ADATLAP
Harry Potter és a Tűz Serlege
Melyik nemzeti válogatott nyeri a Kviddics Világkupát? Ki lesz a Trimágus Tusa győztese? Utóbbiért három boszorkány- és varázslóképző tanintézet legrátermettebb diákjai küzdenek. A világraszóló versengés házigazdája Roxfort, az az iskola, ahová Harry Potter immár negyedévesként érkezik. S ahogy az a felsőbb osztályosoknál már egyáltalán nem különös, Harry és barátai a másik nemet is felfedezik…
Ám nem csupán e kellemes izgalmakat ígérő események várnak rájuk. Voldemort, a fekete mágusok vezére újból készülődik…...
Béresné Tóth Katalin véleménye:
Gyerekkorom nagy kedvence. Nagyon jó élmény volt újra elolvasni. A történet fordulatos, érdekes, cseppet sem unalmas. Sokkal összetettebb, mint a film, ami érthető, hiszen ennyi részletet és cselekményszálat nem lehet két és fél órába belesűríteni.
Fenyvesi Szandra véleménye:
Minden betűjét imádtam,nem csak ennek a résznek hanem az összesnek. Ha tehettem volna egésznap ez a könyv lett volna a kezemben. Sokkal jobb a filmnél, több magyarázatot ad illetve vannak olyan jelenetek amik jóval részletesebbek mint amit a vásznon látható.
Zuzan Éva véleménye:
A Kviddics Világkupa izgalmait hamar háttérbe szorítják a Trimágus Tusa eseményei. Roxfortban egy tanév se múlhat nagyobb sérülések, most már halál nélkül se. Erre a könyvre igaz az, hogy senki és semmi nem biztosan az akinek és aminek látszódik.
Balázs Barbara véleménye:
Fantasztikus volt. Sokkal jobban tetszett mint a film, lényegre törőbb (ami persze nem meglepő), logikusabban van felépítve (ez sem!), és érthetőbb. Rengeteg esetben sok magyarázatot ad olyan kérdésekre amiket igazából nem tettem fel a film után, de így rádöbbentem, hogy de miért is nem? Sajnálom, hogy sok lényeges szereplőt kihagytak a filmből.. :( Egy szó mint száz, lenyűgöző volt.
Koller Alexa véleménye:
A Harry Potter sorozat szintén egy olyan könyvsorozat,amit már nem egyszer olvastam végig. A filmek is nagy sikerek lettek,ez volt az első kötetsorozatom amit kiolvastam.Ez a rész kifejezetten izgalmas rész,a 4. könyvtől kezdve egyre ijesztőbb és érdekesebb a sorozat,a vége pedig szinte csalódás,hogy véget ért.
Linkecs Krisztina véleménye:
Törvényszerű,hogy el kellett ezt is olvasni, ahogy folytatódott Harry és társai kalandjai. Szerintem senki nem tudta letenni ezt a könyvet és annak idején mindenki oda volt érte. Nem tudok választani eddig minden könyv tetszett. :D
Gáspár Zsuzsanna véleménye:
Van meg akinek el kell mondani, hogy mirol szolnak a Harry Potter tortenetek??? :) Teny, hogy komolyodik a helyzet, Voldemort egyre erosebb, de ugyanigy gyulnek a baratok is, felvenni a kesztyut ellene.
Palotas-Dascal Edina véleménye:
Az eddig olvasott négy könyv közül ez a kedvencem,valamint a könyv film adaptácioiból is ez volt a kedvencem.
Ezen a kupán én is szivesen ott lettem volna,és figyelemmel kisértem volna ezeket a csodálatos lényeket és a csodákat amiket a tusa miatt találtak ki a nézök.
nagyon tetszet a folyamat amin a hösök átestek,az ahogy érzödik,hogy kezdenek felnöni.
Valamint legjobban az tetszet,ahogy csodálatos modon a könyv elkezdte levedlenni a gyerekkönyv kategoriát és egy igazi drámává kezd átalakulni.Meg volt minden amit vártam a könyvtől volt benne csoda,szerelem,dráma,félelem és halál is.
Kiváncsi vagyok,hogy boldogul el az irónö ezzel az átváltozásal kitart mellette,vagy visszaváltozik egy gyerekregényé.
