ADATLAP
Gimnazisták
Megtörtént-e mindez valójában? – ezzel a kérdéssel teszi le ezt a bűbájos könyvet sok fiatal olvasó. Szervezett hadjárat, sőt „totális háború" a macskák megmentésére, a testes Nagy Főnök példátlan tekintélye és Daniela, a félelmetes amazon titokzatos tanyája, éjszakai kaland a festékes vödrökkel és ádáz futballmérkőzés a hatodikosokkal, az erdei iskolások vasfegyelme tanulásban, játékban, csínyekben, és a sötét „knötzingisták" ármánykodása –, vajon nem írói túlzás-e csupán s talán nem egyéb a célja, mint hogy a könyvet érdekesebbé, vonzóbbá tegye?...
Tótin Viktória véleménye:
A történet egy nem mindennapi gimnáziumban, egy erdei iskolában játszódik. Főhősei, az ötödikesek, példátlan összefogásban, összetartozásban élték mindennapjaikat, tanultak, játszottak. Az erdei gimnázium önmagában különcnek számított, s környező városok vezetői nem látták szívesen.
A történetben a kisváros vezetősége anyagi okokból ki akarták irtani az összes macskát és szabadon kóborló kutyákat, ezek megmentésére indult az ötödik osztály, melynek végén, nagy véres csata árán, megmentették az állatokat.
A különösnek mondható, nem épen átlagos gimnáziumi történetben azért megjelenik az átlag iskolások problémái is: a szerelem, a kiközösítés, a klikkesedés.
„Szegény Pocoknak megint nehéz napjai következtek. Beszéltek ugyan vele, még csak azt sem lehetne mondani, hogy barátságtalanok lettek volna hozzá, de úgy érezte magát, mintha valahonnan messziről, a Síriusról került volna közéjük, mintha nem lenne és soha nem lehetne olyan igazi ötödikes, mint ők."