ADATLAP
Hamlet
Az angol klasszikus, Shakespeare zseniális drámájáról nehéz lenne újat mondani. Nem is kell megpróbálni. Hiszen évszázadok múltán oly naprakészek mondatai, találóak szereplői, hogy az ember újra és újra rácsodálkozik, „csak az idő halad”, „mi nem változunk”. Mi, az emberiség, felcímkézve a hiúság, gyarlóság, öntörvényűség, haszonlesés, erkölcstelenség, vagy a pajzánság határtalan jelzőivel.

Az előadás középpontjában a család áll. Az az anya, és fiú, aki különböző módon gyászol, üdvözöl egy új világot, rendszert, ami gyarlóbb, és kuszább lett, mint az előző.

A főhős vívódik az általa vélt igazság és a valóság között. Nyomozásba kezd apja halálával kapcsolatosan, a Szellem megjelenésnek köszönhetően. Azt gondolnánk, hogy egy háborodott elme szüleménye mindez, ám a jó barát Horatio éppúgy részese a múlt feltűnésének, mint maga Hamlet.

Az igazságnak súlyos következményei vannak, ha azt korábban megmásítani szándékoztak néhányan. Így történik ez ebben a drámában is. Tragédiák sorozata, gyilkosságok sora figyelmeztet arra, ha az ember bármely rendszere – egyéni, családi, társadalmi, – megbomlik, nem tudja kézben tartani sorsát, bukik vétkes és ártatlan egyaránt....
Bacskai Anna véleménye:
William Shakespeare Hamlet című műve az egyik legjobb kötelező olvasmány és dráma, amit valaha olvastam, ezáltal a kedvenc műveim közé tartozik. Vicces, ahogy Hamlet hülyére veszi a többi szereplőt és gúnyolódik rajtuk. Mindenképpen kell hozzá egyfajta érettség és olvasottság, hogy az ember igazán megérthesse ezt a bonyolult családi kapcsolatokkal és cselszövésekkel teli darabot. Érdemes színházban is megnézni.
Rentka László véleménye:
William Shakespeare "Hamletje" olyan mérföldkő az egész egyetemes irodalomban, hogy csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni. Számomra is egyike volt legmeghatározóbb olvasmányaimnak. Még a '96-os Kenneth Branagh-féle zseniális filmadaptáció ejtett rabul, azóta is "kortalannak" érzem a dán királyfi történetét. Emlékszem, hogy az általános iskolában, talán hatodikos koromban írni kellett egy fogalmazást, én pedig bátran nekifogtam a Hamlet elemzésének, de végül be se tudtam fejezni a feladatot határidőre (ez a "jó" szokásom sajnos megmaradt felnőttkoromra is). Másnap szégyenkezve adtam be a dolgozatot, mire az irodalomtanárnőm édesapámnak címezve beleírta az ellenőrzőmbe, hogy "fia korának megfelelő könyveket kéne olvasson, így a házi feladatait is időben be tudja majd fejezni" - egy Shakespeare-hez tényleg "fel kell nőni". Másik emlékem a műről, amikor a debreceni Csokonai Színház előadásában láttam először a darabot színpadon - kortárs fordításban. Emlékszem, milyen borzalmasan csalódott voltam, mennyire hiányoztak Arany János gyönyörű fordítású dialógusai... No de a gyerekkori "traumák" csak fokozták a darab iránti rajongásomat, később beszereztem a Corvina által kiadott kétnyelvű változatot Arany János széljegyzeteivel és az eredeti, bőséges magyarázatokkal kísért angol szöveggel, feltétlenül ezt a változatot ajánlom mindenkinek! A "Hamlet" nekem örökre "A dráma" marad, és ha magáról a műről kéne írnom, azt hiszem, ugyanúgy beletörne a bicskám, mint általános iskolás koromban...
"HAMLET: A többi, néma csend. (Meghal)"
"E kies hazában mutass nekem / Egy oly nagy ravaszt, mint Shakespeare William!"
