ADATLAP
Harry Potter és a főnix rendje
Dumbledore végül leeresztette kezét, és félhold szemüvegén át, fürkészve nézett Harry szemébe. - Eljött az ideje - szólt -, hogy elmondjam neked, amit már öt éve el kellett volna mondanom. Ülj le, kérlek! Ha megajándékozol egy kis türelemmel, mindent hallani fogsz, amit tudnod kell. Ha befejeztem, szidhatsz, dühönghetsz. Nem fogok védekezni. Harry Potter ötödik évére készül a Roxfort Boszorkány-Varázslóképző Szakiskolában. Harry - társaival ellentétben sosem örül a nyári szünetnek, ám ez a mostani még rosszabb, mint rendesen. Nem csak rokonai, Dursleyék keserítik meg az életét, de - ami a legfájdalmasabb - mintha barátai is elfeledkeztek volna róla. Harry azon töri a fejét, hogyan törhetne ki lehetetlen helyzetéből, ám nyári szünidejének egy hirtelen, drámai fordulat vet véget. Hamarosan azt is megtudja, hogy Roxfortban sem számíthat békés tanulásra és kviddicsezésre......
Névte Lenke véleménye:
A 42. oktatási rendelet értelmében lehetőség nyílik elérni Rendes Bűbájos Fokozatot a 'Bevezetés a nacionalista diktatúrába I.' tantárgyból, amit személyesen a legjobbtól, Cornelius Caramelltől tanulhatunk.
Hátborzongató...
Balázs Barbara véleménye:
Naaagyon szerettem ezt a könyvet. Attól függetlenül, hogy ez a leghosszabb, ezt olvastam el a legrövidebb idő alatt. Nagyon sajnálatos, hogy sok fontos részt kihagytak a filmből, és hogy Sirius karakterének jellemvonásait és az abban bekövetkező változásokat a film nem tükrözi vissza túl jól. Nagyon tetszik a sorozatban, hogy egyre inkább beborul, komolyodik, egyre izgalmasabb. Fantasztikus volt.
Linkecs Krisztina véleménye:
Ha eddig elolvastam a többi könyvet akkor ezt is el kellett olvasni. Szó szerint varázslatos a könyv. Jó irói vénákkal rendelkezik az irónő. Ismét egy szuper könyv, melyet nem lehetett letenni.
Kucska Erika véleménye:
A Főnix rendje a halálfalók és Voldemort ellen szövetkeznek, feladatuk az is, hogy megvédjék Harryt.Nem könnyű a feladatuk,mert a varázslóközvélemény nem ismeri el Voldemort visszatérését, Herryt pedig "bolondnak" állítják be. A könyv végén Dombledore megmondja Harrynek a jóslatot amely szerint azért védik ennyire, mert csak az egyikük maradhat életben: Voldemort vagy Harry. A történet során egyre több varázslénnyel ismerkedhetünk meg, egyre több a sötét varázslat. Herryt újabb veszteség éri keresztapja is Voldemort áldozata lesz. Még nagyobb dühvel és akarattal fog szembeszállni ellenségével, kíváncsi vagyok mi fogja sikerre vinni célját, azaz, hogy elpusztítsa a Sötét Nagyurat.
Katona Anna véleménye:
Ismért egy szuper Harry Potter kötet. Ezt sem lehet letenni ugyan ugy mint a többit. Harry próbálja bebizonyítani, hogy Voldsmort tényleg visszatért, de senki nem akar hinni neki. Miközben Dambledore is elfordul tőle, igaz ez nem teljesen igy vagy csak Harry hiszi azt.
Az ikrek természetesen ebben a kötetben is a kedvenceim. Érdekes volt olvasni Hagrid és Gropi történetét.
A végén nagyon sajnáltam Harryt, mikor Sirius meghalt. Végre közel kerúlhetett volna a keresztapjához igazi család lehettek volna és őt is elveszti.
Alig várom a folytatást.
R Gabriella véleménye:
Harry most a legrosszindulatúbb, kötekedőbb mostohacsaládjával kapcsolatban. Mrs Figg és a konzervei :) Hatalmas :) Szuper, hogy hiába csak most találkozunk vele cselekmény szintjén először, már a legelejétől ismerjük, vagyis az írónő már akkor tudta, hogy mit szeretne ebben a kötetben. Dolores és Argus nekem túl vérszomjasak és kegyetlenek, picit már sok is szerintem. Viszont Sybill és az egész jóslatos történet nagyon jó, Tom húzása pedig a végén, hogy Siriust használja....tökéletes. A végső harc Albus és Tom között, illetve, hogy Tom Harryt használja Albus ellen talán a leglátványosabb, legizgalmasabb rész az egész könyvben. Tetszik, hogy Caramel meglátja Tomot és így már kénytelen (lenne) észbe kapni.
