ADATLAP
Holt Költők Társasága
A nagy sikerű film alapján készült regény hősei amerikai diákok, a patináns Welton Akadémia tanulói. Todd Anderson és barátai számára új világ kezdődik, amikor új angoltanáruk, John Keating biztatására kezükbe veszik sorsuk irányítását. Keating példája nyomán felélesztik a hajdani titkos diákklub, a Holt Költők Társaságának hagyományait, s az iskola merev szellemiségével, no meg a szülői terrorral szembeszegülve végre szabad folyást engedhetnek érzelmeiknek, kipróbálhatják önmagukat. Hamarosan kiderül azonban, hogy a tekintélyelvű világban a frissiben megízlelt szabadság tragikus következményekre vezet…...
Szalai Adél véleménye:
Carpe Diem!!Lehet erre rossz véleményt írni? Nagyon régen láttam a filmet, de ahogy olvastam szinte magam előtt volt! Ezt kellene minden diákkal megtanítani, megértetni, menjenek az álmaik után, és váltsák valóra az elképzeléseiket. Legyenek önmaguk, ne mástól várják a segítséget. Talán akkor több boldog ember lenne a földön. Imádtam!
Benkő Ella véleménye:
Nagy várakozással kezdtem neki az olvasásnak, mert az emlékeim szerint a film nagyon tetszett. Sajnos a könyv nem érintett meg, egyszerű leírása a történetnek. Szeretem a nagy leírásokat, jellemábrázolásokat és ez itt hiányzott.
Névte Lenke véleménye:
Amikor megláttam a könyvet, gondolkodás nélkül megvettem, mivel számomra a Holt Költők Társasága azon ritka filmek egyike, amik igazán hatással voltak az életemre. De a könyv nem tetszett. Megdöbbentem azon, hogy a felszínt éppen csak megkaparta. Akkor láttam, hogy kivételesen nem a könyvből adaptálták a filmet, hanem a film forgatókönyvéből írt kisregényt Kleinbaum. Ez sajnos érződik is. Hiányzik a film lelke, az érzelmek, amit a színészek olyan jól közvetítettek. Viszont tetszettek azok a részek, amiket hozzáírt a filmhez, különösen az, ahol Mr. Keating az egyetemi életre készíti fel a fiúkat. 
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Korábban azt hittem, hogy a könyv alapján készítették a filmet, amit többször is láttam, de hamar kiderült, hogy ebben az esetben előbb volt a film és utána készült el a könyv! :)
Jó volt olvasni, de valami pluszt vártam tőle....
Klokk Vanessza véleménye:
Azon szerencsések egyike vagyok, akinek volt szerencséje olyan tanárhoz, aki beleadott apait anyait egy órába, lehetett vele nevetni, okulni és alig vártad, hogy bemehess- még, ha maga a tantárgy abszolút használhatatlan volt számodra, akkor is. A filmről persze tudomásom van, de én a könyvet választottam mégis, hiszen azokban elég kevésszer csalódok. Nos, most is ez volt a helyzet, imádtam majdnem minden pillanatát /értelemszerű, hogy a zsebkendős résznél nem az imádat lobogott bennem/ és az eszmét. Hiszen ki ne akarta volna kivágni a szakirodalmat a verselemzésről a kukába? Szerintem nincs ilyen ember, rajongtam Keating-ért, hogy megtette. Köszönöm neki. Köszönöm, hogy kidobta.
Köszönjük neki, hogy kirángatta ezeket a fiukat a zsarnok szüleik karmai közül, még ha csak rövid ideig is. Nagyszerű könyv volt, megérte elolvasnom.
Konrád Evelyn véleménye:
Amikor elhatároztam, hogy el fogom olvasni, még nem tudtam, hogy a könyvet írták a film alapján és nem fordítva, így egy kicsit csalódás volt, hogy teljesen ugyanaz volt a könyvben, mint a képernyôn. Végül azonban mégis tudtam szeretni, mert legalább annyira jól sikerült átadja az érzéseket a könyv is, mint a film (bár a hajnali Neil/Puck jelenet a filmben sokkal szebben sikerült). Nagyon szeretem a történetet! Sok szép igazság van benne, és én erôsebbnek érzem a tragédia szellemi, szabad és gyönyörû voltát,.mint a helyzet tragikusságát. Ez itt nem a fizikai világot helyezi a központban, hanem a Holt Költôk Társaságának a tagjává válást.
Sári Csaba véleménye:
A film tetszett, klasszikusnak mondható, ezért is olvastam el az ez alapján készült könyvet. Sajnos ebben már csalódnom kellett. Az ismert történetet írja le sok hiányossággal, és amit hozzáad az minimális. Ha már a film alapján készült, több háttérsztorit, jobb kidolgozottságot vártam volna el. Emellett még eléggé ifjúságnak lett írva, érezhető a mondatain, amit már idősebb fejjel annyira nem élvezek.
Simon Csilla véleménye:
A film örök kedvenc. Robin Williams feledhetetlen. Egy szuszra elolvasható...elnagyolt jellemrajzok...lebilincselő történet egy konzervatív iskoláról, egy tanárról, aki önmegvalósításra buzdítja diákjait. Milyen kevés az ilyen tanár a mában is!
Gergely Edina véleménye:
A filmet nem láttam még, de biztosan megnézem.
Elgondolkodtató volt. Kicsit úgy érzem, hogy a szereplők nem voltak egészen kidolgozva, nem volt idő jobban megismerni őket, Csodálkoztam is, hogy ez a könyv csak 170 oldal.
Mindenesetre a sztori tényleg megfogott.
