ADATLAP
Halálos tavasz
Budapest, egy előkelő szálloda dolgozószobája. Elegáns, komoly fiatal férfi ül az íróasztalánál és levelet ír. Megírja tizenöt éve nem látott barátjának, miért is búcsúzik el az élettől néhány perc múlva.

Zilahy Lajos, minden idők talán legnépszerűbb magyar írója. Első bestsellere, a Karády Katalin és Jávor Pál által örök időkre filmként is klasszikussá vált regénye, a Halálos tavasz a világ legegyszerűbb története. Egy fiú szeret egy lányt, aki mást szeret. Csak ennyi. Semmi több. Talán ebben rejlik a csoda. Talán ezért szeretjük annyira, már oly sok-sok éve. És fogjuk is szeretni, amíg csak könyv és szerelem lesz a világon....
Horváth Barbara véleménye:
Tetszett a könyv. A történet némileg puritán, bár kedvelem az ilyen témájú könyveket, filmeket (pl.: Szomorú vasárnap). Megérteni egyelőre sajnos még nem tudtam, hogy képes valaki azért öngyilkos lenni, mert nem tud választani két nő között?! Szerintem az sokkal megrázóbb, ahogy szép lassan szerencsejátékfüggővé vált és mindenét elvesztette, amiért addig az életben keményen dolgozott. Talán nem csak a két nő közti őrlődést nem bírta elviselni, hanem ezt a tudatot... Kár, mert szimpatikus a főszereplő. Ami borzasztóan tetszett a könyvben, azaz írásmód, a fogalmazás, a számomra idegen, régi szavak. A könyv eszembe juttatta milyen gyönyörű és érzékletes is a magyar nyelv.
Rozsi Gáborné Zachar Zsófia Virág véleménye:
Karády Katalin filmjeit nagyon szerettem, ezért választottam ezt a könyvet. Az öngyilkos búcsúlevelének formájában megírt regény rendkívül magával ragadó, letehetetlen olvasmány. Remek jellemábrázolással mutatja be, hogyan jut el egy fiatal földbirtokos addig, hogy önkezével vessen véget életének.
Markó Andi véleménye:
Karády Katalin és Jávor Pál alakítása felejthetetlen, ezért is vettem kezembe a könyvet. Fiatalság: bolondság- ez jutott róla eszembe. Meg az a sok jelenet a filmből. A tragikus végkifejlet ellenére egy könnyű nyári olvasmány volt. Éppen jókor.
Botosné Verba Ágnes véleménye:
Miért nem olvastam még eddig Zilahyt? Nagyon tetszett a regény. Nagyon pontosan átéreztem a főhős érzéseit. A történet egyszerű, és mégis bonyolult. A főszereplő öngyilkos lesz, mert nem tud választani két nő között, akik közül az egyik már becsapta, a másik pedig befogadta. Ennyire bonyolult az emberi természet!
Kovács Lívia véleménye:
Könnyen olvasható regény, az író stílusa nagyon tetszett, de valahogy mégsem érintett meg igazán a könyv. A szereplőkkel nem igazán tudtam azonosulni, érzelmeik nem ragadtak magukkal. A főszereplőt sem éreztem közel magamhoz, nem túl szerethető figura.
Zilahy viszont remekül ír, kedvet is kaptam hozzá, így aztán el is olvastam gyorsan Az ezüstszárnyú szélmalom című novelláskötetét is. A novellák sokkal jobban tetszettek, mint a regény, különösen az Öld meg! című.
Havas Jánosné véleménye:
Zilahy Lajos első regénye, ez érződött is a csetlő-botló történetvezetésen és stíluson, de a vége csattanva tette az egészet szörnyen hitelessé,
Tényleg a világ legegyszerűbb sztorija: van egy fiú, és van két lány. A fiú nem tud választani, ezért megöli magát.
Frányó Kriszta véleménye:
Nem olyan régen színházban láttam a Halálos tavaszt - ugyan a darab nem lett a szívem csücske, de gondoltam, elolvasom az "eredetit" is. Hasonló végeredményre futottunk ki: Zilahy gyönyörűen ír, de a karakterei nem túl szerethetőek, nem tudok velük azonosulni, ennél fogva meg sem tud annyira érinteni, sokkal inkább a szép stílus ragadott meg, mint az érzelmek.
Benedek Linda véleménye:
A történet első fele nagyon tetszett, ahogy gyermekkorától ír az életéről a főhős. Nekem az is kifejezetten tetszett, hogy az egész egy levél, amit egy végső elkeseredésében az öngyilkosságot választó férfi ír, rég nem látott gyerekkori barátjának. Ahogy megismerkedik Edittel, kibontakozik a szerelmük és utána a rettenetes csalódás... Ami viszont utána következik... hát nem tudom... A történet végére számomra a főhős már nem az a szimpatikus, mély érzésű férfi volt, aki a szerelme elvesztése miatt eldobja az életét. Sajnos kifejezetten unszimpatikussá vált és már nem is igazán értettem miért teszi, amit tesz.
Berényi Rózsa véleménye:
Az író nagyon jól érzékelteti a szerelmet,a természet szépségeit.A gyerekkorról érdekes,igaz történeteket,apróságokat ír le.De maga a történet számomra hamis.Ez a gazdag fiatalember szinte belelovalja magát egy kapcsolatba,mert méltóságos úr,még nagyobb,hatalmas valaki akar lenni.Nem tudom elhinni,hogy igaz szerelemmel szerette Editet.A nagy szerelmi szenvedéseit csak azzal tudom magyarázni,hogy sokáig incselkedtek egymással,a kielégülés pedig nem történt meg.A vagyona elherdálása sem Józsa miatt történt,hanem az úri társaság miatt.Miért ül le kártyázni,aki nem tud?Aztán a vége,na az igazi giccs!Persze,hogy nem fejbe lövi magát,hiszen szép férfi volt,és ezt tudta is magáról,nehogy már csúf legyen halálában.Aztán a mentő,pont arra megy és ő a szerelmi fészeknek képzelt kis ház előtt hal meg!
Sipos Magdi véleménye:
Szeretem olvasni az író regényeit, amelyek tele vannak léleksimogató jelzőkkel, mondatokkal. Csak egyet idézek: „A természet elmélyíti, megtisztítja az ember lelkét.”
Egy mély érzésű fiatalemberről szól a regény, akinek megadatott a szépség és gazdagság. Azonban egy nap a szerelem olyan mértékben hatalmába keríti, hogy eddigi megfontolt, józan életét teljesen felborítja, más emberré válik. Olyanoknak ajánlom olvasásra, akik szeretik a „halálos” szerelemérzést.
véleménye:
A könyvet "egy könyv, amit édesanyád szeret" kategóriába választottam. Nem egy az ízlésünk, ami természetes. Nekem nem lett a kedvencem. Nincs vele semmi gond, jól olvasható, érthető, gördülékeny a cselekménye, de mégsem fogott meg.
Szilágyi Krisztina véleménye:
Egy igazi klasszikus. Bár megjegyzem, nekem ez a betiltott könyv kategóriába ment, amikor én kezdtem a kihívást, még volt olyan kategória. Nagyon tetszett, és utána néztem meg a hozzá tartozó filmet, ami Karády első szerepe.