ADATLAP
„Minden élet, akár a hópehely: távolról egyformának tűnik, de rejtélyes erők egyszerivé és megismételhetetlenné formálják” – vallja Orhan Pamuk legújabb művében. Megismerhetjük-e a mások szívében lakozó szeretetet és fájdalmat? Megérthetjük-e azokat, akik oly mély gyötrelmeket és oly sok csalódást éltek át, hogy elképzelni sem tudjuk?
Ezek a kérdések foglalkoztatják Kát, a költőt, amikor tíz év frankfurti távollét után, édesanyja temetésére hazatér Isztambulba. Elfogadja egy liberális lap felkérését, hogy oknyomozó riportot írjon a távoli Karsz városában zajló különös eseményekről. saját gyermekkori vágyainak a felidézése is vezérli: amint tudomást szerez róla, hogy elvált asszonyként ott él a gyönyörű Ipek, újra feltámadnak régen elfojtott érzések.Ka felkeresi a titokzatos öngyilkossági hullám áldozataként elhunyt fiatal lányok családtagjait és barátait, a helyi rendőrséget, az eseményeket megörökítő és megjósoló Határvárosi Hírlap szerkesztőjét, s közben lassan feltárul előtte a város valódi arca. Vallási és politikai viták mérgezik az emberek életét, a fennálló államhatalmi és a növekvő iszlám párt befolyása alatt vallási fanatikusok szállnak szembe az egyházi reformok híveivel. Ka épp a Nemzeti Színházban szavalja egyik költeményét, amikor fegyveres zavargás tör ki, és a nézőtéren életét veszti az iszlám egyházi középiskola néhány tanulója. A tragédia rettenetes események sorát indítja el: letartóztatások, üldöztetések, gyilkosságok követik egymást, sokan a kurd nacionalistákat okolják, többen pedig politikai tőkét próbálnak kovácsolni a forrongásból.

Pamuk Béke-díjjal jutalmazott író.
...
Onika-Szvath Szilvia véleménye:
Ezer éve megvan már ez a könyv, többször nekikezdtem,de sosem tudtam befejezni. A kihívás miatt újra elővettem,és átrágtam magam rajta. Továbbra sem a kedvencem, de örülök, hogy végre sikerült végigolvasni. :)
Mag Tünde véleménye:
Nem könnyű könyv, sok figyelmet igényelt az olvasása. A történet maga nem bonyolult, kesze-kusza kapcsolatokon keresztül világít rá az író, hogy a legvérmesebb politikai és vallási események mögött is az egyszerű, és könnyen megfogalmazható emberi érzések a mozgató rugók. Néhol tényleg emlékeztetett Gabriel García Márquez 100 év magányára, álomszerű, ismétlődő képeivel, a történetbe szőtt meséivel. Összességében szép könyv, érdemes volt elolvasni.