Liebich Orsolya véleménye:
Harry ismét együtt van barátaival egy újabb tanévben, mely sok izgalmat rejt. Fel kell készülniük Voldemort támadásaira, a vizsgákra, és emellett megismerkednek az első szerelemmel. Barátságuk tovább mélyül és az újabb kihívásokkal csak bölcsebbek lesznek barátaink.
Kovács Rita véleménye:
Még mindig a kedvenc sorozatom és még mindig ez az egyetlen könyv, amit képes voltam többször is elolvasni. Nagyon szórakoztató, vicces. Lenyűgöz, hogy még harmadik olvasásra is találtam benne új dolgokat.
Iffiu Anna véleménye:
Nem ez a kedvenc részem, ezen a részen viszonylag nehezen rágtam át magamat így másodjára. Ennek ellenére még mindig tetszik. Nagyon jó érteni minden kis előre utalást, minden olyan vakfoltot, ami első olvasásra nem volt világos.
Dudás Balázs véleménye:
Még mindig nagyon imádom ezt a könyvet. Újabb és újabb rejtélyekre és mélységekre bukkanok a Harry Potter univerzumban minden egyes újraolvasásnál. Alig várom, hogy még miket fogok felfedezni benne. Jöjjön hát a többi!
Kiss Réka véleménye:
Ez volt a kedvenc részem. Umbridget persze fel tudnám rúgni, de ezzel mindenki így van :) Tetszik hogy összegyűlnek és együtt gyakorolnak, hogy a vizsgán a patrónusáért több pontot kap, és hogy mindenki át tud menni rajta aki jelen volt a titkos foglalkozásokon... És persze megismerhetjük a rend tagjait is, meg a jóslatot.
Farkas Beatrix véleménye:
Hát igen! Ez a könyv másodszor került a kezembe és olyan volt mintha sose olvastam volna. Persze az alapsztorit tudtam, a főszálakra emlékeztem, de nagyon sok fontos részlet egyszerűen elfelejtődött.... Siruis vakmerősége először fel sem tűnt, Dumbledore közönye engem is felhúzott.... Na és Ron, mint őrző? Erre sem emlékeztem....
Összességében nagyon tetszett!
Jaksics Viktor véleménye:
Én csak számon akarom tartani hány könyvet olvastam el és nincs időm kitalálni egy kis fogalmazást 200 karakterben szóval ezért most beírok egy halom K betüt, hogy meg legyen a 200 karakter :) KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK
Garai Dóra véleménye:
Annak ellenére, hogy milyen hosszú, nagyon érdekes egész végig a történet. Ahol épp nem a főszál történései vannak leírva, szinte ugyanolyan érdekes kis apró sztorik töltik ki a könyvet és így alkot egy nagyszerű egészet. Hihetetlen hozzáértését itt is megmutatja Rowling, alig tudtam letenni a könyvet. Umbridge karaktere pedig egyszerűen utálatos és igazságtalan és végre már a végén elkezdődtek a magyarázatok Harry és Voldemort igazi kötődéséhez.
Balogh Zsófia véleménye:
A kedvenc könyvem a Harry Potter-sorozatból. Nagyon izgalmas, fordulatos, együtt izgulhatunk Harryvel. Umbridge karaktere nagyon el lett találva, utálatos és irritáló. Sirius halálát nagyon sajnáltam. Szerencsére Hermione, Ron, Hagrid és Dumbledore segítségével Harrynek sikerül megbirkóznia a nehézségekkel, és egy új információ alapján minden eddiginél felnőttebben áll hozzá az ismeretlen jövőhöz.
Balogh Zsófia véleménye:
A kedvenc könyvem a Harry Potter-sorozatból. Nagyon izgalmas, fordulatos, együtt izgulhatunk Harryvel. Umbridge karaktere nagyon el lett találva, utálatos és irritáló. Sirius halálát nagyon sajnáltam. Szerencsére Hermione, Ron, Hagrid és Dumbledore segítségével Harrynek sikerül megbirkóznia a nehézségekkel, és egy új információ alapján minden eddiginél felnőttebben áll hozzá az ismeretlen jövőhöz.
Bódi Ági véleménye:
A történet még mindig nagyon könnyen magával ragadja az embert, de egyre komolyabb társadalmi-emberi problémák kerülnek felszínre a varázslóvilágban. Az új karaktereket egy szempillantás alatt megszeretjük és elfoglalják helyüket a harcolók között. Kihagyhatatlan, letehetetlen, megunhatatlan :)
Nagy Fruzsina Jennifer véleménye:
Az egyik kedvenc Harry Potter kötetem. Minden pozitívum, ami felvetődött bennem a sorozat olvasása közben, az elmondható erről a részről is. Magával ragad. A hangulat továbbra is zseniális, a szereplők pedig olyan erős érzelmeket váltanak ki belőlem, mint kevés másik.