Janitor István véleménye:
Egy úgymond elit gimnáziumban játszódik, megérkezik egy új tanár, aki lázadásra biztatja a diákokat. Persze jó értelemben, mert felébreszti bennük a művészi Énjüket, és segít a felszínre hozni azt. Persze a szülőknek és a vezetőségnek ez szemet szúr. A tanárt a végén elbocsájtják, de a diákok kiállnak mellette. Lebilincselő történet az ifjúságról, az összetartásról, és kreativitásról.
Zimmermann Zita véleménye:
A könyv a film alapján készült, és bár a filmet még nem láttam, de valószínű, hogy az részletesebb, jobban kidolgozott, mint a könyv. Elég rövid a történet, de az az érzésem, hogy túl gyorsan pörögnek benne az események, az érzések nem tudnak kibontakozni, ez pedig fontos lenne történet szempontjából, a jellemfejlődés nagyon fel van gyorsítva. Ennek ellenére érdekes kérdéseket boncolgatott a történet (szabadság, álljunk be a sorba vagy kövessük az álmainkat), megérte elolvasni. És a filmet is meg fogom nézni.
Szűcs Erzsébet véleménye:
Nagyon szerettem. Minden sorát. Fantasztikus volt és a film is az. Minden pillanata, párbeszéde újra és újra felcseng a fülemben és a sorok között. Izgultam a srácokért, együtt nevettem velük, és együtt sírtam. Az apa konzervatív, a megszokott, megrögzött életét éli, és ebbe beleerőlteti fiát is, aki csak egy kis szabadságot szeretne. Nem a tanár húzza meg a ravaszt, mégis őt okolják. Mintha senkinek nem lehetne, nem lenne önálló gondolata, véleménye valamiről. Az akadémia maga a világ kicsiben. Van jó és rossz. Igaz és hamis. Minden pillanata magával ragadó. Az egyik legjobb könyv és film a világon. A szereposztás fergeteges.
Fehér Judit véleménye:
Fantasztikus könyv. Teljesen elvarázsolt, bár a filmet előbb láttam, így erőteljesen élt bennem a filmrendezők által ábrázolt helyszín, a szereplők, a jelenetek. Nem hiába számít klasszikusnak & szinte kötelező darabnak.
Számomra ez a könyv csak hozzátett mindahhoz, amit a filmvásznon láttam.
Bartosné Móni véleménye:
Többször is elmentem a könyv mellett, miközben keresgélem a kategóriához valók közül. Míg a hozzászólások meggyőztek, hogy igenis el akarom olvasni ezt a könyvet. Jó volt egy fiúsuliról olvasni, az ő problémáikat látni. Jó volt, hogy összefogtak. Általában könyv és film a sorrend nálam, és most is először olvastam, mint néztem volna. De érdekes, hogy legtöbben azt írják, a film jobb, mivel most a filmből készült a könyv. Úgy látszik, azért mindig észrevenni, hogy mi az eredeti és mi a másolat :) (Még nem néztem meg, de alig várom, hogy lássam!)
Budai Zsuzsanna véleménye:
Érdekes volt a film után elolvasni a könyvet. Számomra a film nagy élmény volt, féltem, hogy ezután a könyv csalódást okoz. Szerencsére nem így történt. Egy nap alatt végigolvastam, kellemes időtöltés volt, de nem több. A film marad a kedvenc, mert Robin Williams játéka tette számomra igazi élménnyé a történetet.
Taksonyi Orsolya véleménye:
Előbb olvastam, most a filmre hajtok. Nem volt rossz, de szerintem lehetett volna még csiszolni rajta, kifejteni a fiúkban végbemenő dolgokat. Bár lehet ezt a film visszaadja, tekintve, hogy a filmből készült a könyv.
Bóna Nándor véleménye:
Érdekes, hogy ebben az esetben a film alapján készült el a regény és nem fordítva. Sajnos számomra nem igazán adja meg azt a pluszt, amik a könyvek szoktak ilyenkor. A lélektani ábrázolást nem látom igazán benne visszaköszönni, jobban ki lehetett volna bontani egyes témákat. A film számomra ebben az esetben maradandóbb élményt adott.
Bakai Agnes véleménye:
Neil halala igazan megrendito. Megkonnyeztem. Ettol fuggetlenul szamomra kicsit elnagyolt volt, szivesen olvastam volna meg, bar gondolom nem ez volt az iro szandeka, hanem ra akart vilagitani arra, hogy mindenki jarjon nyitott szemmel, es kovesse az almait, azt tegye, ami boldogga teszi...
Lonkay Márta véleménye:
Tanulságos, elgondolkodtató és mélyen megrendítő. De jó volna, ha olyan tanárokkal lenne tele az iskola, akik arra sarkallják a diákokat, hogy ne vonakodjanak nyitott szemmel járni a világban és megváltoztatni dolgokat maguk körül.
Sági Katalin véleménye:
Láttam filmben , Robbie Williams főszereplésével, de a könyv ennél
sokkal jobb. Mit tehet az ember , hogy megőrízze integritását a nyáj-szellem ellenében.
"Mutasd meg, ki nem kerget álmokat, és mutatok egy boldog embert".
A "carpe-diem " szerint élni kell tudni, és nem visszaélni vele. A történet egy merev szemléletű iskolában, a Welton Akadémián játszódik. Az új irodalom tanár arra tanítja a
diákokat, hogy az önállóság szükséges vezérlőelv az életben.
Az ember rátalálhat önmagára, de ez belülről fakad, és nem parancsszóra.
vermes ráhel csenge véleménye:
Egyet értek az üzenetével. A szenvedély és az önmegvalósítás kell, de csak bizonyos határokon fölül. Onnantól már öngyilkosság.