Győri Sára véleménye:
Összességében egy nagyon jó könyv tele izgalommal és kalanddal, és azt kell mondanom sokkal jobb mint a film (sajnos annak idején abba a hibába estem hogy a filmet néztem meg elöbb és utána olvastam csak el) Miután elolvastam ezt a részt a Harry Potter sorozatból,
egyetlen kérdés motoszkált a fejemben, hogy ha a Trimágus Tusát az egyre veszélyesebb feladatok és a gyakori halálesetek miatt szüneteltették, akkor miért rendezik meg újból? Ráadásul azután, hogy Trelawney megjósolta, hogy Féregfark visszatért urához és miután fellőtték a sötét jegyet? Persze, azzal magyarázták, hogy a megrendezéssel megpróbálták elfelejtetni a diákokkal, hogy mi folyik a háttérben, de ez ici-picit sántított. Mindamellett élveztem a könyv gyorsan pörgő cselekményét, a tényt, hogy a Roxfort mellett van még két másik varázslóiskola.
B-M Bogi véleménye:
Korábban már olvastam, de meglepő, hogy milyen sok mindenre nem emlékeztem, így nem ártott az újra olvasás. A történet itt már nem csak az egyszerű gyerekmese, komolyodnak a szereplők és a cselekmény is.
Érezhetően előrevetít némi tartalmat a következőkre vonatkozólag, és végig fenntartja az ember kíváncsiságát.
Fordulatos, nem kiszámítható.
Biztosan nem utoljára olvastam.
Kucska Erika véleménye:
Herry itt nem csak a varázsvilág sötét oldalával küzd,hanem a varázslóvilág iskolái egymás ellen is megmérettetnek. A tanulókat összetartja a szurkolás, a versenyzők izgalmas vetélkedői. Azáltal, hogy Herrynek is részt kell vennie ezen a veszélyes versenyen máris valami rejtélyt takar,hisz ő még túl fiatal nem képviselhetné iskoláját. A könyv végén tűnik fel az örök ellenség Voldemort,aki újra testet ölt. Még mindig nem tudják egymást legyőzni,pedig már emberáldozatot is követelt az egymás ellen vívott harcuk. Herryre még várnak megpróbáltatások, izgalommal várom az elkövetkező eseményeket.
Bősz Lilla véleménye:
Elég hosszú, szövevényes történet, itt kezd számomra horrorisztikusba fordulni a mese, ezért a korhatárt én feljebb tolnám, bár a lányom kifejezetten élvezte. Nagyon jól felépített történet, hiteles jellemábrázolásokkal, a kiskamaszokat foglalkoztató témákkal (első szerelem, összeveszés a barátok között, féltékenység, magány), és a magába szippantó varázslóvilággal.
R Gabriella véleménye:
Végre kitárul a világ, megtudjuk, hogy nem csak Nagy-Britanniában élnek varázslók, hanem szerte a világban! Mordon karaktere az utolsó centiméterig tökéletesen kidolgozott, pont annyira ijesztő, amennyire kell. Ron elbizonytalanodása a sorsolás után még hihetőbbé teszi a karakterét, jó, hogy vannak határok, amiket átlépve egy barátság meginoghat. A MAJOM szál nekem egy picit vékonyka, nincs igazán se eleje, se vége, bár az igaz, hogy Hermione személyiségébe belefér abszolút. Nagyon tetszik, hogy Harry nem a különleges képességei miatt diadalmaskodik mindig, hanem, mert mindig segít neki valaki. Eddig ez a kötet tartogatta számomra a legnagyobb fordulatot, és örülök, hogy az író nem fél elvenni az életét egy-egy szeretett karakternek sem. Olvasásra érdemes mű!
Liebich Orsolya véleménye:
Újabb tanév a Roxfortban, újabb kalamajka és újabb hősök. Feltűnik a Kvidics világbajnokságon Voldemort jele, mely a Trimágus tusa vetélkedőjét is kicsit felbolygatja és végül Harrynek, újabb próbát kell kiállnia a talpraesettség és hűség terén is.
Dudás Balázs véleménye:
Még mindig nagyon imádom ezt a könyvet. Újabb és újabb rejtélyekre és mélységekre bukkanok a Harry Potter univerzumban minden egyes újraolvasásnál. Alig várom, hogy még miket fogok felfedezni benne. Jöjjön hát a többi!
Szabó Márta véleménye:
Én, aki még soha életemben nem olvastam Harry Pottert, éjszaka, zseblámpával (amit stílusosan karácsonyra kellett beszerezni, pont az ilyen helyzetekre, mint az éjszakai olvasás) egyszerűen "bolondulásig" olvastam. Volt, hogy annyira belemélyedtem, hogy az utcai nesztől összerezzentem, és a sötét jel puszta gondolatától is libabőrös lett a karom. Rowling iszonyú jó kötetet írt ezzel a Harry Potter résszel is! Imádtam!
