ADATLAP
Gyér világ
Az 1962-ben megjelent Gyér világ Nabokov talán legtökéletesebb alkotása, a XX. századi világirodalom egyik csúcsteljesítménye. Egy megrázó költemény és a hozzá írt kommentárok alkotják a regényt, amely egy nagy költő, John Shade utolsó művének és halálának, és egy király száműzetésének történetét meséli el.
John Shade 999 soros költeménye önmagában is remekmű: lányának öngyilkossága ihlette a halállal és a túlvilággal való kegyetlen szembenézést, amelyben az életöröm és az élet tragikuma szikrázik össze a nagy kérdéssel: "mily hajnal, mily élet/Várja a síron túl, minő ítélet?"
A költő halála után "barátja", a rejtélyes Charles Kinbote veszi magához a kéziratot, ellátja kommentárokkal, s gondoskodik a kiadásról -ám ezekből a kommentárokból legfőképpen a Zembla nevű ország királyának, Kedvelt Károlynak a története kerekedik ki: Zemblán forradalom tört ki, sokáig palotájában tartották fogva a királyt, akinek kalandos körülmények között sikerült elmenekülnie, ám az ország új urai egy titkos ügynököt bíznak meg az elpusztításával...
Valójában milyen kapcsolat fűzi össze a költeményt és a kommentárokat? És a költőt Kinbote-tal? És ki a gyilkos? Sőt: ki a szerző? Shade alkotja meg a zemblán király alakját, vagy az emigrációba és inkognitóba kényszerített zseniális király írja a költeményt is?
Annyi biztosan mondható, hogy e talányos műben Nabokov saját életének legnagyobb traumáit dolgozta fel: hogy a bolsevik forradalom miatt el kellett menekülnie hazájából, s hogy a család emigrálása után apját, a liberális politikust 1922-ben Berlinben orosz monarchisták agyonlőtték....
Szántó-Jávor Adrienn véleménye:
Nem igazán tudok mit írni róla, biztos, hogy még egyszer el kell majd olvasnom. A Lolita valahogy érthetőbb volt számomra és jobban is tetszett. Először nem is tudtam, hogyan fogjak hozzá az olvasáshoz, az előszó után a kommentárt olvastam el és csak utána a verses művet. Érdekes volt így olvasni. Aztán a végére kicsit tisztább lett a kép. Szerencsére volt ebben is kis humor, Gradus bélproblémái, pont a célpont megtalálásakor. Szerettem olvasni Zemblán világáról, a király szökéséről, Shade életéről, de bevallom elvesztem a sok irodalmi utalás között. Sejteni lehetett, hogy ki volt Kedvelt Károly, viszont nem számítottam arra, hogy Shade élete így ér véget, ez meglepetés volt. Nem lett kedvenc, de egy újabb olvasás biztos jót fog tenni, mert Nabokov stílusa tetszik, csak lehet még én nem értem meg ehhez a könyvhöz.