ADATLAP
Futótűz
Az Éhezők viadala-trilógia 2. kötete.
Katniss és Peeta megnyerték az Éhezők Viadalát, így ők és családjaik megmenekültek az éhezéstől, de a fiatalok nem ülhetnek nyugodtan a babérjaikon. Vár rájuk a hosszú Győzelmi Körűt, ismét csak a tévénézők árgus szeme előtt. A kötelező udvariaskodás unalmát azonban döbbenet és félelem váltja fel, amikor hírét veszik, hogy lázadás készül a Kapitólium ellen. Snow elnök sosem habozott lesújtani az engedetlenekre, és most is ott csap le, ahol senki sem várja. Emberek halnak meg, családok lesznek földönfutók, Katniss és Peeta pedig újabb küzdelemre kényszerülnek, ahol a tétek még nagyobbak, mint korábban....
Berényi Rózsa véleménye:
Egy kicsit elegem van a jövőben játszódó történetekből.Hamarjában ez a második regény,kicsit hasonlít Veronica Roth trilógiájára.Mind a kettőben 16 éves lány a főszereplő.Tudnak harcolni,fegyverekkel bánni,van akaraterejük,szeretik a családjukat,de sok mindenben olyan butácskák,és nagyon lelkizősek.Az első részt nem olvastam,így nem ismerem az előzményeket,csak erről a részről tudok véleményt írni.Az emberek félnek,sokszor éheznek,nehéz körülmények között tengetik életüket,de fő a csillogás,a szereplés,amit a tévé közvetít.Buta celebet formált a lányból.A sok rémség,amit leír,a sok haláleset csak azért van,hogy még jobban kiemelje a lány bátorságát.Csak a harc számít,mint egy olcsó kivitelezésű akció filmben.Az elnökről,aki egy teljhatalmú diktátor,nem sok szó esik.A hatalma ellen vívott ellenállásról sem,csak a legvégén.Gondoltam megnézem a filmet,de ez a regény nem szórakoztatott,inkább idegesített,ezért már nem érdekel a folytatás,sem az előzmény,sem a film.Kihagyom.
Ignácz Panni véleménye:
Ez a kedvenc részem a trilógiából.
Oda vagyok az új karakterekért. Féltem az elején, hogy megismétlődik az első könyv sztorija, de aztán nagyon tetszett, ahogy Collins magasabb szintre emelte a történetet.
Balázs Barbara véleménye:
Eszméletlenül jo volt! Talán még jobban tetszett mint az első rész. Filmben is a második volt a kedvencem , de meg kell mondjam ez sokkal jobb mint a film. Részletesebb , nagyon érthető es logikusan van felépítve . Iszonyatosan jo volt !!!
Csabai Regina véleménye:
Nem volt meglepetés számomra, mivel már láttam a filmet. De bizonyos részeknél elvonatkoztattam ettől és teljesen máshogy képzeltem el a történteket. Imádtam mindkét részt. Már várom, hogy a harmadikat is elolvashassam.
Zara véleménye:
Nagyon tetszett ez a rész is! Jó, hogy Katniss szemszögéből látjuk a történéseket. Nagyon izgalmas volt végig. Kíváncsi leszek, hogy hogy folytatódik a történet hogy kiknek sikerült megmenekülni a körzetből.
Németh Ágnes véleménye:
Katniss és Peeta megnyerték az Éhezők Viadalát, így ők és családjaik megmenekültek az éhezéstől, de a fiatalok nem ülhetnek nyugodtan a babérjaikon. Vár rájuk a hosszú Győzelmi Körút, ismét csak a tévénézők árgus szeme előtt.A kötelező udvariaskodás unalmát azonban döbbenet és félelem váltja fel, amikor hírét veszik, hogy lázadás készül a Kapitólium ellen. Snow elnök sosem habozott lesújtani az engedetlenekre, és most is ott csap le, ahol senki sem várja. Emberek halnak meg, családok lesznek földönfutók, Katniss és Peeta pedig újabb küzdelemre kényszerülnek, ahol a tétek még nagyobbak, mint korábban.