Kiss Réka véleménye:
Azt hiszem ezt a részt szerettem a legkevésbé. Főleg a hamis Mordon miatt. Persze Cedric miatt is, de ő számomra inkább az idegesítő szépfiú, ezért annyira nem ütött szíven. De tetszik az apró szerelmi háromszög, és hogy Harry mennyire lusta foglalkozni a feladványokkal, hogy aztán az utolsó percben ússza meg a próbatételeket...
Szijártó Eszter véleménye:
Ez a kedvenc Joanne Kathleen Rowling könyvem. Igen az rejtőzik a J.K. alatt, aki még nem tudta. A kedvenc részem az volt, amikor Hisztis Mirtil mutatta meg neki a fürdőben, hogy hogyan nyissa és hallgassa meg a tojást. Plusz, amikor Dumbledore Harry Potter nevét húzta ki a serlegből. Szerintem ezeket a részeket mindenki szerette, mert ezek voltak a legjobbak.
Egyszerűen imádtam! Mindenkinek ajánlom.
Iffiu Anna véleménye:
Nagyon szeretem a Harry Potter világát. Ebben a részben már sokkal több az olyan jelenet, amely érzelmi megnyilvánulásai miatt sokkal hitelesebb mint eddig. Jó újra olvasni, és visszaemlékezni milyen is volt amikor először olvastam. És még sokkal jobb, hogy most egészen más szemmel nézem az egyes jeleneteket, melyek eddig nem kaptak értelmet, mivel előre utaltak a történetben.
Varga Adrienn véleménye:
Nagyon szeretem Harry Potter világát. Mindegyik olvastam már kétszer, ezt a kötetet is harmadszorra olvasom. Magával ragad a varázslatos történet. A fordulatos események hátterében azonban ott van a barátság, a felelősség és a szeretet.
Fenyvesi Anita véleménye:
Mint mindegyik Harry Potter könyvet, ezt is imádtam. Függetlenül attól, hogy kitalált helyek, szereplők, események szerepelnek a könyvben, mégis igazinak érzem. Például mikor összevesznek Ronnal, féltékenykedés, szerelmi szálak, barátságok .... ezek számomra nagyon hitelesek.
Jaksics Viktor véleménye:
Én csak számon akarom tartani hány könyvet olvastam el és nincs időm kitalálni egy kis fogalmazást 200 karakterben szóval ezért most beírok egy halom K betüt, hogy meg legyen a 200 karakter :) KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK
Farkas Beatrix véleménye:
Első olvasásra semmi különös. Ijesztő persze a temetői jelenet, de kb ennyi. Aztán most újra elővettem. Cedric halála most váratlanul ért (mintha nem tudtam volna.....) és mikor a szelleme kérte Harry-t, hogy vigye vissza a testét, végem volt. Kiskamaszként talán nem ütött annyira szíven, mint most (én is meglepődtem).
Nagyon jó könyv, nagyon tetszett. Örültem, hogy Harry kisegítette a Weasley ikreket a nyereménnyel.
Szegény Winky, Dobby felemás zoknijai engem is gondolkodóba ejtett...
Sinka Zsuzsi véleménye:
Nagyon szerettem a Harry Potter kötetek mindegyikét, és ha lett volna rá lehetőségem, és persze tehetségem, akkor biztos, hogy ott tanultam volna tovább. A Rowling által megteremtett fantáziavilág annyira részletes és hiteles, hogy az ember egy kicsit tényleg elgondolkodik, hogy van-es 9 és 3/4-ik vágány :) A történet annyira szövevényes, hogy többszöri újraolvasás után is okozhat meglepetést.
Gyuricza Györgyné véleménye:
Csak gratulálni lehet az írónőnek. Nem tudom elképzelni, hogy tud ilyen kipattanni csak úgy az ember agyából. És ebből a történetből kiindulva regénysorozatot megírni. Nagyon szeretem ezeket a könyveket.
Ezzel a résszel kezdtem az olvasást, hogy letudjam azt a kategóriát, hogy több mint 500 oldalas könyv, de ahogy elkezdtem olvasni, rájöttem arra, hogy nem elég számomra csak ezt az egy részt újra olvasni. Még a többi részét is olvasni akarom,hogy még többet átéljek ezekből a mesés történetekből.
