ADATLAP
Hitler fúriái
A holokausztról mindig úgy szokás beszélni, mint amiben a társadalom minden osztálya vétkes. De mintha a társadalmi osztályok csak férfiakból állnának: ritkán olvasunk a nők szerepéről. A nők történelme ezek szerint legfeljebb párhuzamos a férfiakéval. Ezen próbál változtatni Wendy Lower úttörő munkája. Német, orosz, ukrán levéltárakban kutatott, túlélőkkel (elkövetőkkel, szemtanúkkal és áldozatokkal) beszélt, helyszíneket járt be.

Bemutatja, hogy nemcsak a koncentrációs táborok őrei között voltak nők, de a tömeggyilkosságok elkövetői között is, a zsidóüldözők és -kifosztók között is. Tanítónő, ápolónő, szociális gondozónő, titkárnő, feleség: több mint félmillió nő vett tevékeny részt a keleti területeken a holokausztban. A legkülönfélébb osztályokból és területekről érkeztek. Egy részük saját jószántából ment Keletre, másokat oda helyeztek. Néhányan önállóak voltak a gonoszságban, néhányan a férfiak példáját követték. Róluk fest hátborzongató képet ez a könyv....
Bérci Zsanett Diána véleménye:
Ez a könyv egy teljes egészében dokumentum alapú könyv, színtiszta tényekkel.Számomra eléggé nehézkesen ment az olvasása és úgy gondolom, hogy a könyv mondanivalóját, tényeit kevesebb oldalszámmal is meg lehetett volna valósítani. Néha olyan érzésem volt , hogy ugyanazokat a dolgokat ismételgeti az írónő újra és újra.
Hátborzongató megtörtént eseményekről ír, de az én érdeklődésemet nagyon nehezen tudta fenntartani.
Kovics Renáta véleménye:
Témáját tekintve (nők a Német Birodalomban) abszolút hiánypótló! Már ezért is megkapná az 5 csillagot. Emellett pedig fontos a nőtörténet szempontjából is, mert jól látszik, hogy ez az időszak volt sok nő életének csúcspontja, s motivációjuk forrása is. A férfi munkaerő helyettesítése miatt ugyanis először tudtak független, önálló emberré válni, hiszen volt saját keresetük, s nem valakinek a felesége, lánya stb. voltak. A Német Birodalom szempontjából pedig szintén egy érdekes megközelítést választott, hiszen arról olvashatunk, hogyan működött a náci gépezet a kelet-európai területen. A könyv kb. egy tucat nő sorsán keresztül mutatja ezt be, méghozzá úgy, hogy külön választja őket részvételük alapján (tanúk, cinkosok, tettesek). Ezen felül keresi a választ a miértekre, s az írónő annak is utánajárt, hogy a háború után hogyan alakult a sorsuk. Lower stílusa olvasmányos, (köz)érthető. Előnye, hogy rengeteg forrást felhasznált (dokumentumok, interjúk, helyszíni szemle stb.), bár én személy szerint örültem volna, ha többet idéz a riportokból. A hivatkozások elhelyezése viszont megnehezítette az olvasást, ugyanis számos alkalommal előbb találjuk meg a hivatkozásokat a kiegészítésekkel, mint az általuk magyarázott eseményt. A könyv ugyan tartalmaz pár fényképet, de lehetett volna ezt bővíteni, főleg a későbbi fejezeteket tekintve. A hiányosságok ellenére remek könyv, ajánlom minden téma iránt érdeklődőnek és /vagy történésznek, kivéve a finom lelkűeket, ugyanis a könyv számos felkavaró történetet tartalmaz.