Talán ebben a részen éri Harry-t a legtöbb kegyetlenkedés: rögtön kezdődik a kicsapás veszélyével, egészen Umbridge rémuralmáig. (Jelige: Hazudni bűn...) A lelkesedés és dac, amivel Dumbledore seregét megszervezik és üzemeltetik, az pedig lenyűgözött. Hősünknek ekkor kell először igazi vezérré válnia, és még ha kényszerből is, de remekül csinálja.
Choval való kapcsolatuk eleinte aranyos volt, mindig meg tudott mosolyogtatni, de a végére már enyhén irritáló volt (számomra). Az ikrek távozása hangos kacagást váltott ki belőlem, Sirius halála pedig keservesen megríkatott. Köszönöm, Rowling!
Tószegi Csilla véleménye:
A Harry Potter sorozat bárkit elvarázsol, aki kicsit nyitott a mágia és a fantasztikum világa felé. Harry Potter karaktere egy egyszerű hétköznapi srácé, aki az első kötet folyamán belecsöppen ebbe a varázslatokkal teli világba. Maga ez a különleges környezet is fantasztikus, bárki aki szeretne kicsit kikapcsolódni az unalmas hétköznapokból, ajánlom ezt a könyv sorozatot a figyelmébe. A kedvencem mindebből a Főnix rendje, mivel itt már Harry és barátai felnőtté válnak, már kiismerik magukat ebben a világban és izgalmassá, rejtélyessé válik az egész történet. A könyv negatívuma, hogy Sirius Black, Harry keresztapja egyik kedvenc szereplőm meghal, de mindettől függetlenül a legizgalmasabb könyv a sorozatból.
Horváth Zsófia véleménye:
Rengeteg könyvet olvastam már el életemben, de még soha (tényleg soha) nem utáltam annyira karaktert, mint ebben a könyvben Dolores Umbridge-t. Borzalmas az a nő, nem csak hogy igazságtalan és kegyetlen, de idegtépően idegestítő is. Éppen ezért tökéletes karakter, pontosan beleillik a képbe, ő testesíti meg a földhözragadt minisztériumot. Fantasztikus kötet ez is, le sem tudtam tenni. A történet itt már igazán komolyra fordul, és Harrynek szembe kell néznie a rá váró jövővel. Imádom!
Csomós Mária véleménye:
És megkezdődik a rémálom.
Először is a dementor-támadás, majd a kicsapás veszélye
És az iskola sem az a kellemes hely már, hála Umbridge rémuralmának. Nem tudom, ki vette észre, de itt már igen erősen érződik a hetedik kötet fasiszta szerű rémuralmának a szele, nem hiába van a "békának" komoly szerepe abban a részben is.
Piton,aki úgy tűnik örül, hogy kiélheti Harryn felgyülemlett szadista vágyait, s mi tagadás, nem is fogja vissza magát ebben...
Félelmetesnek tűnik Harry s Voldemort kapcsolata, csak az zavar egy kicsit, hogy hát Dumledore erről az elejétől fogva tudott, vagy nem?
Ebben a részben nagyon sok az időhúzás, valahogy nehéz elképzelni, hogy teljes egy évébe telik Voldemortnak rábírnia Harryt, hogy elmenjen a jóslatért. Persze tudom, az egész tanévet ki kell tölteni, s az év nagyon is izgalmasra sikeredik, hála a kviddicstől való eltiltásnak...
Egyébként a kviddics Harry szempontjából itt már kezd veszíteni a jelentőségéből. Érződik, hogy sokkal nagyobb dolgok várnak rá a házkupa megnyerésénél.
Aztán ott van Cho, akivel végre összejönnek, de a kapcsolat igencsak rövidre sikeredik. Itt is érezhető, Rowling valaki mást szánt hőse társául.
És a vége....
A halálfalók elleni harc, Sirius és Bellatrix párbaja. Amikor végre mindenki elhiszi, hogy Harry igazat mondott, de a veszteséglistára felkerül az első fontos név...
Csorba Johanna véleménye:
Nem hiszem, hogy újat tudnék mondani bármelyik Harry Potter könyvről, amit előttem más nem fogalmazott volna meg. Elég komor hangulatú, de Dumbledore Serege határozottan feldobja. Umbridge-ot pedig meg tudnám fojtani.
