ADATLAP
Galaxis útikalauz stopposoknak
Ez a történet a szörnyen ostoba csütörtökről és a rendkívüli következményeiről szól, és arról, hogy miért sokkal biztonságosabb a világegyetem, ha van nálunk egy törülköző. Ez a történet emellett egy könyvről is szól, melynek címe: GALAXIS Útikalauz stopposoknak. Ez nem földi könyv, sosem adták ki a Földön, és a szörnyű katasztrófát megelőzően egyetlen földlakó se látta vagy hallott róla. A könyv mindazonáltal szerfelett figyelemreméltó. Valószínűleg ez a legfigyelemreméltóbb könyv, ami csak napvilágot látott a Kisgöncöl óriási kiadóhivatalainak gondozásában - bár a földlakók ezekről se hallottak. Ez a könyv nem csupán hallatlanul figyelemreméltó, hanem elképesztően sikeres is. Népszerűbb, mint a Mennyei Házi Mindentudó, jobban fogy, mint a Hatvanhárom További Figura Súlytalanság Esetére című illusztrált kiadvány, és ellentmondásosabb, mint Oolon Coluphid filozófiai bombaként robbanó trilógiája: a Hol Tévedett Isten,a Még Néhány Isten Legsúlyosabb Tévedéseiből és a Végül Is Kicsoda Ez Az Isten Egyáltalán? A Galaxis Külső Peremének néhány liberálisabb civilizációja számára a GALAXIS Útikalauz már kiszorította a hatalmas Encyclopaedia Galacticát, s egydül tölti be az összes tudás és bölcsesség tárházának szerepét, mert noha sok benne a hézag, és tele van kétes, de legalábbis üvöltően pontatlan adattal, két fontos vonatkozásban felülmúlja kevésbé szárnyaló elődjét. Egyrészt némileg olcsóbb. Másrészt borítóján a következő szavak láthatók, szép nagy betűkkel szedve: NE ESS PÁNIKBA!...
Müller Judit véleménye:
Az egyik kedvenc könyvem. Nemcsak a zseniális humora miatt, hanem mert az abszurd humor eszközeivel gyakorlatilag egy komplett társadalomkritikát tár elénk. Ha valaki szereti a groteszk műveket, biztos hogy ezt is imádni fogja, mert a látszat ellenére egy nagyon mélyértelmű mű.
Balázs Eszter véleménye:
Kamaszkoromban olvastam először. Azóta időről időre újra előveszem. Bár az angol humort nem igazán kedvelem, ez a könyv annyira abszurd, hogy nem lehet nem szeretni. Arthurt nagyon megkedveltem a hihetetlen kétballábassága miatt, de a nagy kedvencem Marvin a paranoid android.
A filmet még nem látta, mert kicsit tartok tőle, hogy nem adja vissza a könyv élményét.
Kupeczki Adrienn véleménye:
Azt hiszem 14 éves koromban találkoztam először, csak a Galaixs útikalauzs stopposoknak c. könyvvel, amit iszonyatosan hamar faltam be, kb uzsonnára. Amikor megtudtam hogy még 4 része van és köröz valahol szerte a Galaxisban, addig mentem amíg az összeset meg nem ettem! IMÁDOM ezt az öt könyvet, imádom a tökéletesen "gusztustalanul angol" humort, az évek alatt történő többszöri elolvasás eredménye az lett, hogy bármikor valami rossz történik a napjaimban, csak hazaérkezem és felnyitom a könyvet valamelyik kedvenc részemnél, elolvasom és egyáltalán nem esem pánikba!
És mindenkit szeretnék figyelmeztetni arra, hogy az idő illúzó, az ebédidő kétszeresen is az!
Kellemes vándorlást a Galaxisban :)
Zsigmond Erika véleménye:
Nagyon abszurd, a tortenet aminek a veget nem is igazan ertettem.Voltak benne reszek Ford es Artur utazasa soran amik "tetszettek,de igazan amikor elmennek a legendak bolygojara hogy ujraepitsek a foldet ami mar csak az O fejeben van..... hat nem tudom
Olvassa el mindenki es dontse el kinek jon be.
