ADATLAP
Harminc ezüstpénz
A nagyböjti, illetve húsvéti időszakra időzítve jelenteti meg Márai Sándor Harminc ezüstpénz című kötetét a Helikon Kiadó. Az emigrációban írt, eredetileg 1983-ban kiadott Júdás-történettel teljesedett ki Márai történelmi témájú regényírása. A könyv központi kérdése az áruló, illetve az árulás természetrajza.

A Keriótból való Jézus-tanítvány történetében a San Diegóban élő írót mindenekelőtt a „mindig nyájas” áruló lélektana, gondolkodásmódja izgatta, de arra is kíváncsi volt, mivel és hogyan hódította meg az embereket a Názáreti a kicsiny és jelentéktelen Galileában. Érdekelte, miért éppen a Római Birodalom e távoli tartományából indul későbbi hódító útjára a kereszténység és miért teremtett új világot a názáreti ács fia.

A Júdás-történet történelmi és egyetemesen emberi vonulatát egyaránt felvillantja Márai szövege....
Benedek Linda véleménye:
Ez az a könyv, ami aztán tényleg meglepett. Egyáltalán nem erre számítottam mind a cím, mind a fülszöveg miatt. Egy jól ismert Bibliai történet, de korántsem Júdás a központi figurája. A leírás szerint "A könyv központi kérdése az áruló, illetve az árulás természetrajza", de szerintem erről esik a legkevesebb szó a könyvben. Inkább Jézus alakjával foglalkozik, ami egyébként érdekes lehet, de meggyőződésem volt, hogy magáról az árulásról és Júdásról fogok olvasni, illetve nekem a stílus sem tetszett.