Jankovics Gréti véleménye:
Gyerekkorom, fiatalkorom és valószínűleg további életem egyetlen olyan könyve, ami bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között elvarázsol. Mióta először olvastam egy részletét, minden év, minden nyarán hagyok annyi időt, hogy legalább egyszer végigolvassam az egész sorozatot. Nem tudom megunni, nem tudom letenni, képtelen vagyok abbahagyni. Imádni és olvasni fogom, amíg csak élek. Új küldetésemet már félig teljesítettem - eredeti, angol nyelven végigolvasni a sorozatot. Azért mégis csak más hangulat ;)
Zara véleménye:
Mikor elkezdtem olvasni az első részt, akkor még gyerekkönyvnek gondoltam. Ez viszont már nagyon nem az, ami nem baj, csak másra számítottam :) Nagyon izgalmas és nem lehet letenni. Siriust sajnáltam a végén, az eléggé váratlan fordulat volt.
simon boglárka véleménye:
Tapmancs... miért kellett kiírni az egyik kedvenc karakteremet!? Szegény Harry ágas után ( akit nem is ismerhetett meg) még tapmancsot is elvesztette. A 4-ből már csak kettő maradt. Remélem féregfark is utánuk megy. Holdsáp maradhat. Ő jófej. Harry helyében pedig nem Dumbledor holmiát vágtam volna ripityára, hanem Sziport a falhoz de ezerszer.
Nagy Ferenc véleménye:
Újabb nagyon jól sikerült része a sorozatnak. A történet még mindíg pörög, az új karakterek ( Tonks, Luna, Gróp…) nagyon tetszenek, a varázslényekről szóló információknak is örültem. A végkifejlet nagyon izgalmas, nem is bírtam letenni a vizsgák utáni részt.
Repovszki Virág véleménye:
Örök kedvencem a Harry Potter sorozat, de mikor ehhez a könyvhöz értem nagyon meglepődtem. Az eddig gyermekkönyvnek tűnő sorozat vidám varázsvilág hangulatát egy melankólikus kötet követte. Izgulva olvastam Harry megpróbáltatásait, és próbáltam kitalálni mi lehet a háttérben. Elérzékenyülve olvastam a szomorú részeket, de örültem a jelentősen kevesebb, de boldog pillanatoknak. Nagyon könnyen olvasható ez a könyv is, két nap alatt végeztem vele. Igaz ilyenkor nem lehet velem kommunikálni és senki sem mer és nem is tud a Harry Potter olvasása közben megszakítani, mivel annyira magába szippant Harry világa minden alkalommal, így természetesen ezt a könyvet is mindenkinek nagyon szívesen ajánlom
Bónis Tímea véleménye:
Már többször olvastam a Harry Potter-regényeket, és mindig új és új rétegeit fedezem fel.
E kötete olvasása azért tartott ilyen sokáig, mert a kislányomnak meséltem esténként. Együtt figyeltük Harry gyötrődését, kínlódását, hiszen senki sem érti meg. Nem tudják legjobb barátai sem átérezni, milyen Voldemort fejével látni, gondolkodni.
Kicsit hosszú talán a regény, de sok érdekes aspektusa van, amelyet a filmváltozat nem ad vissza. Nagyon jól megírt részek Umbridge professzor hospitálásai, imádnivalóak Piton és MacGalagony reagálásai. Egyik kedvenc részem, amikor a Harry házvezető tanára pályaválasztási elbeszélgetésre hívja hősünket.
Ebben a részben ismerjük meg a kedves, bolondos Lunát; és megtudhatjuk, milyen határozott elképzelései vannak Ron bátyjainak. Az okklumenciaórákon sokkal jobban megismerjük Piton és Potter sajátos kapcsolatát.
Érdemes elolvasni a könyvet, hiszen több ponton eltér a filmtől (ami a maga nemében persze remek). Mi is történt pontosan a Misztériumügyi Főosztályon? Hogyan ismerjük meg a jóslatot?
Gabriella Korsós véleménye:
Ezzel a kötettel lett szerintem a Harry Potter sorozat "nagykorú", hiába történt már a Tűz serlege végén is elég komoly tragédia. Borzalmas végigszenvedni Harryvel Dumbledore közönyét, és hát ne is beszéljünk a sorozat talán legellenszenvesebb szereplőjéről (majdnem elérte hogy megutáljam a kiscicákat...)
Károlyi Olga véleménye:
Mielőtt elolvastam a könyvet már többször is láttam a filmet. Mindig is az egyik kedvenc sorozatom volt, a könyv sem okozott csalódást. Féltem, hogy majd a film alapján fogom elképzelni a történetet, de mivel a könyv sokkal részletesebb és kidolgozottabb, így is sok újdonságra leltem benne - amik érdekesebbé és izgalmasabbá teszik a történetet.