Somosi Hanga véleménye:
Ha az elején átrágod magad, egészen élvezhető lesz, de utána megint lelapul a történet. Nagyjából odáig izgalmas, amíg Ford és Arthur vissza nem kerül a földre. Egy két részét nem nagyon értettem meg, főleg a nagy kérdéssel kapcsolatban. 5/10
Kvárta-Papp Zsuzsanna véleménye:
Abszurd, még annál is abszurdabb. Az eleje tetszett…a vége nem. A végén úgy éreztem magam mint Arthur, nem igazán értettem az utolsó rész minek, mert kb. se füle, se farka…Mondjuk nemcsak az utolsó rész, hanem attól a pontól, hogy megint a Földön van Arthur. Ford egyre ellenszenvesebb, ahogyan halad történet előre és egyre hülyébb is. A könyvből készült film sem kötött le. Hát ez most ne jött be, pedig Rejtőt szeretem, de ez annyira érthetetlen baromság volt nekem, hogy lehet azért nem tetszett.
Pocsai Zsanett véleménye:
Körülbelül ezer éve olvastam először ezt a könyvet, még egészen kis koromban, és bár a tri(penta)lógia többi tagja sem kerülhette el a sorsát; mégis ez az első rész hagyta bennem a legmélyebb nyomot… Talán, ahogy mondják, azért, mert az első az igazi? Ki tudja… Az angol – némileg abszurd – humor kiváló példája Doulas Adams könyve, nekem igen nagyfokú rokonságot mutat Terry Pratchett stílusával. Akinek ez tetszett tegyen egy próbát valamelyik Korongvilág regénnyel is!
Zsaklin Jády véleménye:
Ezt a könyvet vagy az első oldalak elolvasása után leteszi az ember, vagy alig várja, hogy végigolvassa. A filmet még nem láttam, de ezután mindenképpen azt is meg fogom nézni! A történet és a cselekvés leírása is egyedi, stílusos, utánozhatatlan! Ja, és 42 vagyok épp!!!
Sárkány Eszter véleménye:
Ford a történet elején Arthur Dent nevű barátját keresi fel islingtoni otthonában, hogy figyelmeztesse őt a közelgő világvégére, azonban barátja éppen a háza előtt fekszik a földön fürdőköpenyben egy nagy, sárga buldózer előtt, hogy megakadályozza otthona lerombolását, ami egy tervezett gyorsforgalmi út útvonalában fekszik. Ford ráveszi a dózerolást felügyelő Mr. Prossert, hogy feküdjön egy félórára a sárba Arthur helyett, amíg ő és barátja elugranak a Ló és Lovász nevű közeli ivóba, ahol Ford elmeséli, a vogonok a Föld felé közelednek, hogy elpusztítsák, mert a bolygó egy új hiperűrsztráda útvonalában áll. Ford és Arthur űrhajóstoppal menekül el, éppen a kipusztításukra érkező vogon hajóra kerülnek. A hajó kapitánya, Prostatikus Vogon Jeltz kegyetlenül megkínozza őket egyik verse előadásával, majd kidobják őket az űrbe. Szerencséjükre Zaphod Beeblebroxnak, Ford másod-unokatestvérének valószínűtlenségi hajtóművel működő Arany Szív nevű (lopott) űrhajója az utolsó pillanatban felveszi őket. Itt találkoznak össze Zaphoddal, Trilliannel és Marvinnal.
Banzi Réka véleménye:
Mit is írhatnék? Ez a leges legkedvencebb könyvem az összes közül (nemhiába van 42-es tetoválásom ;-) ) Először a filmet láttam még 13 éves koromban, de azonnal el akartam olvasni a könyveket is- már akkor is menthetetlen könyvmoly voltam. A könyv méginkább tetszett, mint a film, a karakterek sokkal kidolgozottabbak, valóságosabbak. Szerintem a gyerekeimnek is ezt fogom majd felolvasni esti mese gyanánt. Jó szórakozást hozzá, és ne essetek pánikba :-)
Gintli Júlia véleménye:
Douglas Adams trilógiája (öt kötetben) nagy kedvencem! Többször is elolvastam már, és a szórakozást cseppet sem kisebbíti, hogy már ismerem a történetet... Arthuron és Ford Prefecten kívül különösen a szívemhez nőtt Marvin, a paranoid android... és persze a Galaxis Útikalauz óta tudjuk, hogy az élet értelme: 42... :)
Gintli Júlia véleménye:
Douglas Adams trilógiája (öt kötetben) nagy kedvencem! Többször is elolvastam már, és a szórakozást cseppet sem kisebbíti, hogy már ismerem a történetet... Arthuron és Ford Prefecten kívül különösen a szívemhez nőtt Marvin, a paranoid android... és persze a Galaxis Útikalauz óta tudjuk, hogy az élet értelme: 42... :)
Forgon Veronika véleménye:
Sokáig kerestem a trilógiának valót. Valahogy nem állt össze nekem, hogy trilógia 5 részben, de a végén megértettem a miértjét. Az egyetemen csillagászat hallgató vagyok, így mint "szakmabeli" rettenetesen élveztem. Imádom a humorát is és a karaktereket is. A könyvkihívásom egyik legjobb választása volt. Biztos vagyok benne, hogy többször elő fogom venni. És kösz a halakat!