A történtek olyan részletgazdagon vannak leírva, hogy az ember könnyen bele tudja képzelni magát a cselekménybe. Ez a történet már nem szín tiszta mese, ez már nem kisiskolásoknak való történet, hanem inkább felsőbb éveseknek. Azok viszont imádni fogják.
A házi manókat pedig kifejezetten imádom, szegény Winkyt úgy sajnáltam egész végig a gazdája után epekedik, végig hűséges hozzá, majd mikor kiderül hogy a gazda fia a sötét oldalon áll majd meg hasad a szíve a csalódottságtól. Meg értem Hermionet, hogy fel szeretné szabadítani őket, de ezek a kis lények így boldogok, ebben az életvitelben.
Garai Dóra véleménye:
Végig izgalmas, kalandokkal teli történet ismét. Megfűszerezve versennyel, szerelemmel, pletykákkal. És persze a komolyság is jelen van, az előítéletek, a híresség árnyoldala. És persze a krimi oldal is megtalalálható benne. A végefelé már kezdődnek a sötét idők...és innentől már nem is gyerekmese szerintem. Hosszúsága is csak pozitívan hatott rám, így részletesebb volt.
Horváth Zsófia véleménye:
Fantasztikus regény, ami teljesen rabul ejtett, pedig nem elsőre olvastam. Az egyik kedvenc részem a Harry Potter sorozatban, nagyon izgalmas, és elképesztően kidolgozott. Az egész könyv meseszerű elemeket tartalmaz, de mégis, a tartalma ezen mind túlmutat. Komoly kérdések jelennek meg ebben a könyvben, például az előítéletek és a kiközösítés. A szereplők jelleme fejlődik, és fantasztikus példát kaphatunk bátorságról, barátságról, szeretetről. Harry Potter varázsvilágába mindig szívesen belevetem magamat, és ajánlom mindenkinek.
Bódi Ági véleménye:
Ebben a részben kezd komollyá válni a történet. Még mindig mese, de már szolidaritásról, felelősségről, barátságról, egyenjogúságról, rasszizmusról, előítéletekről, halálról, családról, összetartásról. Tud egyszerre komoly és játékos lenni minden erőfeszítés nélkül.
Csomós Mária véleménye:
Először más kategóriát jelöltem meg,de elolvastam néhány hozzászólást a Harry Potter sorozattal kapcsolatban, és arra gondoltam,végül is miért ne...?
Ez az utolsó olyan kötet a regényfolyamban, amelyben még nem történnek igazán szörnyű dolgok, csak olyan "átlagosak", mármint azok szempontjából, akik nem bennfentesek.
Tehát, belegondoltam, nem is lenne ebben az utolsó nyugodt évben diáknak lenni a Roxfortban. Egy átlagos diák szemével nézve csupa izgalmas dolog történik. Jó, a kviddics világkupán, rögtön az elején elszabadul a pokol, de más szemszögből nézve ez csak részeg randalírozás, ami a "mi világunkban" is előfordul egy-egy fontosabb focimeccset követően.
Az iskolába pedig ott a verseny, aminek kapcsán külföldi diákok érkeznek, lehet szurkolni, szörnyülködni. Még Harry is arra gondol az első próba előtt, milyen más lenne, ha nem ő az egyik bajnok, ülne Ronnal a lelátón, élvezné a versenyt, szurkolna Cedriknek.
És persze a tantárgyak. Kémia helyett ott a bájitaltan, a gyógynövénytan és a veszélyes lények gondozása pedig kiváltja a biológiát. És igen is, kíváncsi lennék az egyszarvúra, megnézném a sárkányt ... biztonságos távolságból.
A könyv vége az, ahol elkezdődik a rémálom. Persze a többség még ezt sem érzékeli. Harry az, akinek szembe kell néznie vele, s az ötödik kötetben végig bizonygathatja, hogy nem hazudott.
Fábián Krisztina véleménye:
Ebben a részben kezd komollyá válni a történet. Nagyon izgalmas, hogy egy halálfaló be tud jutni a Roxfortba, és ott szépen egyengeti Harry útját a végzetes zsupszkulcshoz. A valós élettel megegyezően akik szolidárisak a másikkal, azok sokszor a rövidebbet húzzák. A cápa-jelleműek kihasználják az emberi jóságot, és tényleg csak egy ütőkártya marad nálunk: nem visszavágni, nem lesüllyedni a szintjükre.
Megható rész, amikor Voldemort pálcájából előjönnek az általa megöltek árnyképei és hozzásegítik Harryt a visszatéréshez. És igen jellemző a politikusokra Cornelius Caramell viselkedése...