ADATLAP
Gazdag ember, szegény ember
Shaw regénye igazi sikerkönyv, mely egy szegény amerikai család életét mutatja be közvetlenül a második világháború utáni két évtizedben. Három főhőse van, a Jordache család gyermekei, akik egy New York melletti kisvárosban, egy szegényes pékműhely fölötti lakásból indulnak el a felnőtt életbe. A szülők - az első világháborúban megrokkant, Németországból emigrált pék és az amerikai árvaházban felnőtt sérült lelkű anya - mindketten érzelemszegény, korlátolt emberek. Az örökös veszekedéstől és panaszkodástól visszhangzó ház egyetlen útravalója a gyerekek számára a pékműhelyben éjszakákon át verejtékező apa becsületességének sajátos törvénye és a megkínzott, egoista anya taszító magatartása....
Sipos Angéla véleménye:
Nagybetűs családregény, igazán jó karakterekkel, fordulatos történettel. Nagyon tetszett, jó volt elmerülni a három testvér szövevényes életébe. Egyszer biztos elolvasom a második részét is, mert érdekel a folytatása.
Molnár Krisztina véleménye:
Érdekes könyv, ami egy tipikus amerikai munkás család sorság mutatja be, a szülők és a három gyermek életén keresztül. A szülői házban zajló élettel ismerkedünk meg először, majd láthatjuk, hogy a különös módon „kirepülő” gyerekek sorsa hogyan alakul. Mindenki teljesen eltérő jellem és sokszor meghökkentően, olykor kiszámíthatóan alakul a sorsuk, melyet felváltva mutat és persze össze is fonódnak időnként. Nekem tetszett, jó olvasmány, de az utolsó tíz oldalt kihagytam volna, túl szomorú……….
Véletlenül tudtam meg, hogy van folytatása is. Mindenképp el kell olvasni azt is, szerintem az még jobb könyv.
Bogdányi Réka véleménye:
Azt hittem, nem fog tetszeni, de imádtam. Hamar befejeztem. Egyedül annyi zavart, hogy az egyik fiú, Rudy, egyáltalán nem fogott meg. Nem tetszett az a fajta stílus, amit megtestesített. Bár tény, hogy minden karakter rendkívül kidolgozott volt. Annak ellenére, hogy nagyon hosszú volt, nem tudtam megunni.