Éliás Klaudia véleménye:
Az első könyv elolvasása után döntöttem úgy, hogy kell ez a könyv is a kihívásomba, és nem is bántam meg. Bár az első könyv jobban tetszett, a történet itt is magával ragad, a feszültség végig kitart, sőt, az utolsó mondatnál csúcsosodik ki igazán (ami miatt természetesen a harmadik könyvet is ki kell olvasnom azonnal :)). Peeta karaktere most már kicsit közelebb áll a szívemhez, de valami van benne, amiért mégsem tudom Katniss mellett elképzelni, továbbra is Gale az igazi. Az abszolút kedvencem viszont (már az elsőben is nagyon bírtam) Haymich, nagyon bírom a dumáját és az észjárását. :) Kíváncsi vagyok mi történt a többiekkel, mit lép a Kapitólium, Katniss hogyan dolgozza fel a történteket, szó, mi szó várom a folytatást. :)
Bándi Noémi véleménye:
Csak annyit tudok ehhez hozzáfűzni, hogy IMÁDTAM! Ha lehet, még izgalmasabb volt ez a rész, annak ellenére is, hogy a filmet -ezúttal, a türelmetlenségemnek köszönhetően- előbb láttam. Ahogy befejeztem, a kezembe akartam venni a következő részt, mert én olvasni akarom ezt. De aztán rájöttem, hogy az fent maradt az albérletben. Áh, kicsit sem imádom. :D
Egy dolog van benne, ami nem az én szájízemnek való, az pedig a szerelmi háromszög. Szerencsére a dolog nem volt annyira hangsúlyos, de akkor sem látom létjogosultságát ebben a trilógiában, fölösleges volt Gale-t is belerángatni ebbe. Szerintem. Etől függetlenül nem veszít az értékéből és ez csoda nálam. :D
Nagy Rebeka véleménye:
Ez a kötet is tetszett, mint az első. Bár a szóhasználat szerintem a fordítás miatt lazábbra sikeredett néhány helyen. A főhősnővel még most sem tudtam megbarátkozni, furcsa egy felfogása van. Nekem jobban tetszett ez az aréna, "szellemesebb" volt. Eseménydús, pörgős! Kíváncsi vagyok a következőre!
Gelencsér Tünde véleménye:
Mit is mondhatok? Az első résznél leírtam, hogy nagyon tetszik, hogy sikerült ilyen jól megcsinálni egy filmet ebből a nagyszerű könyvből. Ez továbbra is így igaz. Alig változtattak meg valamit, mintha a filmet néztem volna, egyszer még meg is akartam állítani a könyvet, hogy tudjak mást csinálni egy pillanatra. :D Szóval magával ragadott, nagyon tetszett. Azok a részek is amik a filmből kimaradtak, ugyan csak azt tudnám elmondani, hogy azért még is csak olvasva lesz teles a dolog, és érthető. Izgatottan vágok bele a következő részbe. Bár a film közben az volt az érzésem, hogy egy buta fruska finoman szólva, és nagyon idegesített a személyisége, és a Peeta se egy nagy szám. Egyértelmű, hogy Gale-nek szurkolok, bár lehet, hogy ő érdemelne ennél a lánynál jobbat. Mindenesetre tetszik az egész, és még sem.. :D
Dórii Puskás véleménye:
Hát, hogy nagyon öszinte legyek nem tetszett a könyv. Valahogy az első rész maga volt az álom - szerintem- de ez, nem tudom többet vártam. Néhol túl unalmasra sikerült. Meg nagyon eröltett már ez rész is pont annyira mint az én véleményem is.
Galambos Réta véleménye:
Nem tetszett, nagyon nem, az írónő stílusa nem jött be, állandóan ismételgette önmagát. A sztori maga jó volt, meg az aréna is, de ez a hazudozgatós rész szerintem felesleges volt. Finnick karakterét nagyon megkedveltem benne.
