb volt Dávid, mint a többi elkényeztetett ficsúr.
Gazdagéknál nem osztották elég drágán az észt. A nagy szétvet-a-pénz-de-katasztrófa-az-életem magyarázatoktól sem lettek szimpatikusak az osztálytársak.
Azt kell mondjam, Áron eléggé hanyag cukorbeteg. Remélem Dávid jó hatással lesz rá és jobban oda fog figyelni az egészségére.

Néha túl sok volt egyszerre a tragédia, de aztán megértettem, miért zsúfolt bele ennyi mindent az író.

Nekem tetszett és a borító szerintem fantasztikus!
Gyurcsó Inez véleménye:
Az első LMBT könyv, amit olvastam, és imádtam. Mivel abba a körbe esik, ami (számomra) elgondolkodtató, így még jobban a szívemhez nőt. Az író első könyve, s ahhoz képest nagyszerű lett. Tetszett, ahogy nem próbálta meg szépíteni, a rosszat, és elénk tárta, hogy hová vezethet az, ha valakit a földig alázunk, kiközösítünk és még direkt rá is pakolunk. Tökéletesen (szerintem) ábrázolta, mutatta be, hogy mi hova vezet és, hogy a mai fiatalok többsége hasonlóan viselkedik azokkal, akik nem felelnek meg nekik.
Repka Bernadett véleménye:
Régóta szemezgettem már ezzel a könyvvel, kerülgettem, gondolkoztam, beruházzak-e rá, vagy kérjem kölcsön inkább. Végül, mivel mindig fenntartásokkal kezelem az ismeretlen szerzők alkotásait, nem azért, mert úgy gondolom, nem lehetnek jók, inkább amiatt, hogy nem tudom, milyen a stílusuk, mennyire összeegyeztethető az enyémmel, utóbbi mellett döntöttem, de mire az utolsó oldalra értem, már biztos voltam benne, ez a könyv kell nekem, hogy többszöri újraolvasás lesz belőle. Rácz-Stefán Tibornak hála ugyanis kellemes élménnyel gazdagodtam.
A könyv elrugaszkodott, szélsőséges példán ugyan, de remekül bemutatja, milyen is lehet az iskolai élet azoknak, akiket kirekesztenek, megvetnek társaik. Pontosan leírja, milyen kegyetlenek tudnak lenni a diákok, mennyire érzéketlenek a tanárok, és hogy ez csak akkor, vagy akkor se esik le nekik, ha megtörtént a baj. Az, gyilkosság, öngyilkosság, vagy akármi más ennek a következménye, lényegtelen.
A történet érdekes volt, szívhez szóló, magával ragadó. A szereplők emberiek, véletlenül se tökéletesek, tele vannak hibákkal, nincsenek szuper képességeik, nem akarják megmenteni a világot, éppen ezért olyan könnyű együtt érezni velük. Az író stílusa gördülékeny, élvezhető, őszintén remélem, ez nem az első, és utolsó regénye, szívesen olvasnék még tőle.