ADATLAP
Gyilkosság az Orient Expresszen
Hercule Poirot-t, a híres magándetektívet egy sürgős ügy Isztambulból Angliába szólítja. Az Orient expresszen már nincs szabad hely, ám a vasúttársaság tulajdonosa elintézi, hogy Poirot mégis fülkét kapjon a szerelvényen. Az utasok egyike felismeri őt és csinos summát kilátásba helyezve felkéri, járjon utána, ki ír neki fenyegető leveleket. A detektívnek nem szimpatikus a nyers modorú amerikai, ezért elutasítja az ajánlatot. A férfit másnap holtan találják a fülkéjében. Poirot-nak minden ravaszságára szüksége van ahhoz, hogy időben megoldja az ügyet, hiszen a hótorlasz miatt veszteglő vonat hamarosan elindulhat a következő állomásra, ahol a hatóságoknak jelenteni kell a bűntényt…
...
Borcsa Ferenc véleménye:
Egyik legismertebb Poirot történet és nem is ok nélkül. AC nagyon zseniálisat alkotott ezzel a krimivel. A mindig zseniális Poiro-t is próbára teszi az eseménysorozat. A könyvet ajánlom mindenkinek és nem a filmet, abban egészen másra koncentrálnak a rendezők.
Kapitány Zita véleménye:
Gyorsan el akartam olvasni a film előtt, hát nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan fog menni. Egy nap alatt kiolvastam, magába szívott az biztos. A vége felé kb úgy éreztem magam, mint egy szappanoperában, de aztán a vége mindent megmagyarázott, és tetszett is a befejezés :-) Kíváncsian várom a filmet.
Garai Dóra véleménye:
Egyik kedvenc könyvem. Soha nem elég belőle, mindig újra és újra elolvasom. Agatha Christie mondhatni egyedi regénye a végkifejlet miatt; a nyomozás részletessége, a sok nemzetiség szerepeltetése, Poirot zsenialitása, a hangulat átadása, mind magával ragadóvá teszik ezt a regényt. Nagyon hamar elolvasható, már nagyon várom a történet alapján készült filmet.
Herczegné Bagi Szilvia véleménye:
Annyira felemás érzéseim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban. Imádom a történetet, igazi csavaros és bonyolult. Poirot kitesz magáért és persze mindenre rájön és megfejti a rejtélyt még külső segítség nélkül is.
De a vége… Lezárni azzal az egy mondattal… nem tudok vele megbékélni még második olvasatra sem.
Aki látta a filmet, annak is ajánlom, hogy olvassa el ezt az Agatha Christie regényt, mert a forgatókönyvíró nem volt teljesen szöveghű, így 2 történetünk lehet a híres Orient Expresszről.
Czine Vanda véleménye:
Hercule Poirot egyik leghíresebb nyomozását feldolgozó történet a Gyilkosság az Orient expresszen. Egy gondosan eltervezett gyilkosság részleteire derül fény, ami végül mégsem teljesült a tervek szerint. Akármilyen tökéletes gyilkosságra is törekedtek az Orient expresszen, az mégsem fogott ki Poirot lenyűgöző detektív képességein.
A történet egy megdöbbentő és számomra nem várt fordulattal zárult, de ugyanakkor megértően, mosolyogva és elfogadóan zártam be a könyvet az utolsó szót követően.
Somogyi Zsuzsanna véleménye:
Többször láttam már a filmet, de ez se tántorított el, hogy elolvassam. A könyvben máshogy történtek a dolgok, a karakterek más arcot kaptak, így szinte egy teljesen új művet olvashattam végig. Érdekes volt, figyelni,, hogy Poirot hogyan jut el arra a végkövetkeztetésre, amivel én már az első sorok óta tisztában vagyok.
Sike Judit véleménye:
A filmet már többször láttam gyerekkoromban, de a könyvet még egyszer sem olvastam. Most viszont kezembe vettem, de sajnos egy pár oldal után beugrott, hogy ki a gyilkos. Ennek ellenére izgalmas volt végigolvasni, hogyan következteti ki a végső megoldást a belga detektív.
Szoóh Gabriella véleménye:
Nem sűrűn olvasok krimit, így nincs is összehasonlítási alapom. A stílus könnyen emészthető, nincs mellébeszélés, tényszerű, ugyanakkor a sok információ megkövetel némi emlékezőtehetséget és figyelmet. A megoldás szerintem merőben újszerű és furfangos, erre senki nem gondolna. Külön örömöt jelent, hogy a magyarok is képviseltetve vannak.
Bódi Ági véleménye:
A gimiben olvastam, de szerencsére csak az alapszituációra emlékeztem, a megoldásra nem. Nagyon jó volt újra feleleveníteni, hogy miért is olvastam annyi Agatha Christie-t anno. Általában nem szeretem az ilyen szófordulatokat, de Agatha Christie tényleg a krimi koronázatlan királynője.