Cseh Tamás - Bereményi Géza: Dal a ravaszdi Shakespeare William-ról
Vajda Ágnes véleménye:
Habár színdarabról van szó, leginkább Hamlet személyén, érzésein keresztül ismerhető meg a történet. Kőkemény családi dráma, testvérgyilkosság, az anya újraházasodása, gyász, őrület, öngyilkosság (?), és az ezekkel való küzdelem, hogy feldolgozhatóvá váljon. A mű lezárása nem ezt a feldolgozást segíti, hanem mélyíti a tragédiát.
Kárpáti Dóra véleménye:
William Shakespeare Hamlet című szépirodalmi műve iránt akkor kezdődött a rajongásom, amikor először láttam Danny DeVito-tól a Reneszánsz ember című filmet. Jó volt látni, ahogy Danny DeVito "buta" katonákkal ismerteti meg a művet. Nem buták voltak a katonák, csak nem volt lehetőségük tanulni és a Hamlettel sikerült felkelteni az érdeklődésüket az olvasás, a színház világa felé. A film nagyszerűen összefoglalja a Hamlet fontosabb eseményeit. Hamlet hazaérkezik Dániába. Édesapja meghal, édesanyja pedig újra férjhez megy Claudiushoz. Hamletnek nem tetszik ez a gyors házasság és kétségbe vonja édesapja halálát. Hamlet örültnek teteti magát, hogy a gyilkos személyére fény derüljön. Hamlet nyomozásai során ellenséget szerezz a király személyében, aki el akarja távolítani az udvarból Hamletet. Hamlet elveszíti szerelmét Opheliát. A mű végén pedig meghalnak az előkelőségek. A jó elnyeri jutalmát, a gonosz meg a büntetését? A mű olvasása közben ezt mindenki el tudja dönteni. Mindenkinek megvan a kedvenc szereplője a történetben, csak el kell olvasni.
Kemsei Zsófia véleménye:
Kicsi kilencedikes koromban olvastam először. Már akkor is nagyon tetszett, de legfőképpen Hamlettért voltam oda. Így már kicsit idősebben felfogtam a könyv mondanivalóját is.
William Shakespeare mindig is a kedvenc drámaíróim közé tartozott, de ezzel a tragédiával végérvényesen belopta magát a szívembe.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Jò volt ùjraolvasni ezt a dràmàt,Hamlet monològjait, vìvòdàsait. Shakespeare gondolatai a mai korban is megàlljàk a helyüket. Hamlet hìres monològjàt angolul ès magyarul is megtanultam anno, jò volt ùjra előhìvni.
"Lenni, vagy nem lenni:az itt a kèrdès.
Akkor nemesb-e a lèlek, ha tűri
Balsorsa minden nyűgèt s nyilait;
Vagy ha kiszàll tenger fàjdalma ellen,
S fegyvert ragadva vèget vet neki? "
Berényi Rózsa véleménye:
5o éve magyar érettségin Shakespeare-t húztam.Akkor nem olvastam a Hamlet c.drámát,de a történetét ismertem.Az idő tájt szerepelt a Madách színház társulata Moszkvában,és nagy siker volt.Gábor Miklós és Vass Éva főszereplésével játszották a darabot.Amikor drámát kellett választanom,ez jutott eszembe.Drámát nem könnyű olvasni,de elképzeltem a szerepeket híres szinészeink alakjában,így jó volt.Sajnos színházban még nem láttam.
véleménye:
Nem először kezdtem bele. Nem egyszer kellett már elolvasni. Sosem vettem rá magam. Újra kötelező lett, így eldöntöttem, egyszer már végigolvasom. Megtörtént. Csalódtam, de sokakkal ellentétben én pozitívan. Nagyon tetszett (még úgyis, hogy már tudtam előre a végkifejletet). Shakespeare írásai remekek, jól szerkesztettek. Attól, hogy tragédia, élvezhető, sőt egyes emberi viselkedés külön kiemelendő és összehasonlítandó manapság egyes emberekével…
(4,5 csillag kizárólag azért, mert néhol kicsit unalmas volt)
Horváth Anita véleménye:
Nem emlékszem rá, hogy olvastam-e már az egész művet, vagy csak részleteket belőle. A Kenneth Branagh féle feldolgozást viszont láttam.