Csüllög Szilvia véleménye:
Az első részhez hasonlóan,a második is nagyon sok izgalmat hordozott magában. Hihetetlen,hogy egy ilyen fiatal lány mire képes a szeretteiért. Kíváncsian várom,hogy a harmadik rész végén Katniss melyik fiút fogja választani. Nagyon tetszett,hogy a többi kiválasztott minden áron meg akarta védeni Katniss és Peeta életét,végig izgalmasnak találtam,alig tudtam letenni.
Bozó Ágnes véleménye:
A könyv izgalmas volt. Bár a viadal szereplőinek beválasztása kicsit unalmas volt számomra. Viszont összességében a történet magával ragadó és izgalmas. A film már kevésbé volt élvezhető számomra, de azért egynek elment. Azt hiszem ezentúl maradok az olvasható verzióknál. :)
Horváth Anita véleménye:
Duplán került a trilógia listámra, az elsőnél van a véleményem.

Dobi Heni véleménye:
Az eleje nem volt valami nagy durranás, de az is érdekelt, aztán jött, a bonyodalom, és a Kapitólium megfenyegetett mindenkit, akit csak Katniss szeretett, majd teljesen kilátástalannak tűnik az egész helyzet, a végén pedig teljesen megdöbbentem. Csavaros volt, de személy szerint elcsépeltnek tartottam. A legjobban az új emberek karatkerei tetszettek, mint Finnick, Mugs, és a tudós, meg a "bolond csaj", aki először jön rá az aréna titkára, szóval úgy jó volt. Tetszett. Vártam a harmadik részt!
Szabó Polyák Magdolna véleménye:
Már az első rész is nagyon megfogott, miután elolvastam, tudtam hogy muszáj lesz elolvasnom a könyvsorozat összes részét, Igazából mikor a kezemben tartottam ezt a részt, nem is tudtam, mire számítsak, hiszem már az éhezők viadala olyan lezártnak tűnt.erre? Olvasás közben egyre több kérdés merült fel, nagyon szerettem olvasni, egyszerűen alig tudtam letenni a könyvet a kezeim közül.. Egy valami volt, ami nem tetszett, ez az a befejezés volt. Egyszerűen nem értem, hogyan lehet egy könyvet így befejezni, szerintem kicsit azért szívtelen dolog az olvasót ilyen kétségek között hagyni. És hiába volt kicsit olyan ez a könyv, mintha az egy és a 3 közti összekötés lenne, én nagyon imádtam :))
Nagy Eszter véleménye:
Arany szabály, hogy egy könyv elolvasás után sose néz meg a belőle készített filmet...lehangolóan rossz lesz. De fordítva nem is olyan elviselhetetlen. Én először láttam a trilógiából készített filmet, mint hogy elolvastam volna. De még így is boldogan vettem a kezembe a könyvet, hogy elolvassam. Sokkal több minden van benne a könyben mint ami a filmben megjelenik. Egyszerűen hihetetlen ahogy megjelenik benne a szegénység és a gazdagság, a remény, hogy van miért még küzdeni.. Szuper könyv volt. Várom a 3. könyvet is, hogy elolvassam.
Szabó Márta véleménye:
Klasszisokkal jobban tetszett, mint az első rész, talán azért, mert dinamikusabb a cselekménye. A nem létező romantikus szálról inkább elfeledkezem, mert ha pusztán abból indulnék ki a könyv kapcsán, el sem olvastam volna.
Németh Enikő véleménye:
Nagyon izgalmas volt a második rész is az Éhezők Viadalából. Tetszett hogy új irányt vettek a fejlemények és nem úgy fejeződött be mint az első része, így még inkább kíváncsi vagyok a folytatásra, főleg hogy itt már nem is merem a filmekből mi fog következni a történetben.
