ADATLAP
Hőhullám Berlinben
A háború utáni évtizedek egyik legtöbbet vitatott, legizgalmasabb témáját választotta az ismert ausztrál írónő hazánkban is népszerű regényéhez. Egy ausztráliai lány néhány évvel a háború után házasságot köt egy német menekülttel, s tíz év múltán meglátogatják férje Németországban élő rokonait. A von Muhler család egyike Németország leggazdagabb, legbefolyásosabb famíliáinak, tagjai mindent megtesznek azért, hogy a hazalátogató fiút családjával együtt otthon tartsák. A családi légkör furcsaságaiból, a múlt visszatérő, vagy gondosan megőrzött emlékeiből lassan feltárulnak a család valódi érzései, gondolkodása. Mindig a náci Németország támaszai voltak és azóta is a német hódító törekvések légkörében és szellemében élnek. A családi tragédián, a boldog házasság válságán túl az írónő széles társadalmi körképet rajzol, politikai, lélektani elemzését adja a hatvanas évek Németországában élő embereknek, akikben a múlt szelleme más-más módon, de tovább él, nap mint nap kísért. A fiúban újra lejátszódnak gyermekkorának "élményei", az elvakult, fanatikus apa mindent és mindenkit feláldozó hatalmi törekvései, a háború során átélt események. Azok az indulatok, amelyek a békésnek látszó család életét szétdúlták, rávilágítanak a hidegháborús német társadalom belső problémáira.
...
Benkő Ella véleménye:
Nagy várakozással néztem az olvasás elé, de kicsit csalódtam, talán az időzítés nem volt jó. A Tisztgyár után olvasva, ami szintén háborús történet, valamiért nem tudtam azonosulni a főszereplők egymás előtti titkolózásával. Sajnos a téma ma is aktuális. Ajánlom.
Vass Roland véleménye:
Ez is egy olyan könyv, amire a kihívásnak köszönhetően kerítettem sort. Sokan ajánlották, ezért most végre én is elolvastam. A hőhullám Berlinben igazán remek könyv. Bár azért sejthető az elejétől fogva, hogy mit rejt a múlt, olyan feszültséggel teli az egész könyv, de különösen a második fele, hogy gyakorlatilag alig bírtam letenni. Ajánlom azoknak akik egy kis történelmi vonaltól nem ijednek meg. :)