Tóth Márta véleménye:
Agatha Christitől nem először olvastam, és meg kell mondanom jobban tetszett mint amit először olvastam el.:)
Izgalmakkal és fordulatokkal teli könyv, amely néha megmosolyogtat és elgondolkoztat.
Fantasztikus volt, a végén felkiáltottam hogy ez most komoly most tényleg? Aztán rá is jöttem hogy igen, ezt eddig és tudtam de mégsem tulajdonítottam neki komolyabb jelentőséget :D
Imádtam! :D
Romanyuk Zsofia véleménye:
Mindeddig a kedvenc Agatha Christie könyvem. Először történt, hogy nem találtam ki a gyilkost, bár néhány sejtésem azért beigazolódott. Külön érdekesség a magyar szál a történetben. Kezdő és haladó krimiolvasóknak egyaránt ajánlom.
Kolozsi Etelka véleménye:
Agatha Christie és az ő csodálatosan bonyolult logikával felépített történetei, egyediek és megismételhetetlenek. Már a bűntény megtörténte előtt gyanússá tesz néhány szereplőt, és amikor az olvasó azt gondolná, hogy egyértelmű ki a gyilkos, egy olyat csavar a történeten ami elképeszt és lenyűgöz. A mindig makulátlanul elegáns és kimért Poirot szenvedélye a bűntények megoldása, akárcsak megalkotójának Agatha Christeinek. Tárgyilagos, lényegretörő, minden apró jelentéktelennek tűnő részletet képes észbentartani, és a megfelelő pillanatban a helyére illeszteni a történetben.
A könyv olvastatja magát. Nem tudtam letenni, amíg Hercule Poirot fel nem vázolta a gyilkosság két lehetséges megoldását. :)
Fábián Viktória véleménye:
Ez volt az első Agatha Christie könyv amit olvastam és nagyon megszerettem, hogy olyan, mint egy logikai fejtörő. Elgondolkodtat és mindig új szemszögből közelíti meg a történéseket. Mikor elkezdtem olvasni nem tudtam lerakni, amíg nem derült ki, hogy mi a vége...
Jákob Klára véleménye:
Nagyon tetszett, mert tényleg a legutolsó pillanatban áll össze a kép... Nagyon bejön az Öreg Hölgy stílusa, két hét alatt három könyvét faltam fel, és már vadászom a következőket...
K Zsuzsi véleménye:
El is feledkeztem Agatha Christieről, bár fogalmam sincs, hogy tehettem. :) Most, hogy véletlenül elém került, rájöttem, hogy muszáj még olvasnom tőle. Egyszerűen zseniális. Nem mintha ezt bárkinek magyarázni kéne.. :) Ennek a történetnek pedig különösen tetszik a megoldása.
Szokol Enikő véleménye:
Imádtam, de majd megőrültem hogy nem tudom ki a gyilkos. Stílusosan vonaton, utazás közben kezdtem el olvasni, és a kalauz nagyon nézte, lehet rossz ómennek gondolta :D Eddig Poirot-t annyira nem kedveltem, de itt nagyon meggyűző volt.
NAGY Sándorné Marika véleménye:
Agatha Christie állítólag akkor írta a legjobb krimiket, amikor mosogatnia kellett, hiszen azt utálta. Ilyenkor ölni tudott volna. Vajon ez a mű is akkor készült?
A történet nagyon logikusan, pontosan van felépítve, tetszett Hercule Poirot fejtegetése, a lélektani megközelítés és a végén eléggé meglepett. Már a könyv elejétől fogva gyanúsnak tartottam két szereplőt, aztán ahogy bonyolódott a történet egyre többet, de ami igazából történt arra nem számítottam .
S B véleménye:
Tipikusan az a könyv, ami olvastatja magát. Nagyon rövidnek tűnt, de egyszerűen minden benne van: fokozatosan kapunk újabb és újabb információkat, mindent a maga helyén és idejében. A vége egészen váratlanul ért, az utolsó oldalakig el nem tudtam képzelni, hogyan fogja Poirot kibogozni ezt a kusza ügyet. Érdemes elolvasni!
Nemeth Monika véleménye:
Korábban csak az Agatha Christie műveiből készült filmek varázsoltak el,ám egy ideje elkezdtem elolvasni -a filmen már látott-történeteket.
Mint már annyiszor most is rájöttem: a könyv az igazi:)
A 'Gyilkosság az Orient expresszen' c. regény is remek olvasmány,s annak ellenére,hogy már tudtam a megoldást,mégis végig izgalmas és érdekes volt.
Érdemes volt könyv formájában is elolvasni!
Antal Regina véleménye:
Nekirugaszkodtam, mert 10 éve olvastam először A.C-től és akkor nem tetszett. Most sem, de végigküzdöttem. Nem tetszett, nem szeretem az ilyen krimiket, de jobb így ezt mondani, hogy mégis megpróbáltam.