Tudom, hogy fura, de ha Hamlet szóba kerül, akkor nekem mosolyogni támad kedvem. Nem tudok elvonatkoztatni a Reneszánszember című vígjátéktól, amiben Danny DeVito egy csapat problémás katonát Hamletre okít. És most olvasás közben egy Ophelia monológra is ráismertem, amit egy német minisorozatban, az Annában láttam, szintén egy megmosolyogtató jelenetben. És Mel Brooks Lenni vagy nem lennie sem segít abban, hogy kellő komolysággal éljem át a szereplők sorsát.
Szeretem ahogy Shakespeare ír, már általános iskolában is vonzott felé valami. Szorgalmi feladatként két kicsi füzetet tele írtam Shakspeare életéről, amire közölte a tanárom, hogy ugye tisztában vagyok vele, hogy ezt ő megtartja. :) Ennek ellenére teljes műveit nem nagyon olvastam, csak részleteket, a Rómeó és Júliát kivéve, amit többször is.
A Hamletben is több részletet alá húztam, ami nagyon tetszett. Inkább részletek, amik megfogtak, nem a teljes mű.
Arra viszont egyáltalán nem emlékeztem, hogy a "Lenni vagy nem lenni" monológot nem koponyával a kezében mondja Hamlet, teljesen máshol van a darabban. Nekem valahogy ez a kettő egybeforrt.
Kedvet kaptam még Shakespeare olvasásra, de az idei kihívásba már nem tudom belepasszíntani, marad jövőre.
És egy érdekesség. Ma felmentem a google-ra és ma van Shakespeare születésnapja.
Békés Nikolett véleménye:
"Lenni vagy nem lenni: ez itt a kérdés".
Már diák koromban is nagy rajongója voltam az írónak.
Több művébe is belefeledkeztem, ez lehet dráma tagozatos mivoltomnak is.
Ehhez a műhöz is fel kell nőni, felnőttként teljesen más értelmet adnak a sorok.
És időnként érdemes újra elővenni.
Csomai Borbála véleménye:
Másodszori nekifutásra sikerült elolvasnom. Kellemesen csalódtam benne. Bár úgy gondolom, a közepe túlságosan vontatott, a cselekmény néhol furfangos és megdöbbentő is. Mint más Shakespeare művek, ez is gyönyörűen van megírva, viszont ha választanom kell művei közül inkább a Rómeó és Júliánál maradok. Kedvenc szereplőm Horatio, akinek bár nincs túl sok szerepe, rendkívül hűséges, valamint azon kevesek közé tartozik, akik nem halnak meg a mű végén.
Szabó Márta véleménye:
Hamletet most olvastam harmadszor. Először gimiben, aztán az egyetemen és most a kihívásra. Akárhányszor olvasom, mindig más, mintha soha nem ugyanazt a drámát olvasnám. Shakespeare különös "állatfaj", mert hajlamos vagyok annyira szánni a szerencsétlen karaktereit, hogy azon már magam is nevetek, holott az esetek 99,9%-ban meghalnak. Egy kreatív géniusz volt, aki nagyon ki tudta figurázni az emberi jellemet, nagyon értette, mitől döglik a nők szíve. A Gossip Girl egyik emblematikus mondata, hogy a lányoknak Rómeó kell, nem Hamlet - és ezzel a mondattal tudom a legérzékletesebben kifejezni, hogy akármennyire jó is a Hamlet, nekem ha Shakespeare, akkor Rómeó és Júlia (és Szentivánéji álom).
Szász Brigitta véleménye:
Nagyon nehéz volt számomra megérteni, hogy éppen mi történik, Hamlet viselkedését és reakcióit meg végképp nem tudom hová tenni magamban. Lehet hogy 10 év múlva újra nekifutok a történetnek, de addig maradok a Szentivánéji álomnál, az sokkal jobban tetszett.
Szilágyi Eszter véleménye:
Shakespeare-t mindenki imádja ,én legalábbis. A Hamlet nekem örök kedvenc. Nekem sokkal inkább az önmagunk megismerését a felnőtté válást jelképezi. Amellett,hogy rengeteg szállóigévé vált sora van, nagyon festő is tud lenni néha a szöveg és ez nálam plusz pont, élvezet olvasni. A kedven részem na jó ez fura de van valami "bájos" Ofélia halálában, ahogy virágokkal körülvéve elnyelik a habok.Nem csodálom , hogy festmény témája lett. Hamlet pedig mai szemmel nézve is ideális férfi mintakép ,a saját hibáival persze.
