ADATLAP
Hipotermia
Reykjavíktól nem messze, egy tóparti nyaralóban felakasztott női holttestre bukkannak. María, aki nemrégiben édesanyját – gyerekkorában pedig édesapját is – tragikus körülmények között veszítette el, minden bizonnyal öngyilkos lett. A rendőrség lezárja az ügyet. Erlendur felügyelő azonban ösztönösen érzi, hogy valami nincs rendjén. Életében először megszegi a szabályokat, és saját szakállára kezd nyomozni. Kezébe kerül egy hangfelvétel, amely akkor készült, amikor María felkeresett egy médiumot. Anyja ugyanis megígérte neki, hogy ha létezik halál utáni élet, azt tudatni fogja vele, mégpedig valamilyen módon kedvenc írója, Proust segítségével. A nyomozás során nemcsak María életének kísértetei, de Erlenduréi is életre kelnek…...
Korcsek Beatrix véleménye:
Szerencsére nagyon gyorsan ki lehetett olvasni, mert nem sok időm volt. A könyv maga nem hagy mély nyomokat bennem. Nem tudtam megkedvelni a főhőst sem, kimondottan zavar, hogy a bűnösök látszólag megússzák a bűnüket, sőt még jól is jönnek ki belőle. Az hogy belekevert még egy szálat a történetbe, az csak dobott a történeten, valójában az érdekesebb volt számomra, mint a fő cselekményszál. De nem sok köze volt a kettőnek egymáshoz, így inkább csak erőlködés volt.
Békés Barbara véleménye:
Ha filmről lenne szó, akkor azt mondanám erre a krimire, hogy egyszer nézhetős. Elolvastam, egy könyvnek teljesen jó volt, valamint arra, hogy a reggelente kikapcsoljam az agyamat, és felkészüljek az aznapi munkára. Túl mély nyomokat nem hagyott bennem.