Böröczky Enikő véleménye:
Második kedvenc Agatha Christie könyvem lett és most sem csalódtam az írónőben. Ismét rejtve maradt(ak) a történet végéig a tettes(ek) neve, és az újabb bizonyítékok, újabb fordulatokat hoztak.
Mindenkinek ajánlom a könyv elolvasását! Aki olvasott Agatha Christie-t, annak ez is tetszeni fog, aki még nem ismerkedett meg az írónővel, annak meg egy jó kezdés!
Beáta Nagy véleménye:
Mindenki hazudik! – mondja Dr. House, és Poirot. Bár, szerintem nem csak ebben a könyvben hazudnak Agatha Christie szereplői, hanem a többi történetben is. Nem igazán lehet egy szórakoztató krimiről nagy volumenű dolgokat írni, elolvasod, leköt, kikapcsol és jóccakát. Tetszett a könyv szerkesztése, ám a végkifejlett felé néhol elkalandoztam a sorok között (talán nem kellett volna filmet néznem közben). Szeretem a vonatokat..
Guba Dóra véleménye:
Szerencsére. még egy filmes adaptációját sem láttam, más különben elég unalmas lett volna. Nehéz letenni, mert az ember oldalát böki a kíváncsiság. A 3. fejezetben lehet sejteni, hogy ekkora véletlenek nincsenek és ötletelünk, hogy akkor hogyan, de a végkifejletre nem számítottam.
Marxer Vivien Edina véleménye:
Ezelőtt mindössze egy Agatha Christie művet olvastam el, ezért úgy döntöttem, hogy épp itt az ideje behoznom a lemaradásomat, és mivel mással kezdhettem volna a pótlást, mint a méltán népszerű "Gyilkosság az Orient Expresszen"-nel?
Hortobágyi Béla véleménye:
Eddig csak pár filmes feldolgozásban láttam...de érdemes volt könyv formájában is elolvasni! sok részlet jobban kidolgozott és érdekesebb mint filmben!
asszem több krimit kéne olvasnom....eddig nem igen szerettem őket..de ez jóféle:D
k p véleménye:
Klasszikus krimi, a megszokott stílusban. Kellemes kikapcsolódást biztosító regény. A történet kevésbé banális, érdekfeszítő formába öntve. Nem lehet kitalálni a végét, bár vannak benne olyan részek, amik zavaróak. Pl. amikor kiderül ki is az áldozat valójában. Számomra nem volt eléggé meggyőző hogyan került a képbe Cassetti. Legalábbis úgy éreztem hiányos az okfejtés, bár logikai hibára nem bukkantam! :)
Kármán Emese véleménye:
Már több Agatha Christie könyvet is olvastam, és szeretem az írónő stílusát. Már régóta el akartam olvasni ezt a könyvet, hiszen ez az egyik legismertebb Poirot-regény. Nekem is tetszett a magyar vonatkozás, persze most is gyanakodtam bizonyos szereplőkre, se az, hogy mindenki érintett legyen, eszembe sem jutott volna :) És kivételesen nem a kertész a gyilkos
Horváth Lajosné véleménye:
Agatha Christie ezzel a könyvvel újra felrúgta a krimi kliséit. Az, hogy az összes szereplő gyilkos, tényleg valami egész döbbenetes ötlet. Fura, ahogy egyre több szereplőről derül ki, hogy köze van a szerencsétlen családhoz, és igazán méltányos, hogy futni hagyja a kis Daisy Armstrong gyilkosának megtorlóit. A magyar vonatkozás pedig külön érdekessé teszi ezt a regényt, igazán romantikus, fooróvérű népként láttatja a magyarokat.
dr. Molnár Zsuzsanna véleménye:
Agatha Christie egyik legizgalmasabb műve, melyet több változatban is megfilmesítettek. Hercule Poirot Isztambulból hazafelé a vasúttársaság igazgatója jóvoltából mégis feljut a bűntény helyszínéül szolgáló Orient Expresszre, nem kis feltörést okozva ezzel a gyilkosoknak. Mire a vonat a hó miatti vesztegelés után végre újból elindul, detektívünk már megfejtette a rejtélyes gyilkosságot, mely aztán örökre titok marad.
Maksai Ági véleménye:
Agatha Christie-től eddig a Tíz kicsi négert olvastam és az nagyon tetszett, mert a végén tényleg érdekes volt a megoldás. Emiatt gondoltam elolvasom ezt is, még filmen sem láttam annak idején, így nem tudtam a végét. Viszont ez a történet annyira nem kapott meg. Volt pár érdekes fordulat, logikus volt és szépen összeállt, de voltak helyek, ahol mintha csak éppen jól tippelt volna és a végén a nagy leleplezés sem volt olyan meglepő.. Kár.