Garai Dóra véleménye:
Iskolában nagyon részletesen vettük át Hamlet történetét az angolórákon, ez annyira kíváncsivá tett, hogy fogtam és elolvastam. Most újraolvasva is nekem nagyon tetszett, van benne szinte minden ami egy izgalmas történethez szükségeltetik (számomra): nyomozás, haláleset, őrültség, szerelem, leleplezés, fordulatok, események bebonyolódása, mérgezések. Shakespeare mindig olyat alkot, ami visszatükröződni látszódik a mai filmekben. Jobban kedvelem sokkal mint a Rómeó és Júliát.
Herceg Mária véleménye:
Eddig kihívás volt az elolvasása, és most sem esett túl jól. Nehéz olvasmány, de örülök, hogy végre sikerült túljutni rajta. Elég depressziós, lehangoló történet, túl sok halálesettel. Remélem már nem sok magyar tanár dönt úgy, hogy ezt adja Shakespearetől kötelezőnek, vannak sokkal jobb drámái is.
Ráhel Kiss véleménye:
Ha azt mondja valaki nekem, hogy Shakespeare.. akkor az első mű ami eszembe jut az a Romeo és Julia, valamint a Hamlet. Ennek ellenére még sosem olvastam. Az egyetlen amit tudtam róla az az, hogy mindenki meghal benne. Miután elolvastam azért rájöttem, hogy ennek kicsit többről is szól a mű.
Dekany Dora véleménye:
A könyvkihívás folytán több olyan könyv került már a kezembe, ami nem voltg ismertlen. De szinte ugyanaz az érzés fog el mindig - ahogy itt is: "Atyaég, erre a könyvre nem is így emlékeztem!". Szóval amellett, hogy sokkal jobban élveztem ezt a könyvet most, mint gimiben, óriási felfedezés, hogy mennyire mást jelent nekünk egy szöveg most, mint 10 évvel ezelőtt. EZ pedig egy hatalmas lehetőség, mert minden már általunk olvasott - és szeretett könyv - újra érdemesség válik az elolvasására...
Bocsánat, hogy nem Hamletről írtam, de a könyv kapcsán ez az élményem volt... a "lenni vagy nem lennit" meg gondolom mindenki ismeri :-))
Polgár-Szilágyi Mária véleménye:
Hát talán eddig ez volt a legnehezebb Shakespeare mű,amivel találkoztam.(hűen jelzi,hogy miért is nem az iskolában olvastam el először)Sok a monológ,ami első olvasatra nem biztos,hogy érthető.(számomra)A végén pedig mindenki meghal,aki számít a történet folyamán.
Sámson Zsófia véleménye:
Rengeteget hallottam róla már régebben, és érdekelt maga a történet, ezért is álltam neki még úgy kilencedik környékén. És jól tettem, ugyanis ha a Rómeó és Júliát olvasom el először, annak alapján ehhez a könyvhöz hozzá sem nyúlok utána. Azóta többször is elolvastam, igazán remek műnek tartom, és nem épp azt a részét emelném ki, hogy "Lenni, vagy nem lenni.." Számomra az kevésbé volt fontos, jelentős.
Az ifjú Hamlettel könnyedén lehet azonosulni, és a végén megsirattam. Igazán tetszett, nagyon jó! Inkább ennek kellene kötelező olvasmánynak lennie!
Juhász Gréti véleménye:
Shakespeare egyik leghíresebb drámája, nem véletlenül. Érdekes, izgalmakkal teli történet, Hamlet állandóan vívódó, tépelődő jelleme nagyon jól meg van írva, továbbá fordulatokban sincs hiány. Többször elolvastam már, és minden egyes alkalommal imádom.
Ács Hajnalka véleménye:
Mát többször olvastam, a könyv és a film is felejthetetlen és zseniális. A Helsingőrben játszódó dráma Shakespeare-re jellemző páratlan nyelvezetben íródott, tele bravúros párbeszédekkel. A Hamlet által megismerhetjük a gyász fájdalmát, az őrületet, ármányt és olyan megbocsáthatatlan bűnök súlyát, mint a testvérgyilkosság.