ADATLAP
Hercule Poirot's Christmas
A Poirot karácsonya (Hercule Poirot's Christmas) Agatha Christie angol krimiírónő 1938-ban megjelent regénye, melyet először a William Collins Sons and Company Ltd. a Collins Crime Club sorozatában adott ki 1938. december 19-én (1939-es dátummal). Az Amerikai Egyesült Államokban a Dodd Mead and Company 1939-ben Murder for Christmas (Gyilkosság karácsonyra), majd 1947-ben A Holiday Murder (Szünidei gyilkosság) címmel publikálta.

Magyarországon először Valaki csenget… címen a Palladis Kiadó Pengős regények sorozatában jelent meg Kosáryné Réz Lola fordításában 1939-ben, majd a Magvető Könyvkiadó is kiadta 1975-ben, Csanády Katalin fordításában....
Czéman Eszter véleménye:
Agatha Christie-t sosem azért szerettem, mert annyira finoman kidolgozott karakterekkel játszik. Két legismertebb főhősét (Poirot-t és Miss Marple-t) leszámítva nem igazán vannak gondosan árnyalt figurái. Amiben a szerző zseniális, az nem a karakter-, hanem a világ- és atmoszférateremtés. Agatha Christie-t azért imádom olvasni, mert pillanatok alatt tapintható közelségbe kerül egy angol kisváros, vagy a főváros, London, vagy akár a gyarmatok.
Ling Edina véleménye:
Agatha Christie alap. Én még nem olvastam olyan regényét, amelyik nem tetszett volna. Annak ellenére, hogy ezt a történetet láttam David Suchet-vel a könyv így is érdekes volt és lebilincselő, mint mindegyik Agatha Christie könyv. Mikor is a legjobb elkövetni egy első látásra tökéletes gyilkosságot, ha nem karácsonykor, a szeretet ünnepén. És Poirotnak megint igaza van, hogy az ügy megoldása az áldozat tulajdonságai között keresendő...
Budai Tibor véleménye:
Nem tudom, hogyan fogok 200 szót írni egy krimiről, melynek elsődleges célja az intelligens szórakoztatás. A Poirot karácsonya tipikus „zárt szoba” rejtély és tipikus Agatha Christie darab. Adott egy halott, zárt szobában, a kulcs belülről a zárban, ablakok bereteszelve, betörés biztosítóval ellátva. Adott egy nagy adag rokon, a halott leszármazottai. Mindez Karácsonykor.
A könyv nagyon laza szórakozást ígér, igazi strandos olvasmány, de jól esik esti lazításként és fürdőkádban is. A kihívásban már a második Christie könyvem, ennek a választása is tudatos volt. A „Karácsonykor játszódó” kategóriába keresetem valamit, ami nem szirupos, mindenkit megríkató és természetellenesen lélekbemarkoló történet. Ezeket nem szeretem. Ebenezer Scrooge-dzsal tele van a hócipőm.
Így aztán Poirot Karácsonyára esett a választásom, amit film változatban már láttam a karaktert méltóan megformáló David Suchet-vel.
A könyv a megszokott sablonokkal operál, de okos, és nem unalmas. Megismerjük a szereplőket (sok van, nekem mindig listát kell róluk írnom), megtörténik a gyilkosság, megérkezik a helyi rendőrség, majd kis vártatva Poirot. Kihallgatnak mindenkit, teóriákat állítanak fel, ellenőrzik az alibiket, mögé néznek a személyeknek, majd Poirot elkezd beszélgetni mindenkivel.
Természetesen a végén ott a ’tabló’, mindenki egy szobában, Poirot elmondja kinek milyen indítéka és lehetősége lett volna. A poén jön a végére, amire senki nem számít. Nem lehet csalódni, ha az ember Agatha Christie-t választ.