Kovacs Marta véleménye:
Az igazsag az,hogy a filmet elkezdve kikapcsoltam mert egyaltalan nem tetszett amit lattam.Aztan megkaptam konyvben,elkezdtem olvasni es magaval ragadott a tortenet.Ez az egyik oka,hogy nagyon szeretek olvasni,ugy kepzelem el az esemenyeket ahogy az en "tureshataromig" akarom.Ugyanis ebben a konyben keveredik a hetkoznapi,normalis emberi erzelem es az ehezok viadala miatti kegyetlenseg. Engem az erzelmi,csavaros reszek teljesen megfogtak,szerettem Katniss karakteret,aki egyszerre eros es harcra kesz,megis a szerelem teren tapasztalatlan es nem tudja ertelmezni az erzeseit.Mindig megerintett a Kapitolium es a korzetek kozti kulonbseg es ha az ehezok viadala nem lenne eleg, a kulonc szokasaikkal is ratesznek jopar lapattal,mint peldaul a kapitoliumi vacsoran.Ami a konyv tovabbi reszeben tortenik engem elegge meglepett es mar nagyon kivancsi vagyok a harmadik reszre.
Patkó Noémi véleménye:
Olvastatja magát! Amint végeztem az első résszel, azonnal nekiálltam, és ezzel is nagyon gyorsan végeztem. Tény, hogy az egy jobban tetszett, ez mindössze azért van szerintem, mert hatalmas meglepetést nem tartogatott számomra a könyv, mivel láttam már filmen.
A szerelmi háromszög titulus itt ért révbe nálam: az első kötetben még nem éreztem olyan erőteljesen, sőt még az is megfordult a fejemben, hogy az igazából nem is az, ami, de ebben a könyvben már tagadni se tudnám. Imádtam ahogy meg van írva, le van vezetve. Tiszta, érthető.
Gavlik Renáta véleménye:
Imádom!
Nem olyan döbbenetes mint az első,de imádom!
Elöször nem igazán eset le,hogy mivan. Úgy a 3. fejezetig nem történik semmi. De onnantól néha elsírtam magamat. Nagyon féltem, hogy meghal valaki aki fontos és kedves számomra. Rámragadt az az érzés mint ha én lennék a főhős. Ugyan azok az álmok kisértetek. Félelmetes és mámorító volt. Bizok a folytatás sikerében is!!!
Ágnes Edit Kiss véleménye:
Az első kötethez hasonlóan ez a rész is tovább fokozta kíváncsiságomat az utolós, befejező résszel kapcsolatban.
Vivi Veres véleménye:
LEgjobb könyvek egyike, nem tudtam letenni!
Lipp Kinga véleménye:
Ifjúsági disztópia, Olvasmányos, gyorsan lehet vele haladni (feltételezhetően a célközönség miatt is van így megírva.) A történet a 16 éves Kathnissről szól, akinek részt kell vennie az Éhezők Viadalán s ezzel felforgatja a maga és egész Panem életét. (Panem a disztópikus állam, amiben a történet játszódik.) A szerzőnőt érezhetően megihlették a római gladiátor viadalok meg úgy általában az ókori Róma, aját bevallása szerint hatással voltak rá apja háborús élményei, ez is érezhető a könyvben. Nekem még Orwell 1984 c. regénye is eszembe jutott a történetről. Ami tetszett, hogy nagyon hitelesen van ábrázolva a főhős: életszerű problémái vannak, életszerű megoldásokkal. A könyv nem egy mély filozófiai alkotás, bár van benne elmélkedés is, meg társadalomkritika is, de ez a szöveg stílusa miatt nekem nem volt annyira átütő. A cselekmény érdekes, a disztópia minden műfaji sajátosságát hozza magával, tetszik, hogy nem szokványos a vége sem. Van benne véres rész meg romantikus szál egyaránt. Nem egy rossz könyv, nem sorolnám a hagyományos klasszikusok közé, de kikapcsolódásnak nem rossz.