ADATLAP
Háború és béke
Tolsztoj két (külön-külön is sok ágú) szálból szőtte hatalmas regényét. Az egyik Rosztov gróf, Bolkonszkij herceg és több más család öregjeinek és fiataljainak regénye, mely híven tükrözi az orosz nemesség életét I. Sándor cár korában.
A regény másik szála az 1812-es napóleoni hadjárat leglényegesebb cselekményeinek története. Bemutatja azt az igazságos védelmi háborút, amelyet az orosz nép, hallatlan szenvedések közepette, diadalmasan vívott meg a betolakodók ellen. Valóságos eposz ez, melynek hőse maga a nép.
A regény ezernyi epizódjában rengeteg ember jelenik meg előttünk, de Tolsztoj jellemábrázoló ereje valamennyit elevenné s feledhetetlenné teszi. Mindenütt meglátja és megmutatja azt, ami általános érvényű. Ezért él és hat ez a csodás regény örökké, és minden kor számára van mondanivalója....
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Régóta tervben volt, hogy elolvasom. Kicsit féltem tőle, de szerencsére pozitív véleményem van. Nem véletlenül klasszikus, indokolt minden oldal, nem rövidíteném egy sorral sem. Talán tényleg bölcs dolog volt várni, nehéz lett volna korábban. Egy zavaró tényező volt, a sok francia szöveg, tényleg sajnáltam, hogy nem beszélem a nyelvet. A karakterek nem voltak túlidealizálva és nem lehetett beosztani őket csak jókra és rosszakra. A történelmi háttér leírásait élveztem a legjobban.
Draskóczy Dániel véleménye:
A konyv sok resze, mind a karakterek, mind a tortenesek elkepesztoen jol, mesterien vannak leirva.
A konyv elkepeszto hossza indokolt, rengeteg mindenre ter ki.
A konyv felenel jarva egy ismerosomtol azt a velemenyt hallottam, hogy mindez nagyon jo, olyan, mint egy szappanopera. Ez az egy mondat egeszen megvaltoztatta a modot, ahogy a konyvre neztem: de mindez nem valtoztatta meg a velemenyem alapvetoen.
Orosz, realista, mestermu, amely a tortenelem es egy oriasszervezet, a hadsereg mukodeset es az emberi szenvedes egy fajtajat ujszeruen, hihetetlen elfogulatlansaggal es eredetiseggel kozeliti meg...
Vass Roland véleménye:
Szóval ezt a könyvet hagytam utoljára, hogy tényleg kihívás legyen a kihívás. Valójában nehezebbre számítottam, mint amilyen volt. Az igazi nehézséget a sok orosz név okozta, illetve, hogy tele van francia szöveggel. Nyugodtan meg lehetett volna húzni az egészet, és egy jó könyv is lehetett volna belőle. Minden esetre ezzel a könyvvel zárom a kihívást. Jó volt, rengeteg olyan könyvet olvastam el ennek köszönhetően, amit amúgy lehet, hogy a kezembe sem vettem volna. A legtöbb kategóriát igyekeztem nem megúszni, és kihasználni a lehetőséget, hogy most sok olyan könyvet elolvashatok, amire eddig nem szántam rá magam. Az 50 (52) könyv elolvasása után 17.757 oldalnál állt meg az elolvasott oldalak száma, ami kötetenként ~340 oldalas átlag. Köszönöm a lehetőséget, élmény volt. :)
Zimmermann Zita véleménye:
Tudtam, hogy ez egy terjedelmes könyv, de nem gondoltam, hogy ennyire. Nem ragadott meg túlságosan a történet, még egyszer nem állok majd neki, ez biztos, bár egyszer azért megérte elolvasni. A véleményem a könyvvel kapcsolatban hullámzóan alakult. Az első kötet nagyon vontatottan indult, meg is ijedtem, hogy fogom én ezt végigolvasni. Aztán a kötet vége felé kezdett érdekesebbé válni a történet, a második kötet is fenntartotta az érdeklődésemet, aztán a harmadik és negyedik kötet, amelyben a franciák oroszországi hadjáratáról szól, túl hosszú és néha elég borzalmas volt (mint a háborúk általában). Ami számomra negatívum volt és nem igazán értettem, hogy egyrészt miért használnak francia neveket és beszélnek franciául a szereplők, még akkor is, amikor a franciák éppen az országukra törnek. A másik Tolsztoj okoskodásai a történetírásról, véletlenről és a lángészről, amivel néha megszakította a történetet és megtöltötte az utolsó 40 oldalt. Az egész gondolatmenetnek számomra nem volt túl sok értelme, öncélú filozofálgatásnak tartottam, emiatt alig tudtam befejezni a regényt.
Mayer Klaudia véleménye:
A történet három család és egy magánszemély összefonódó életéről, szerelemről, bánatról, pénzről, kapzsiságról, Bezuhov gróf esetében az élet értelmének kereséséről szól. A történet másik fontos része a napóleoni háború és annak hatásai a vezérkarra, az ellenségre. A vége filozofálás.