ADATLAP
Guy de Maupassant Bel Ami a szépfiú
Georges Duroy leszerelt őrmester mindössze néhány frankkal a zsebében érkezik Párizsba. Egykori bajtársa szerez számára állást egy helyi lapnál. Ifjú hősünknek nincs különösebb tapasztalata a tollforgatás terén, ezért eleinte barátjának felesége, Madeleine segít rajta. Ám nem ő az egyetlen nő, akinek a rendkívül ambíciózus és nem kevésbé vonzó Georges igénybe veszi a segítségét. A férfi hamar felismeri ugyanis, hogy az érvényesülés legegyszerűbb útja Párizsban a női szalonokon - esetenként hálószobákon - keresztül vezet. Ezzel egy nem mindennapi karriertörténet veszi kezdetét, melyet a szerző csípős iróniával és érzéki megjelenítő erővel mutat be. Sokan úgy tartják, ez Maupassant legteljesebb regénye, melyben leginkább megmutatkozik páratlan társadalom- és lélekábrázoló képessége, éles szatírája. A regényt többször is megfilmesítették már világszerte. A legújabb filmváltozat az Alkonyat-sagával ismertté vált Robert Pattinson főszereplésével készült, és egyes jeleneteit Budapesten forgatták...
Farkas Csilla véleménye:
Főhősünk számára a történet vége a teljes siker, a katarzis mégis elmarad. Lehangoló, hogy nincs igazi érték, mindenki csalfa, számító. A kiégettség sugárzik belőle. A szívén át mindenki manipulálható? Az élet értelme a szerelem, a pénz, az elismerés? Erre keresi a választ és az utóbbi kettő mellé teszi le a voksot.
Járfás Vivien véleménye:
Nem is tudom mit kéne írnom erről a könyvről. Kezdetben érdekes volt, hogyan csavarja el a nők fejét anélkül, hogy azok tudomást szereznének egymásról, valamint hogy miképp használja ki főszereplőnk helyzetét. De az állandó hódítások egy idő után untatják az embert. A társadalomról alkotott kép és az erkölcs hiányának kritikája viszont tetszett.
Frányó Kriszta véleménye:
Idejét sem tudom, mióta szerepel az "Ezt el kell olvasnom" listámon, de valahogy mindig jött egy olyan könyv, amit elé kellett helyeznem. Most viszont csak sor került rá - szeretem az ilyen "boldog békeidők" hangulatot megidéző történeteket. Duroy meg egy jó nagy mocsok:)
Szabó Diána Nóra véleménye:
Ami nagyon tetszett a könyvben az, hogy egy részletes társadalomképet is ad. Emellet izgalmas, fordulatokkal teli és lebilincselő. A szereplők jellemét, illetve lelki fejlődését pedig kitűnően ábrázolja az író.

Maupassant stílusa nem engedi letenni a könyvet, egyszerűen gördülékeny, tele apróbb és kevésbé apróbb humorbonbonokkal.

A szerelmi történetek több szálon futnak, további pikantériát adva ezzel a történetnek.