I-Tar Szabina véleménye:
Az első gondolatom az volt erről a könyvről, hogy ez mekkora hülyeség. Nagyon-nagyon vicces, sokszor hangosan röhögtem fel az olvasása közben, de akkor is hülyeség, méghozzá azért, mert rengeteg helyen egy kukkot nem értettem belőle és a cselekmény is eléggé összekuszált. Viszont a maga nemében szerintem egyedülálló a könyv és van benne valami mélyebb kritikai felhang is. A szereplők közül egyértelműen a Földlakó Arthur a legszimpatikusabb, aki a Föld elpusztítása után megmenekül és belecsöppen egy olyan galaktikus világba, aminek a létezéséről álmodni sem mert...
Paller Péter véleménye:
Egy zseniális könyv melyben az író a fő történetben rengeteg apró epizódon keresztül tart görbetükröt a társadalmunk elé. Épp ezért amikor először olvastam eltartott vagy 2évig mert minden sokkoló kritikán elgondolkodtam pár napot. Igazából egy-két évente újraszoktam olvasni.
K Zsuzsi véleménye:
Nehezen szántam rá magamat, valamiért épp nem volt kedvem ilyen hosszú olvasnivalóhoz. Aztán elkezdtem, és nem jött át az egész. Aztán eljött a pillanat, amikor mégis. És onnantól kezdve nem bírtam abbahagyni. Biztos, hogy ez az ember nem volt normális, de eszméletlenül jófej lehetett, ennyi baromság nem tudom, hogy tud kijönni valakinek a fejéből, pláne ilyen töményen. :D Ráadásul nem is üres a sok baromság, hanem van is mögötte valami. Na szóval a lényeg, hogy nagyon tetszett. Meg valahogy olyan "többször olvasós" jellege van, és van egy olyan megérzésem, hogy ez így is lesz.
Méry-Wolf Emőke véleménye:
Öt részből áll a kötet (Galaxis Útkikalauz stopposoknak; Vendéglő a világ végén; Az élet, a világmindenség, meg minden; Viszlát, és kösz a halakat!; Jobbára ártalmatlan) , de remélem belefér a trilógia kategóriába. :) Számomra szórakoztató olvasmány, sokat nevetgéltem a képtelen szituációkon, zseniális leírásokon. Az első két részt korábban is olvastam már, de így összefűzve még soha. Az élet, a világmindenség, meg minden kicsit kevésbé tetszett, a Jobbára ártalmatlan viszont annál jobban. A sok képtelen karakter közül a kedvencem Wowbagger, a Végtelenül Meghosszabbított lett, aki úgy dönt, hogy egyenként az univerzumban mindenkit sértegetni fog. ABC sorrendben.
Gabriella Korsós véleménye:
Örök kedvenc ez a könyv, az első magyar kiadás van meg (hála a szintén sci-fi rajongó apámnak) és már családi szinten szó szerint rongyosra lett olvasva. Persze...fárasztó, és persze...abszurd. De zseniális ahogy Adams a tengernyi hülyeség közé képes becserkészni a filozófiát. Ajánlom mindenkinek.
Markó Júlia véleménye:
Azt hiszem ez a könyv megér egy másodszori olvasást is. Nekem legalább is, mivel azt hiszem vannak olyan részletei és összefüggései melyeket elsőre nem sikerült teljes egészében megértenem. Mindazon által szórakoztató könyv, tele sok elgondolkodtató összefüggéssel és filozófiai feltevéssel az Univerzummal kapcsolatban. Ha lenne egy ilyen útikalauzom, biztosan nekivágnék a Galaxisnak.
Korcsek Beatrix véleménye:
Már nagyon régóta megvolt a családi könyvpolcon, de eddig nem vitt rá a lélek, hogy elolvassam. Több ismerősömnek is a kedvenc könyve, többször is elolvasták, így gondoltam megpróbálom.
Most én is nagyon gyorsan kiolvastam, mert túl akartam lenni rajta. Nem igazán fogott meg. Sajnos ez nem az én műfajom.
