ADATLAP
Hajnali alkony
Egy jeges téli éjszakán, egy elhagyott házban Sibyl Danforth, a bába, kétségbeesetten próbálja megmenteni egy gyermek életét. Császármetszést hajt végre az anyán, akiről azt hiszi, a vajúdás közben agyvérzést kapott és meghalt. Felmerül a vád: páciense még élt, amikor kezében megvillant a kés. Hiába Sibyl jó híre, az otthonszülést ellenzők tábora vad támadásba lendül, felelőtlen gyilkosnak próbálja beállítani a döntéskényszerben cselekvő bábaasszonyt.
Izgalmas és megkapó történet vétlenségről és véletlenről; igazságról és igazságszolgáltatásról, amelynek során Charlotte Bedford famíliája elveszít egy anyát, míg Sibyl Danforth családja megtesz mindent, hogy megtartson egy másikat. ...
Antal Margit véleménye:
Az igazi ellentétek könyve és nem csak a címében. Valószínűleg a világ egyik legnagyobb ellentétét választotta témájául a szerző mióta nők gyermekeket hoznak a világra: otthon szülés kontra kórházi szülés . Egy bábaasszony fájdalmas, további életét meghatározó esetét mutatja be a 14 éves lánya szemével, későbbi felnőttkori visszaemlékezéseinek tükrében. A bábaasszony, Sybil egy márciusi éjszakán egy tiszteletes feleségének ( !) , Charlotte-nak segíti világra második gyermekét, de a körülmények összeesküdtek ellene: szélsőséges időjárás, megbénított telefonvonalak és közlekedés, kezdő és tapasztalatlan asszisztens,döntésképtelen egyházi ember ( az apa, Asa) ... egyedül kell döntenie a több évtizedes tapasztalatával: a baba életét választja és császármetszést hajt végre. A lassan, néhol már túlzottan is túlkomplikálóan induló regény az eset leírása után felgyorsul és rohan a tárgyalás irányába. Érdekfeszítő és zseniálisan levezett tárgyalási logikát vázol fel a szerző: orvosok kontra bábák ősi ellentéte, ügyvédek kontra orvosok zseniális szócsatája, vád kontra védelem furfangos szóvirágai, Bedfordék tragédiája kontra Danforth-ék felmentése. És a végén egy bravúros fordulat: hogyan jár túl mindenki eszén egy 14 éves lány. Az egyházi álláspontra még kíváncsi lettem volna, ha már egy tiszteletes családja bele lett keverve a történetbe, de azt hiszem mégsem veszít a mű értékéből, hogy az író ettől jótékonyan megkímélt bennünket. Hajnal kontra alkony , Alkony kontra hajnal ... De mi is az igazi befejezése ennek a történetnek? Azt hiszem a leírások zsenialitásában rejlik a titka és a mindenki számára más és más tanulság a lényeg.