Nagy Ferenc véleménye:
Egyértelműen ki kell jelentenem, hogy ez a legkedvencebb sorozatom. Már rég túl vagyok a 42. olvasáson… sőt azon is, hogy számoljam, hányszor olvastam. Egyszerűen beszippant a történet. Douglas Adams sajátságosan agyzsibbasztó humorával fűszrezve bepillantást nyerhetük a Földről akaratán kívül kalandonzni induló Arthur Dent életébe.
A karakterek jól kidolgozottak, egy-két mellékszereplőt szinte ugyanúgy megkedveltem benne, mint a főszerplőket (Pl.: Agg Trassbarg, vagy Agradzsag). Lényeg a lényeg… Ez egy remek vígjáték és amit megtanultam belőle, hogy mindig tudom, hol a törülközőm.
Taksonyi Orsolya véleménye:
Érdekes, vicces, fárasztó. Ezekkel jellemezném, helyenként csak úgy faltam a betűket, néhol meg elegem volt belőle. Fontos, hogy NE ESS PÁNIKBA!, mindig legyen nálad törölköző, és 42! Douglas Adams tuti valami hasadt elme volt, mert épp ésszel ilyet kitalálni szerintem lehetetlen, de az egyik kedvenc könyvem lett. Megérte elolvasni!!
Szalai Emese véleménye:
Hát ezen a könyvön röhögnöm kellett! Annyira abszurd volt az egész, hogy végig röhögtem az egészet! Nem viccelek, az egészet! Jó volt, élveztem az eseményeket, a sztorit. Gratulálok a fordítónak is, nagyon jó lett! De egy üzenetet átadnék az olvasóknak: MINDIG LEGYEN NÁLATOK TÖRÜLKÖZŐ!!! :-)
Dekany Dora véleménye:
Kemény meló volt elolvasni ezt a könyvet, és bár régen terveztem már, minden oldalával meg kellett birkóznom... Egyébként szeretem az angol humort, de ez nagyon elvont. Nehéz elhinnem, hogy ekkora rajongó tábora van.
OK, azt el kell ismerni, hogy volt benne egy-két jó poén, de sajnos mérlegre téve ezért nem éri meg elolvasni... sajnálom.
Nagy Dorina véleménye:
Tényleg szórakoztató könyv, kimeríti a semmi sem lehetetlen fogalmát. Persze más, mint amit amúgy olvasni szoktam, nem annyira a történetéért szeretem, hanem inkább az apró mozzanatok, vicces szituációk, és fárasztóan fantasztikus/fantasztikusan fárasztó okfejtések végtelen sorozata az ami miatt nanagyon jó.
Szilágyi Krisztina véleménye:
A legrosszabb könyv amit mostanában olvastam... Rengeteget olvasok, szinte minden műfajból van kedvencem, de ezt besorolni sem tudnám. Erőltetett, unalmas.... Nem is értem, hogy lehetett kultusz könyv belőle....
Cserepes Eleonóra véleménye:
Egy trilógia 5 részben :) mindegyik vicces számomra, sajátos stílusban megírva. Már másodszor olvastam el így egyben az egészet, számomra kikapcsolódást nyújt ez a "tudományos fantasztikus" könyv, mindenkinek el kell olvasnia :) szenzációs találmányok vannak benne és megtudhattuk a végső választ is: 42 :)
Körtvélyesi Erika véleménye:
Nagyon vicces könyv, és érdekes volt. Azóta tudom, hogy miért legyen nálam mindig törölköző, és miért nem szerencsés a csütörtök. Érdekes volt, hogy a Föld hol elpusztult, hol pedig újra létezett, az időutazás mindig is érdekes egy fantasztikus regényben. A bolygók bemutatása, és az útikalauz szerkesztése humoros. Arthur Dent és Ford Perfect kalandjai érdekes véget érnek a könyv végén...
Sáfár Józsefné véleménye:
Lehet, hogy már túl öreg vagyok az ilyen dolgokhoz, nekem annyira nem jött be. Legjobban a 4. rész: Viszlát, és kösz a halakat! c. tetszett, ott legalább történt valami életszerű is. A vége is elég jó, a többi viszont kissé kaotikus. Hol itt vagyunk a világmindenségben, hol ott kissé követhetetlen. Most legalább ilyet is olvastam.
Szekeres Sándor véleménye:
Nagyon-nagyon tetszett. Rengeteget nevettem, de úgy gondolom, hogy a végére kicsit belassul az egész történet és a poénok sem olyan ütősek, mint az elején. A film régi nagy kedvencem, de közelében sincs a könyvnek. Főleg Marvint imádtam.